spot_imgspot_img
spot_img

Jake Gyllenhaal 10 legjobb filmje

-

Article Top Ad (AdSense)

Jake Gyllenhaal nagyon érdekes életpályával rendelkezik. Különc szépfiúként kezdte karrierjét, ám az utóbbi bő egy évtizedben számot adott színészi képzettségéről is. A fiatalabb színészgeneráció egyik legígéretesebb üdvöskéjeként tartják számon. Nem csak remek alakításaival, de még remekebb szerepválasztásaival is nevet szerzett magának. Tucatnyi kiváló filmje közül válogattuk most ki a 10 leginkább figyelemre méltót.

10. Szerelem és más drogok (2010)

Kép: 20th Century Fox/Mafab

Listánk 10. helyezettje első blikkre egy egyszerű, sorozatgyártott romantikus komédiának tűnik. A felszín alatt azonban jóval több lakozik. A nőcsábász gyógyszerkereskedő és a Parkinson-kóros lány szerelmét bemutató történet tele van jó humorral, érzelemmel és nem utolsó sorban értelemmel is. A Szerelem és más drogok ugyan nem váltja meg a világot, nem lesz a műfaj megkerülhetetlen mérföldköve, de így is komplexebb élményt képes nyújtani, mint a többi, hasonszőrű alkotás. Gyllenhaal mellett pedig a mindig csodálatos Anne Hathaway kelti életre a női főszereplőt. A kettejük között izzó kémia bőségesen elegendőnek bizonyul a listára kerüléshez.

9. Forráskód (2011)

Kép: Summit Entertainment/Mafab

Nem a Forráskód lesz az egyetlen időutazós science fiction a listán. Ebben a 2011-es moziban Gyllenhaal egy katonát alakít, aki egy futurisztikus kormányprogram keretében képes újraélni élete egy bizonyos szakaszát. A feladat adott: egy vonaton lévő bombát kell megtalálnia és hatástalanítania mindössze 8 perc alatt. Amennyiben kudarcot vall, újra próbálkozhat, minden egyes 8 perccel egyre közelebb jutva a megoldáshoz, miközben arra is kell ügyelnie, nehogy kifusson az időből. A film a videójátékok mentési rendszerét hivatott reprezentálni, teszi mindezt egy rendkívül feszült és izgalmas köntösbe bújtatva. Gyllenhaal rutinból lehozza a szerepet, a látottak azonban azok számára is érdekfeszítőek lehetnek, akik nem kifejezetten nyitottak a téma és a stílus iránt.

8. Pókember: Idegenben (2019)

Kép: Sony Pictures/Mafab

A színész is csatlakozott a Marvel gigantikus filmes univerzumához, ahol a rejtélyes Mysteriót alakította. Az új lendületet kapó Pókember franchise második részében Peter Parkerékért izgulhatunk, akik az iskolai kirándulásuk során kerülnek veszélybe. A film annak ellenére, hogy a nagyívű és epikus Bosszúállók: Végjáték után jött ki, derekasan helyt tud állni. Megvan benne a Pókemberre jellemző fiatalos humor, emellett látványos harcjeleneteknek, érzelmi csúcspontoknak és fordulatoknak sincs híján Jon Watts alkotása. Gyllenhall szándékosan túljátssza a szerepét, ami mocskosul jól áll neki, mellette Tom Holland is tökéletesen is eggyé tudott válni a hálót szövő szuperhős karakterrel.

7. Éjszakai ragadozók (2016)

Kép: UIP-Media/Mafab

7. helyezettünk egy igazán különleges darab. Már a megbotránkoztatóan bizarr nyitányával felhívta magára a közvélemény figyelmét, de szerencsére az Éjszakai ragadozókban ennél jóval több lakozik. A filmben egy nőért izgulhatunk, aki váratlanul kap egy könyvet az exférjétől. A hölgy teljesen elmerül a könyvben, felszínre törnek benne a régi érzelmek, miközben egyre vészjóslóbbá és fenyegetőbbé válik a történet. A filmben egy klasszikus történet a történetben felállást láthatunk, aminek megvan a maga előnye és hátránya egyaránt. Egyfelől akadnak mocskosul izgalmas és lebilincselő történetszálak, ugyanakkor képes a rendező feleslegesnek vagy csak szimplán érdektelennek látszó dolgokon a szükségesnél többet elidőzni. A színészek parádéznak, hangulatteremtésben a topon van a film, de igazi modern klasszikussá sajnos nem tudott válni.

6. Túl a barátságon (2005)

Kép: Focus Features/Mafab

Kevés olyan egyedi látásmódú rendező van a kortárs filmművészetben, mint Ang Lee. A tajvani filmes a létező legváltozatosabb műfajokban próbálta ki magát, és ez nem volt másképp 2005-ben sem. A Túl a barátságon két cowboy egymás iránt kibontakozó vonzalmát mutatja be, de cseppet sem szájbarágós vagy tolakodó módon. Ez egy rendkívül érzelmes és szívhez szóló dráma, tele emlékezetes jelenettel és fantasztikus színészekkel. Gyllenhaal mellett láthatjuk a tragikus sorsú Heath Ledgert, valamint Anne Hathaway és Michelle Williams is feltűnik a mellékszerepekben. A kritika piedesztálra emelte a filmet: legnagyobb elismerés gyanánt Lee megkapta a rendezői Oscar-díjat, teljesen megérdemelten.

5. Zodiákus (2007)

Kép: Warner Bros. Pictures Co./Mafab

A modern krimik királya, David Fincher 2007-ben a Zodiákussal sokkolta a közönséget. A film Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosáról, a zodiákus gyilkosról szól, akit sosem sikerült kézre keríteni. Az események sodrását újságírók és nyomozók szemszögéből mutatják be, a végeredmény pedig önmagáért beszél. A Zodiákus mentes mindenféle hollywood-i klisétől, nem a megszokott krimitörténetet kapjuk. Amit itt látunk az egy illúzióktól mentes, zord és rideg világ, akárcsak a valóság maga. Fincher magabiztos kézzel irányítja a filmet, hagy időt a rejtély és a karakterek kibontakozására. Nem mellékesen Gyllenhaal is eszméletlenül jól alakít benne.

4. Az utolsó műszak (2012)

Kép: Mafab

Ennél naturalistább, feszültebb és figyelemfelkeltőbb rendőrségi sztori csak kevés akad. Jake Gyllenhall és Michael Pena egy olyan járőrpárost alakítanak, akik csak egymásra számíthatnak, és csak egyetlen cél lebeg a szemük előtt: a műszak végén épségben érjenek haza mindketten. Az amúgy sem stresszmentes munkájuk, akkor válik igazán veszélyessé, miután egy drogkartell nyomába erednek, amivel gyakorlatilag a saját bőrüket viszik vásárba. A színészi alakítások itt jóval inkább háttérbe szorulnak, a hangsúly a fullasztó atmoszférán és a pattanásig feszülő hangulaton van. A Zodiákushoz hasonlóan Az utolsó műszak is elegánsan kikerüli az unalomig ismételt sablonokat. A film nézése során pedig tényleg azt érezzük, bárki bármikor otthagyhatja a fogát, függetlenül attól, milyen hangsúlyos szerepe van a történetben.

3. Éjjeli féreg (2014)

Kép: Mafab

2014-ben jött az elsőfilmes Dan Gilroy és letarolta a filmipart. Éjjeli féreg című thrillerje a média alantasságára és (szó szerint értendő) vérszomjára hívja fel a figyelmet. Főszerepben az egészen félelmetest alakító Jake Gyllenhaal, aki egy szociopata riporter bőrébe bújva borzolja a kedélyeinket. A férfi bárkin és bármin képes átgázolni a nagy áttörés reményében. A film roppant fajsúlyos témákat boncolgat, görbe tükröt állít korunk társadalmának, miközben filmként és önálló történetként is működni tud. Az Éjjeli féreg megjelenése óta kisebb kultstátuszba emelkedett, és állandó szereplője a médiatudományi tananyagoknak, nem véletlenül.

2. Fogságban (2013)

Kép: Mafab

Minden idők egyik legfojtogatóbb és legnyomasztóbb thriller-drámáját rakta le 2013-ban az asztalra Denis Villeneuve. A Fogságban nyers őszinteséggel derít fényt arra, hogyan reagál az átlagember, ha kislányának nyoma vész. Szereplőinken úrrá lesz a tehetetlenség őrjítő érzése, minek következtében saját kezükbe veszik az irányítást. Az élményt pedig az elsőrangú színészi alakítások koronázzák meg. Hugh Jackman sosem bírt ennyire erős, mégis sebezhető jelenléttel, Gyllenhaal játéka is rendkívül érzelemgazdag, a mellékszerepben feltűnő Paul Danoról nem is beszélve. Listánk ezüstérmese egy profin elkészített, figyelemre méltó alkotás, viszont borzasztóan megterhelő néznivaló is egyben. Emiatt a komplexitás miatt kerülhetett ennyire előre a top 10-ben.

1. Donnie Darko (2001)

Kép: Newmarket Film Group/Mafab

Nem biztos, hogy filmes szempontból a Donnie Darko a legfényesebben ragyogó ékkő Gyllenhaal életművében. Viszont ez a hihetetlen erejű alkotás volt az, ami a fiatal színészt feltette Hollywood térképére. Ami pedig magát a filmet illeti, a Donnie Darko a képi illusztrációja lehetne a kultfilm kifejezésnek az értelmező kéziszótárban. A történet szerint Donnie előtt megjelenik egy ijesztő külsejű szörnynyúl, aki szerint hamarosan közeleg a világvége. Amikor a jelek egyre aggasztóbbá válnak, Donnie-ban akkor tudatosul, hogy neki kell elejét venni az eseményeknek. Listánk győztese hihetetlenül összetett film, aminél biztos, hogy a sokadik újra nézésnél is fogunk találni valami újdonságot. Gyllenhaal alakítása egyidejűleg vérfagyasztó és emberi, a film pedig semmi máshoz nem hasonlítható atmoszférával bír. Richard Kelly műve valósággal ontja magából az emlékezetes jeleneteket és elgondolkodtató párbeszédeket. Tömve van a film szimbólumokkal és rétegzett mondanivalóval, ám aki ez alapján egy zavaros művészfilmet vár, nagyot téved. A Donnie Darko így is megmarad egy bárki számára befogadható, szórakoztató élménynek. És arról se feledkezzünk meg, hogy a filmnek köszönhetően világhírűvé vált Gary Jules Mad World feldolgozása is.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!