Az ősz maga a csoda! A fák színesek, a fények sejtelmesen gyönyörűek, a gyümölcsök és zöldségek mennyeien illatosak, amelyekből isteni desszerteket és süteményeket készíthetünk! Mutatjuk az idei kedvenceinket, amelyek annyira egyszerűek, hogy bárki elkészítheti őket.
Fahéjas sült körte erdei bogyókkal
A legtöbb őszi sütemény almás vagy sütőtökös, miközben a körte méltatlanul háttérbe szorul. Pedig finom és zamatos desszerteket készíthetünk belőle is.
Hozzávalók:
6 körte félbevágva
3 ek. cukor
1 tk. őrölt fahéj
3 ek. sótlan vaj, kb. 1 cm-es darabokra osztva
170 ml fehér bor
fél csésze szárított bogyós gyümölcs
mascarpone a tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra, majd helyezzük el a félbevágott körtéket egy alacsony falú sütőtálban. Szórjuk meg őket cukorral és fahéjjal, majd tegyünk mindegyikre egy kis darab vajat. Óvatosan öntsük a tál aljába a fehér bort, és szórjuk meg az egészet a szárított gyümölccsel. Tegyük be a sütőbe és süssük addig, míg a körte meg nem puhul, ez nagyjából 40-50 perc. Vegyük ki és hagyjuk hűlni 5-10 percig. Ezután helyezzük el a körtéket a tányérokon, öntsük rá egy kicsit a sütőtálban maradt szószból és kanalazzunk mellé némi mascarponét, vagy akár egy gombóc vanília fagylaltot.
Sütőtökös mousse
Ebben a könnyű és krémes desszertben benne van az ősz minden íze és hangulata.
Hozzávalók:
400 g sütőtökpüré
1 tk. reszelt gyömbér
0,25 tk. őrölt fahéj
0,25 tk. őrölt szerecsendió
csipet só
85 g krémsajt
1 tk. vanília aroma
240 ml sűrített tej
475 ml tejszín
tejföl és gyömbéres kekszdara díszítésnek
Elkészítés:
Egy közepes serpenyőben keverjük össze a sütőtökpürét, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót és a sót. Folyamatos kevergetés mellett körülbelül 5 percig főzzük, amíg kicsit sötétebb és sűrűbb nem lesz. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a krémsajtot és a vanília aromát, majd tegyük át egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a sűrített tejet. Így hagyjuk teljesen kihűlni. Egy elektromos habverő segítségével verjük habbá tejszínt, majd finoman keverjük a krémsajtos sütőtökös keverékhez. Kanalazzuk kis befőttesüvegekbe és tegyük be őket pihenni a hűtőbe. Tálaláskor tegyünk a tetejére egy kanál tejfölt és szórjuk meg gyömbéres keksz morzsával.
Csokis-mogyorós brownie
Ezzel az egyszerű, ugyanakkor dekadens édességgel bárhol maximum pontot kaphatunk. És annyira könnyű elkészíteni…
Hozzávalók:
vaj, a sütőtál kikenéséhez
2 nagy tojás
500 g nutella vagy bármilyen más mogyorókrém
65 g liszt
0,25 tk. só
vanília fagylalt a tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki 4 db 12 cm-es átmérőjű vagy 1 db 25 centiméter átmérőjű sütőedényt. Egy tálban habverővel keverjük össze a tojásokat és a mogyorókrémet, majd adjuk hozzá a lisztet és a sót és keverjük, amíg teljesen homogén masszává nem válik. Ha kész, öntsük a sütőedényekbe és süssük nagyjából 20-25 percig. Egy tűvel ellenőrizzük, hogy egészen megsült-e. Vanília fagylalttal, de akár magában is kínáljuk, így is, úgy is nagy sikere lesz.
Jó étvágyat!
Receptek: Good Housekeeping
Olvasd el ezt is:
Ínycsiklandozó és egészséges menüsor az egész családnak – receptekkel