spot_imgspot_img
spot_img

Így lesz egy használt kanapétól tisztább a levegő

-

Article Top Ad (AdSense)

 Azt hihetjük, hogy a koronavírus miatt megváltozott mindennapok következtében bolygónk kicsit fellélegezhetett, azonban továbbra is okos döntésekre van szükség ahhoz, hogy enyhíthessük a klímaváltozás negatív hatásait. 

Az Európai Unió által Föld-megfigyelési céllal működtetett Kopernikusz űrprogram és a Meteorológiai Világszervezet adatai is azt mutatják, hogy 2020-ban soha nem látott magasságokba szökött az átlaghőmérséklet. Ezen túl pedig, csak az európai lakosság összesített fogyasztása elég lenne ahhoz, hogy 1 év leforgása alatt 2,8 Földet „elhasználjunk”. Így egyebek mellett a túlfogyasztás lelassításával, a használt termékek eladásával és vásárlásával is támogathatjuk bolygónk megújulását. Gondoljunk csak bele: a másodkézből beszerzett vagy a feleslegessé vált, de nem kidobott, hanem továbbadott termékeket nem kell újra legyártani vagy leselejtezni. Vagyis az ezekből az eljárásokból adódó szén-dioxid kibocsátástól, egyben további nyersanyag-felhasználástól és hulladéktól is megóvhatjuk a Földet. 

Fotó: Unsplash

A piacvezető Jófogás felhasználói csupán azzal, hogy 2020 során másodkézből adtak el és vásároltak megközelítőleg 6 millió terméket, 1 év alatt összesen 188 514 tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a Földet. Vagyis, áttételesen, így válhat például egy használt kanapé tiszta levegővé a körkörös gazdaság alapelveit is figyelembe véve: a tárgyak életciklusát újrafelhasználással és javítással lehet meghosszabbítani, míg az újrahasznosítással arról gondoskodhatunk, hogy egy adott termékhez felhasznált alapanyagok más termékekben „élhessenek tovább”. 

Rendszeres felméréseink során örömmel látjuk, hogy egyre több olyan felhasználót köszönthetünk, akik használt cikkek vásárlásakor a környezettudatossági, és nemcsak az egyébként kedvező anyagi szempontokat veszik figyelembe. A legnagyobb hazai használtcikk-szakértőként megtisztelő kötelességünknek tartjuk a fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálást: a Jófogás folyamatosan fejlesztett applikációjában és online felületén is bárki csatlakozhat hozzánk, hogy közösen csökkentsük az újonnan gyártott termékek iránti igényt, és így a túlfogyasztásthangsúlyozta Palocsay Géza, a Jófogást üzemeltető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője. 

A Jófogás felhasználói által 2020 során megtakarított műanyag, alumínium és acél mennyisége a korábban említett károsanyag-kibocsátással együtt továbbá 1,4 milliárd műanyagzacskó, 470 millió alumíniumedény vagy 700 km, acélból készült vasúti sín előállításának is megfeleltethető. Egy kicsit más szemszögből nézve: mindez olyan jótékony hatással van a környezetünkre, mintha összesen 30 ezer magyar ember 1 évre eső szén-dioxid kibocsátását spórolnánk meg, vagy 1 hónapra leállna Budapest teljes közlekedése.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!