spot_imgspot_img
spot_img

Horvátország legújabb Michelin-csillagos étterme

-

Article Top Ad (AdSense)

A horvát gasztronómia szárnyalásának legújabb bizonyítéka, hogy a világszerte legnagyobb elismeréssel és presztízzsel bíró Michelin-kalauz egy újabb helyi éttermet tüntetett ki.

A legújabb csillaggal rendelkező kulináris helyszín pedig nem más, mint a KORAK, mely Jastrebarsko lenyűgöző vidéki környezetében található. Ez a különleges célpont garantáltan megmozgatja az érzékszerveket és felébreszti az ínyencek kíváncsiságát. A vendégek kellemes környezetben élvezhetik a minőségi étkezést, miközben elmerülnek a horvát vidék nyugalmában és harmóniájában. 

KORAK – egy családi birtok

A KORAK egy családi birtok, amely a Zágráb melletti dombos lejtőkön fekszik. A család minden tagja, beleértve még egy kutyát is, hozzájárul a birtok fenntartásához és működtetéséhez, ahol ez a kis csapat nap mint nap elkötelezetten tevékenykedik, hogy a legkiválóbb borok, ételek kerüljenek az asztalra. Fontos, hogy a birtokon megszerzett élmények felejthetetlen emlékeket jelentsenek az idelátogatóknak. 

Az étterem maga egy olyan kulináris úti cél, ahol a hagyomány és az innováció találkozik. A séfek gondosan válogatott helyi alapanyagokból készítik el kreatív és lenyűgöző fogásaikat. Az ételek tökéletes harmóniában ötvözik a horvát konyha hagyományait a modern technikákkal.

fotó: Mateja Vrckovic

Az étteremhez egy pincészet is tartozik, amely az egyik vezető horvát borászat a Plešivica borrégióban. A KORAK elkötelezett a családi szellem életben tartása, a legmagasabb minőségű szőlő termesztése és a signature borok készítése iránt. Kiemelt szempont számukra, hogy megtartsák és évjáratról évjáratra fejlesszék borászaik művészi látásmódját. Kistételes borokat állítanak elő, amelyek mindegyike egy-egy egyéni történetet mesél el. Az itteni borok nem a modern technológia termékei, hanem a természet adta adottságok, a hagyományok és a modern know-how szinergiájának eredményei. Az összesen hat hektáros szőlőültetvények a Plešivica borvidék legkedvezőbb területein, az un. szőlőtermő amfiteátrum déli, délkeleti és délnyugati lejtőin helyezkednek el. A tengerszint feletti 350 m és 400 m közötti magasságban fehér szőlőfajtákat (rajnai rizling, sauvignon, chardonnay és pinot grigio) valamint vörös szőlőfajtákat (pinot noir, syrah és portugieser) termesztenek.

Plešivica borvidék – a nyugalom szigete

A Plešivica borvidék alapvetően habzóborairól ismert. A körülbelül 2300 hektárnyi szőlőterületen több mint 120 borászat található, amelyek évente mintegy 1,5 millió palackot állítanak elő. A borvidék maga a Žumberak-hegység déli oldalán található, mindössze 45 km-re Zágrábtól. A szőlőtőkék elsősorban a termékeny legelőkön és réteken találhatók, és jellemzően  déli fekvésű lejtőkre telepítik őket. Plešivica az egyik leglenyűgözőbb kontinentális régiónak számít, amely a legjobb horvát pezsgők, habzóborok, narancsos (borostyánszínű) és amforában érlelt borok hazája.

Plešivica egy horvátországi kisváros, amely egyelőre viszonylag ismeretlen a turisták számára. Akik autentikusabb európai élményt keresnek és szeretik felfedezni a vidéket, azoknak egy kis rejtett kincsesdoboz lehet ez a régió. Plešivica és Jastrebarsko számos turisztikai látványosságot kínál, például a régi városközpontot az évszázados templomokkal, múzeumokkal, galériákkal és kézműves műhelyekkel. Idilli úti cél lehet, ha menekülni szeretnénk a stresszes városi élet elől, vagy csak egy csendes helyre vágyunk, ahol a természetben kicsit megpihenhetünk. Felfedező típusú látogatónak a régió történelmi értékei és természeti szépségei tökéletes alapot biztosítanak a nyugodt kikapcsolódáshoz.

fotó: Mateja Vrckovic

A bűvös tizenegyes – Horvátország Michelin hódítása

A KORAK-kal együtt Horvátország immár összesen tizenegy olyan rangos helyszínnel büszkélkedhet, amelyek szerepelnek a Michelin-kalauzban. A Pelegrini (Šibenik), a 360º (Dubrovnik), a Monte (Rovinj), a Noel (Zágráb), a Draga di Lovrana (Lovran), a Boškinac (Novalja), az LD Restaurant (Korčula), a Nebo (Rijeka), az Alfred Keller (Mali Lošinj) és az Agli Amici (Rovinj) éttermek is sikeresen megtartották a korábban megszerzett csillagokat.

„A horvát éttermek Michelin általi elismerése megerősíti, hogy hazánk gasztronómiai színtere évről évre fejlődik és követi a globális trendeket, vagyis Horvátország ebben a szegmensben is csúcsminőséget kínál, amelyet a Michelin ellenőrei is elismernek. Az a tény, hogy országunknak ma már 11 étterme rendelkezik a rangos csillaggal, összesen pedig 89 étterem birtokol valamilyen Michelin elismerést, nagy segítséget jelent promóciós tevékenységeink során és azon törekvésünkben is, hogy Horvátországot még erőteljesebben pozícionáljuk úgy, mint magas színvonalú, fenntartható és egész éves gasztronómiai és borászati desztinációt.” – mondta Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal igazgatója, őszinte gratulációt küldve minden díjazott és kiemelt étteremnek.

„A Michelin-kalauz ellenőreinek tapasztalása, hogy a horvát éttermek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a helyi alapanyagok minőségére, a séfek és étteremtulajdonosok egyre elkötelezettebben keresik a helyi gazdákat. Akár Michelin-csillaggal, akár Bib Gourmand címkével rendelkező éttermekről legyen szó, az értékelésnél a minőségi alapanyagok tiszteletben tartása mindig prioritást élveznek a pontozásnál, hiszen csapataink minőségi gasztronómiai élményeket keresnek.” – mondta Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója, hozzátéve, hogy Horvátország példát mutat a fenntarthatóság és az ökológiai gasztronómiai gyakorlatok iránti valódi érzékenységre.

 

“A Michelin elismerések azt példázzák, hogy a modern horvát gasztronómia egyre érdekesebbé válik Európában, és hívogatóvá teszi az országot azon turisták számára, akik éppen a mediterrán és közép-európai kulináris hagyomány, a kiváló hazai alapanyagok és a horvát séfek kreativitása és szenvedélye miatt szeretnének Horvátországba látogatni. Ezért az élelmiszer- és borturizmus fejlesztése fontos és különleges helyet foglal el a fenntartható turizmus fejlesztésére irányuló, 2030-ig megalkotott stratégiánkban. Az olyan világméretű gasztronómiai kalauzokba történő bekerülés, mint a Michelin, kiemelt elismerést és jelentős ösztönzést jelent mindazok számára, akik a horvát gasztronómia sokszínűségének javításán dolgoznak. Szívből gratulálok mindenkinek, aki idén elnyerte a csillagot. – zárta beszédét Nikolina Brnjac, turisztikai és sportminiszter.

fotó: Mateja Vrckovic

Magyar turisták Horvátországban – első féléves adatok

2023. január 1. és június 25. közötti időszakban közel 135 ezer magyar turista utazott Horvátországba. Ez a szám 13%-kal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait. A magyarok eddig összesen 450 ezer vendégéjszakát realizáltak, ami 12%-os növekedést jelent a tavalyi első féléves számokhoz képest.

A magyar turisták többsége magánszállásokat foglalt (36%), amelyet szorosan követnek a szállodában megszálló vendégek (32%), de a kempingezők (13%) száma sem elhanyagolható.

A fentiek alapján a magyar turisták ismét a TOP 10-es listán vannak a horvát turisztikai piacon.

A leglátogatottabb régiók: Primorsko goranska (Kvarner) megye és Isztria megye, egyenként több mint 100 ezer vendégéjszakával.

A legtöbb magyar látogatót fogadó úti célok (vendégéjszakák száma alapján): Crikvenica, Vir, Opatija, Rovinj és Poreč.

Utazás és diéta: így étkezzünk okosan a nyaralás alatt

Újdonságok a Matild Palotában

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!