spot_imgspot_img
spot_img

Hogyan induljunk el az önmegvalósítás útján?

-

Article Top Ad (AdSense)

Abraham Maslow világhírű pszichológus az önmegvalósításra, mint a legmagasabb fokú emberi szükségletre tekintett.

Habár sokszor alap szükségleteink elhomályosítják életünk végső célját, mégis minden ember szíve mélyén ott él a vágy, hogy felérjen a Maslow-piramis csúcsára. A napjainkban egyre divatosabb trendként hódító önmegvalósítás azonban nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, magas fokú érzelmi intelligenciát és tudatosságot igényel. Az önmegvalósítás felé vezető út nagyon hosszú, sokszor göröngyös és nemcsak számunkra, de környezetünk számára is rengeteg meglepetést tartogathat. De hogyan is érdemes elindulnunk ezen az úton, milyen praktikák segíthetnek az első lépések megtételében és hogyan támogathat minket egy szépségmárka újdonsága? Az AVON szakértői ezekre a kérdésekre keresik a választ és igyekeznek inspirációt nyújtani szárnyaink bontogatásához.

Sokak szerint az önmegvalósítás egyenlő azzal, ha kivívjuk mások elismerését, azonban ez nem így van. Az önmegvalósítás nem hírnevet és nem is azt jelenti, hogy sikerült elérnünk valami olyat életünk során, amely a környezetünk szemében sikernek számít. Az önmegvalósítás nem a külvilág visszajelzéseiről, hanem saját belső, szívünkből jövő reakcióinkról kell, hogy szóljon. Az önmegvalósítás az az állapot, amikor sikerül elvárások nélkül léteznünk a világban, képesek vagyunk felmérni saját képességeinket, amelyeket elfogadunk és lehetőségként értelmezünk, ismerjük érzelmeinket és tisztában vagyunk kiváltó okukkal. Az önmegvalósítás útja pedig nem más, mint önmagunk objektív megismerése és a tudatos önfejlesztés.

Az 1. lépést már megtettük!

Az önmegvalósítás útjának első lépését akkor tesszük meg, amikor érdeklődés támad bennünk a téma iránt. Az, hogy idáig eljutottál az írás olvasásában arra enged következtetni, hogy megszületett benned az igény a változásra, hogy szeretnél jobban odafigyelni önmagadra és meg szeretnéd ismerni valós énedet. Folytassuk ezt az utat, ismerkedjünk érzelmeinkkel és azok kiváltó okaival és keressük boldogságunk kulcsát.

Gondoljuk át! Elemezzük önmagunkat!

A boldogtalan és elégedetlen állapotból való kilépéshez szükséges a változás, változtatás! Ahhoz pedig, hogy ez elkezdődjön elengedhetetlen, hogy átgondoljuk, mit és hogyan szeretnénk megváltoztatni, milyen körülmények és érzések akadályozzák jelenleg boldogságunkat. Fogalmazzuk meg, hogy mit szeretnénk elérni, eddig hova jutottunk és vajon hol kell fejlődnünk ahhoz, hogy elérhessük kitűzött céljainkat. Mindennapi élményeink során kérdezzük meg önmagunktól, hogyan érezzük magunkat, miért érezzük úgy és ez jó-e számunkra. Készítsünk listát arról, mik az erősségeink, gyengeségeink, gondoljuk át, mi tesz minket boldoggá és mi frusztrál. Próbáljuk tudatosítani érzelmeinket és reakcióinkat, vizsgáljuk meg őket objektíven és mérlegeljük őszintén, tényleg önmagunkat adtuk-e, boldoggá tett-e minket saját viselkedésünk, el tudjuk-e fogadni saját reakcióinkat, ha igen, miért, ha nem, miért nem.

Adjunk magunknak időt és szánjunk magunkra időt!

Az önmegvalósítást egy hosszú, hullámzó folyamatként kell értelmeznünk, nem várhatjuk el, hogy a változás és a boldogság egyik pillanatról a másikra jöjjön. Az önfejlesztés során szépen lassan formálódik öntudatunk, világképünk, nézeteink, amely változások hatására folyamatosan új igények és célok merülhetnek fel, amelyek eléréséhez szintén időre van szükségünk. Habár folyamatosan érezhetjük hangulatunk javulását, önképünk fejlődését, a teljes boldogságot és önmegvalósítást nagyon nehéz elérni és megtartani is. Annak elfogadása, hogy nem tudunk egyik pillanatról a másikra tökéletesen boldogok lenni, szintén fontos szerepet tölt be az önmegvalósításhoz vezető úton.

Az idő egy másik szempontból is kardinális kérdés lehet, mégpedig az önmagunkra szánt idő tekintetében. Az önfejlesztés csak úgy megy, ha időt szánunk rá, önmagunk és lelkünk megismerésére, megtanulására és ápolására. Alakítsuk úgy rutinunkat, hogy legyen idő, amikor csakis önmagunkkal foglalkozunk. Heti egy-két óra sportolásra, napi egy óra olvasásra vagy napi néhány perc meditációra. Ezt az időt csak olyan tevékenységekre fordítsuk, amelyek minket tesznek boldoggá, csakis önmagunk miatt csináljuk, kikapcsolnak, segítenek elengedni a stresszt.

Találjuk meg motivációnkat!

A hullámvölgyekkel teli utunkon biztosan szükségünk lesz motivációra, amely kihúz minket a legmélyebb gödrökből is, és erőt kölcsönöz a folytatáshoz, bármi miatt akadtunk is el. Motivációnkat sok minden táplálhatja, egy szerettünk támogatása, egy a tükrünkre kiragasztott bíztató mondat, egy papírra vetett pipálásra váró lista céljainkról, de akár egy zene vagy illat is, amely kellően felpörget és hat lelkünkre. Az AVON legújabb Eve Become illata pont ezt a motivációt hivatott fellobbantani, az erőt jelképező pézsmás jegyek és a vidám gardénia elegye önbizalmat és lendületet kölcsönöz utunk során. A parfüm csomagolását ihlette pillangó pedig a változás, a fejlődés jelképeként emlékeztet céljainkra és bíztat bennünket kibontakozásra mindennapjaink során.

Az önmegvalósítás útján járva sosem szabad elfelejtenünk, hogy miért indultunk el rajta. Habár az út lassú, rögös lehet és olyan dolgokat is elveszíthetünk közben, amelyekről most még azt hisszük, minket szolgálnak, a végén biztosan megbékélünk önmagunkkal. Ne féljünk elengedni bármit, ami akadályozza boldogságunkat, ugyanakkor mindig becsüljük meg és adjunk hálát a támogatásért. Ha pedig úgy érezzük, nehéz ezen az úton egyedül járnunk, bátran kérjük segítséget szeretteinktől, vagy szakembertől.

www.avon.hu

Az anyaghoz kapcsolódó termékek:

  • Avon Eve Become parfüm 4999 Ft

Az AVON aktuális termékkatalógusát a következő linkre kattintva lapozhatod át:

https://hu.avon-brochure.com/c02_hu_2023/

Fújd magadra a tavasz illatát!

Így találkozik a kozmetika az orvostudománnyal

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!