Gundel, a magyarországi vendéglátás ikonja – Új idők

-

Mostanában fontos téma a hazai vendéglátás jelene, de a jelen nincs dicső múlt nélkül, mely meghatározó. Minden nemzetnek megvan a maga Gundelje, s kétségtelen, hogy ezek a helyek, ezek a nagy múltra visszatekintő éttermek olyan eszmei értéket képviselnek, amik nélkül nem élhetünk. Korosztályoknak és a szakma nemzedékeinek mutatott irányt, álló csillagként fényeskedve, megvilágítva a múlt emlékeit és a jövő útjait.

 

Fotó: Eventrend Group

Ki is volt a névadó?

Gundel Károly

Gundel János (Johann Adam Michael Gundel) 13 évesen, 1857-ben Bajorországból költözött Magyarországra, konkrétan Budára. Egész életében a vendéglátással foglalkozott. Fia, Gundel Károly is a nyomdokaiba lépett a kereskedelmi iskola elvégzése után, Svájcban, Németországban, Angliában, és Franciaországban dolgozott, a kor leghíresebb vendéglőiben. Amit sokan nem tudnak róla, hogy népes családja volt, 13 gyermekétől 26 unokája született. Hazánkban olyan híres leszármazottakkal büszkélkedhet, mint Latinovits Zoltán, Bujtor István színművészek és Frenreisz Károly rockzenész, sőt, a sokak által ismert sportriporter, Gundel Takács Gábor is az ő dédunokája.

A Gundel név természetesen leginkább a magyarországi gasztronómiában lett híres, nem véletlenül. Gundel Károly 1910-ben a városligeti Wampetics Vendéglőt kezdte el irányítani, melyet később átnevezett Gundelnek. Gundel Károly étterme az 1939-es a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt. A Gundel éttermet 1949-ben államosították.

1920-1925-ig a Royal Szállót igazgatta, és 1927-től a Gellért Szálló éttermeit bérelte, vezette. Nagy része volt abban, hogy a Gellért Szálló felzárkózott és a világ grand hotelei közé lépett elő. Tevékenységének köszönhetően Európa-szerte újságcikkek témái lettek előkelő rendezvényei, aminek köszönhetően elindulhatott a magyarországi gasztronómia a nemzetköziség felé. Ami a hazai kulinária jelentős mérföldköve volt, hogy a Gellértben születtek meg Gundel Károly azóta is ikonikusnak számító ételei, a fogas Rothermere, a bakonyi gomba és a pittsburghi borjúborda, vagy a Balatoni fogas Gundel módra. Nevéhez fűződik a híres bécsi szelet (Wiener schnitzel) elterjesztése és megjelenése a budapesti éttermek kínálatában, ami a mai napig közkedvelt hazánkban. Az általa megálmodott ételek, receptúrák a mai napig alapvetőek a vendéglátó szakmában. Bár ahány ház, annyi szokás, mégis mindenki tudja, mi az a Palóc leves, Borjú pittsburghi módra, Gundel tokány, Gundel palacsinta, Somlói galuska. Gundel Károly éttermeibe mindig is előszeretettel jártak közéleti személyiségek, politikusok, sportolók és művészek. Nem véletlen ezáltal, hogy sok olyan étel készült számukra, mely róluk lett elnevezve, és a mai napig ezeken az elnevezéseken ismertek: például a Tojás Munkácsy módra, az Újházi húsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak.

Fotó: Wikipédia

Mikszáth Kálmán így írt róla:

„Úgy vezette dolgait, mintha nem is fizető fogyasztókat fogadna helyiségeiben, hanem szívesen látott kedves vendégeket, akiknek jóvoltáról gondoskodni nem üzlet, hanem magyaros vendégszeretet.”

Gundel Károly sokat publikált

Rengeteget írt a gasztronómiáról, s fejtette ki akkor haladónak számító nézeteit. Könyvei a legjobb és legismertebb ilyen tárgyú munkák közé tartoznak a mai napig. Idegen nyelven publikált munkáival szakácskiállításokon és bemutatókon népszerűsítette a magyarországi konyhát, és nem mellesleg fellendítette az idegenforgalmat. Karinthy Frigyes Vendéget látni, vendégnek lenni című könyve is az ő iránymutatásai alapján íródott.

Megjelent művei:

A vendéglátás művészete, Budapest, 1934, Kis magyar szakácskönyv, Budapest, 1934, A vendéglátás mestersége, Budapest, 1940, A magyar konyha fejlődése és a magyar szakácskönyv irodalom a 18. század végéig, Budapest, 1943, Gundel Károly, Reichhardt György, Palkovics Ede, Dittmayer Andor: A vendéglői felszolgálás kézikönyve, A szakácsművészet kézikönyve, Franklin-Társulat, 1926

A Gundel Károly-díj

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2014-ben Gundel Károly-díj néven szakmai díjat alapított Gundel Károly tiszteletére. A díjban olyan személyek részesülhetnek, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. A díjat a magyar vendéglátás szervezetei és a Gundel családot képviselő 18 tagú kitüntetési bizottság ítéli oda a következő kritériumok alapján:

– A magyar vendéglátás területén minimum 25 év kiemelkedően sikeres tevékenység végzése.

– Feddhetetlen szakmai múlt és példamutató életút, a magyar vendéglátás történelmi hagyományainak ápolása és annak megújulása iránti elkötelezettség.

– A fiatal generáció szakmai fejlődésének, elhivatottságának támogatása.

– Közreműködés a magyar vendéglátás népszerűsítésében.

Eddigi díjazottak:

2014 Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz)

2015 Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos

2016 Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz)

2017 Csapody Balázs

2018 Rosenstein Tibor

2019 Szulló Szabina és Széll Tamás séfpáros és Meskál Tibor

2020 Csizmadia László, a BGE KVIK nyugalmazott főigazgatója, és Molnár Attila

Kép: Wikipédia

Gundel étterem történelme

A Gundel, Magyarország tradícióin alapuló, a történelem viharait átélő étterme. Mindig is meghatározója volt hazánk gasztronómiájának. 1894 óta része Budapestnek, öregbítve ezzel hazánk meghatározó ételeinek hírét. A Gundel-ház a Városligetben, a Gundel Károly út 4. szám alatt található. A hungarikumok listáján 2014-től szerepel.

Fotó: Eventrend Group

Az alapító, Gundel Károly 1910-ben vette bérbe a helyet, életművének fontos része lett, hiszen a magyar konyhát, annak jellegzetességeit megtartva emelte új szintre. Az éttermet mindig is a tradíciók, a kifinomultság és a mindenkori gasztronómiai trendek követése jellemezte úgy, hogy közben megtartotta a hagyományos fogásokat. Az étterem épülete soha nem került a család tulajdonába, mivel azt a fővárostól bérelték. A második világháborút követően, 1949-ben államosították, de továbbra is Gundel néven működött. Az 1950-es évek közepétől az újra megnyitó Gundel tömegétkeztetéssel is foglakozott, ugyanakkor a szocializmus évtizedei alatt a Gundel konyhája követségeket, nívós kereskedelmi rendezvényeket, színházi díszelőadásokat, és különvonaton, hajón, vadászatokon szervezett fogadásokat látott el. A ’60-as évektől a HungarHotels vállalathoz tartozott, majd a ’80-as évek elején került a Gerbeaud cukrászdával együtt a Duna-parti Forum Szálloda kötelékébe. Ekkor Niklai Ákos, Kalla Kálmán executive séf, és Mészáros László executive cukrászfőnök vezetése alatt működött. 1991-ben, a privatizáció során Láng György és Ronald S. Lauder megvásárolták az éttermet a fővárostól, és felújították. Az étterem innentől régi pompájában tündökölt, a konyhafőnöki pozíció pedig Kalla Kálmánhoz került. A Gundel újra Budapest egyik legelegánsabb éttermévé vált, 1994-ben a Danubius Hotels Rt. és az LL Partners LP társtulajdonosok lettek, majd 2009-ben a Danubius Hotels Nyrt. megvásárolta a teljes tulajdonrészt. 2018-ban a Magyar Gasztronómiai Egyesület és Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja lett a Gundel étterem, executive séfje Litauszki Zsolt, Peter Knoll pedig a Gundel Kft. ügyvezető igazgatója volt. 2020 februárjától Polyák Norbert lett a Gundel Étterem és a Bagolyvár Étterem ügyvezető igazgatója.

Fotó: Eventrend Group

Új fejezet kezdődik

2021 május 1-től az Eventrend Group folytatja a 125 éves étteremben folyó munkát. Hosszú távú szerződést kötöttek a Danubius Hotels és az Eventrend Group tulajdonában álló vállalkozások a Gundel Étterem és a Bagolyvár Étterem üzemeltetésére, valamint az intézményhez tartozó rendezvényszervezésre és catering szolgáltatásra. A Danubius Hotels bízik a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. Fontos számára, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen. A rendezvényszervezésben, vendéglátásban és hotel üzemeltetésben jeleskedő Eventrend Group arra törekszik, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében mielőbb újra tudja nyitni a Gundel és Bagolyvár Éttermet, ami várhatóan még a nyári szezonban megtörténhet. Az Eventrend Group már több történelmi jelentőségű vendéglátóegység üzemeltetését végzi, így például a New York Kávéházét, a Vásárcsarnokét, az Akadémia Klubét és a Városliget Café-ét, így nagy tapasztalattal rendelkezik a történelmi épületekben való működésben és a történelmi márkák ápolásában. A Gundel konyhájának vezetésére még keresik a megfelelő séfet, aki méltón tudja képviselni a Gundel örökséget. Az Eventrend Group számára a Gundel céljai mindig is előrébb valók lesznek, mint a személyes ambíciók. Úgy látják: a Gundel séfnek a Gundel ügyet kell szolgálnia minden tudásával és igyekezetével.

Eventrend Group

Az Eventrend Group szerint a Gundel egy nemzeti ügy, egy világhírű családi márka. A következő évtizedekben a cégcsoport szeretné ezt az örökséget megőrizni, tovább építeni, gazdagítani, minél több magyar és külföldi vendég számára megmutatni. Cél, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető, hanem sokaknak okozzon örömteli pillanatokat. A Gundel intézményét a következő évtizedekben az Eventrend Group felelőssége lesz megőrizni, csiszolni és megtartani nemzeti büszkeségként, úgy ápolni a Gundel örökséget, hogy közben a vendégek modern elvárásai is megkapják a megfelelő tiszteletet.

Forrás: Wikipédia, Gundel, Eventrend Group,

Képek: Pixabay, Wikipédia

Itt további érdekességeket találsz:

5 híres sütemény és az emberek, akik mögöttük vannak

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!