Guccio Gucci, a táskák atyja és a szerencse fia

-

Vannak, akiknek évekig tartó kemény munkára van szükségük, hogy elérjék céljaikat, míg mások a szerencse fiai. Aztán vannak azok, akik ennek a kettőnek kombinációi. Guccio Gucci extravagáns története kitartásról, kemény munkáról és persze némi szerencséről is mesél.

Amikor a Gucci márkáról beszélünk, azonnal a hírességek, hatalmas vagyonok és a csillogás jut eszünkbe. A márka évtizedek óta a luxus és a kifinomultság szinonimája, ahogy a Gucci táskák, cipők és övek a nők vágyának tárgyai szerte a világon. Senkinek nem kell bemutatni az ikonikus zöld-piros pántos csatos mokaszint vagy a bambusz fogantyús táskát, amelyek egyértelműen a márka legikonikusabb darabjai.

A világ egyik legkeresettebb márkája idén már 102 éves. A Guccio Gucci által 1921-ben Firenzében alapított cég a táskáiról vált ismertté, amelyek magas minőségi színvonalát a Toszkánában született kézműveseknek köszönhető. De ki volt Guccio Gucci?

Guccio Gucci Firenzében egy szegény bőrműves családban született 1881-ben. 17 éves korában elhagyta hazáját, és Londonban próbált szerencsét: a Savoy Hotelben felvonókezelőként kezdett dolgozni Itt ihlette meg a luxuspoggyászokat cipelő vendégek gazdagsága és hamarosan világosan látta, mi különbözteti meg a minőségi táskákat olcsó társaiktól, és hogyan lehet befolyásolni a divatot.

Az angol és a francia elegancia inspirálta

A Gucci ruhavonal bevezetésének legnagyobb ösztönzője az európai országokban tapasztalt elegancia és stílus volt, amely londoni évei alatt teljesen magával ragadta. Közvetlen közelről figyelte felsőbb társadalmi osztályok öltözködését, akik mindig elegánsan és csodálatra méltó kiegészítőkkel voltak felszerelve. Ez arra késztette, hogy visszatérjen Olaszországba, és megalapítsa saját márkáját.

Az első világháború végén Gucci tehát visszatért Olaszországba. 1921-ben megalapította a La Casa Gucci-t (Gucci Háza), ahol szakképzett kézművesek segítségével Toszkánából származó, klasszikus stílusú és minőségi anyagokból készült bőr bőröndöket és táskákat kezdett árulni. Guccio jól tudta, milyen anyagokat válasszon termékeihez, és hogyan kombinálja ezeket, hogy még vonzóbbá tehesse vásárlói számára. Bőrtáskáinak pazar gyűjteménye és a nagyszámú eladások végül megtették a hatást, és hamarosan az egész firenzei nemesség felfigyelt rá.

Az egyik varrónőjét vette feleségül

Miután 1901-ben visszatért Olaszországba csakhamar beleszeretett a varrónőként dolgozó 24 éves Aida Calvellibe, akivel összekötötték életüket. Hat gyermekük született, öt fiú és egy lány. Fiai Vasco, Aldo és Rodolfo Gucci, illetve felesége előző kapcsolatából született Ugo, akit Guccio örökbe fogadott, Enzo, aki kilencéves korában meghalt, és egy lánya, Grimalda.

Soha nem kötött kompromisszumot

Gucci olyan iparosokat fogadott fel, akikről tudta, hogy magas minőségű munkájukkal segíteni tudják vállalkozása sikeres növekedését. Ugyanakkor igen válogatós volt. Kizárólag olyan mesterembereket választott, akikben megvolt a buzgóság és a szükséges kézműves tapasztalat, és a minőség rovására nem volt hajlandó kompromisszumot kötni.

gucci műhely
Fotó: YouTube

Guccio Gucci a kísérletező ember hírében állt

Az 1930-as években márkája egyre sikeresebbé vált. Már a nemzetközi vásárlók is özönlöttek üzletébe, és mindenki a híres Gucci táskákat, bőröndöket, kesztyűket, cipőket és öveket akarta. Guccio szerette volna bővíteni a vállalkozást, de felmerült egy nagy probléma. A Mussolini vezette Olaszországban 1935-ben egyre nehezebb volt bőrt szerezni. És mivel Guccio üzlete a bőrre épült, valahogy megoldást kellett találnia a problémára. Így hát megpróbált más nyersanyagokat is használni. Kísérletezett a selyemmel, a lennel és a kenderrel is. A kísérletek végül életre keltek, ahogy az áruk egy része elkészült. 1940-ben az egyik népszerű forma a nyereg alakú bambusztáska volt. Nyelei frissen csiszolt vesszőből készültek.

A híres bambusz fogantyú

1947-ben a Gucci piacra dobott egy táskamodellt, amely a márka zászlóshajója lett: a bambusz fogantyús Gucci táska eleganciájával szó szerint elcsábította a nőket. A táskát rövid időn belül hírességek és magas rangú emberek kezdték hordani.

gucci-bambusz-taska
Fotó: flickr.com

Guccio Gucci ambíciózus fia

Aldot jó üzleti érzékkel és remek képességekkel áldotta meg a sors, és már korán betársult apja válallkozásába. Ő volt az, aki kitalálta az ikonikus dupla „G” logó.t, és ő volt, aki meggyőzte apját, hogy nyisson egy második üzletet Rómában. Ez a legjobbkor történt, mert az ekkortájt Rómában időző sok angol igencsak hajlott az elegáns táskák megvásárlására.

A vállalkozását a szegénységből indítva és világhíres márkává fejlesztő Gucci 1953-ban hunyt el.  Halála után fiai, Aldo, Vasco és Rodolfo Gucci keményen dolgoztak tovább, és a márka népszerűvé vált a hollywoodi hírességek körében is, és még mindig óriási mértékben növekszik szerte a világon.

A Guccio Gucci története arra tanít, hogy ne féljünk követni az álmainkat, amelyek megvalósításához olykor sok türelemre van szükség. Figyeljünk a körülöttünk lévő világot, legyünk kíváncsiak és kísérletezzünk… a kitartás előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!