8 izgalmas tény a színház világából

-

Amikor színházba megyünk és megnézünk egy előadást, megfeledkezünk a hétköznapokról. Elmerülünk a magával ragadó előadásokban, amelyek nem csak remek szórakozást és kikapcsolódást adnak, hanem sokszor örök és maradandó élményeket is. És ez így megy már több száz és ezer éve…

A színházhoz semmi sem fogható és elengedhetetlen az emberiség számára. A színházban minden este a életre kel valami csodálatos, ahogy az előadást néző közönség szíve együtt dobog a művészekkel. A színház összefonódik az emberi pszichével, kultúrával és történelemmel. Művészet, amely pótolhatatlan értéket képvisel a társadalom számára.

A legidősebb színház

Az olaszországi Vicenzában található Teatro Olimpicót (olimpiai színházat) tartják a világ legrégebbi színházának. Első bemutatójára 1585-ben került sor. A Teatro Olimpico tisztes korán kívül Európa és talán a világ egyik legszebb színháza is, amelyet Andrea Palladio olasz építész, a reneszánsz építészet mestere tervezett. A nyitóelőadás Szophoklész Oidipusz királya volt.

legidősebb színház
Fotó: flickr.com

A legidősebb színésznő a világon

A legidősebb színésznő a éves 122 évet élt Jeanne Louise Calment, és ő tartja a valaha volt legidősebb személy rekordját is. 14 évvel az Eiffel-torony építése előtt született, és úgy gondolják, hogy ő volt az egyik utolsó élő ember, aki ismerte Van Goghot, ahogy eladta neki a festővászonokat apja boltjában. 85 évesen kezdett el hobbiból vívni, hetente egy kiló csokoládét evett, 21 éves korától 117 éves koráig dohányzott, majd 1997-ben elhunyt.

A legkisebb színház

A legkisebb rendszeresen üzemeltetett színház Ausztriában a Kremlhoftheater, és igazán apró. A mindössze 8 férőhelyes miniszínház 2008-ban nyitotta meg kapuit. A színpad nem több, mint 1,3 méter ×1,3 méteres, és bár jegyet nem kell venni, szívesen fogadnak adományokat.

legkisebb színház
Fotó: wikimedia.commons

A legnagyobb színház a Földön

A világ legnagyobb beltéri színháza Pekingben található. A “Vörös Színház” 9015 férőhelyes és 2010-ben építették Kengo Kuma japán építész tervei alapján. A los angeles-i Hollywood Bowl, a háttérben a világhírű Hollywood felirattal, pedig a világ legnagyobb szabadtéri színháza a maga 17 500 férőhelyes befogadóképességével.

Az első magyar színtársulat

Az első magyar színtársulatot Kelemen László szervezte meg Ráday Pál és Kazinczy Ferenc támogatásával. Az 1790. szeptember 21-én megalakult társulat első előadására a budai Várszínházban került sor 1790. október 25-én Simai Kristóf Igazházi című darabjával. Azóta e nap a magyar nyelvű színjátszás kezdete.

Az első magyar kőszínházi előadás

1837. augusztus 22-én nyílt meg hazánk első állandó kőszinháza a Pesti Magyar Színház. Az épület a mai Múzeum körút és Rákóczi út sarkán állott, és első igazgatója Bajza József volt. A nyitóelőadáson Vörösmarty Mihály: Árpád ébredése című drámáját játszották, amelyben a főbb szerepekben Déryné Széppataki Rózát, Laborfalvi Rózát és Egressy Gábort láthatta a közönség.

első magyar színház
Fotó: picryl

A legrégebb óta játszott színdarab Magyarországon

2023. március 25-én ünnepelte 40. éves születésnapját a Madách Színház Macskák című előadása. Andrew Lloyd Webber musicalét hazánkban először 1983-ban mutatták be Szirtes Tamás rendezésében, és azóta is töretlen sikerrel fut. Az előadás minden hazai rekordot megdöntött és különlegességét az is fokozza, hogy a londoni West Enden 21 évig, míg a new yorki Broadwayn is “csak” 24 évig játszották.

A legrégebb óta futó magyar előadás

1988. január 29-én mutatták be a Vígszínházban a Padlás című előadást, amely Sztevanovity Dusán ötlete alapján Presser Gábor zenéjével és Marton László rendezésében született meg. A több, mint ezer előadást megélt darabban olyan nagyságok álltak színpadta, mint Kaszás Attila, Hegedűs D. Géza, Rudolf Péter…

Olvasd el ezt is:

8 lenyűgöző szabadtéri színház a nagyvilágból

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!