Folytatódnak az Opera hétvégi közvetítései

-

A Kamaraénekes művészek áriaestjeivel, valamint a Magyar Állami Operaház zenekari és énekkari művészeinek koncertszámaival folytatódik a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook-oldalán. Az OperaSzerda keretében jövő héten Offenbach A rajnai sellők című operájának keresztmetszete hallható.

A MaszkaBál sorozatban mindenszentek előestéjén, 2020. október 31-én a 2017/18-as évad Kamaraénekese, László Boldizsár ad áriaestet az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. A Cotton Club Singers alapítója és frontembere 15 év után váltott az opera műfajára, a Magyar Állami Operaházban 2012-ben debütált Pinkerton (Pillangókisasszony) szerepében. Rendkívül széles repertoárjából válogató műsorát nagyrészt az olasz operáknak – Tosca, Parasztbecsület, Aida, A trubadúr, Otello –szenteli, így a közvetítés nézői a műfaj talán legnépszerűbb áriáiból kapnak egy csokorra valót, de egy részlet erejéig megidézi szerepét a Sába királynőjéből, mellyel az Opera nemzetközi turnéin is nagy sikert aratott. Intermezzóként nézőink barokk művek átirataiban is gyönyörködhetnek az est zongorakísérője, Szennai Kálmán előadásában. László Boldizsár egyik vendége a Kamaraénekes Szegedi Csaba, a meglepetésvendég pedig egy szívéhez közel álló művész lesz. A Tóth Erika rendezte est műsorvezetője Gyüdi Melitta.

László Boldizsár

2020. november 1-jén, mindenszentek estéjén Szvétek László válogat kedvenc áriáiból. A 2017/18-as évad Kamaraénekese a Zeneakadémián Sólyom-Nagy Sándor irányítása alatt sajátította el az énekművészet fortélyait. Több mint negyed évszázada az Opera egyik oszlopos tagja, ahol a közönség az operairodalom minden jelentős basszus szerepében láthatta Mozarttól kezdve az olasz, német és orosz operákon át egészen a kortárs művekig, de magyar repertoárja is jelentős. A MaszkaBál műsorában Mozart, Verdi és Puccini műveinek tolmácsolása mellett Donizetti A csengő című darabjában művészetének komikus oldalát is. Egyik vendége Alexandru Agache lesz, akivel a Rigoletto egyik legsötétebb kettősét adja elő, a meglepetésvendég pedig egy pályakezdő művésznő, aki egy bel canto románccal készül a közvetítés nézőinek. Az est rendezője Aczél András, műsorvezetője Mona Dániel, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma.

Szvétek László

A hétvégi MaszkaBálok előtt, október 30-án Tercett-Trió elnevezéssel folytatódik a pénteki közvetítéssorozat az Opera Kórus és az Opera Zenekar művészeivel. A Magyar Nemzeti Balett művészeit az elkövetkező hónapokban az Erkel Színház A hattyúk tava és A diótörő című előadásain, valamint az Eiffel Műhelyházban A vágy villamosában láthatják a tánc szerelmesei.

Az Opera Kórus A Francia Múzsa Szezonja számos előadásának nélkülözhetetlen szereplője, a péntek esti közvetítéssorozatban viszont most először készülnek francia művekkel. A műsorban elhangzó Gabriel Fauré-kompozíciókban (Madrigal, Op. 35 és Pavane) az Énkkar tagjai közül Dunai Éva, Dévényi Judit, Ladjánszki László és Bagdi Tamás, valamint Andrássy-Neuenstein Krisztina zongoraművész működik közre, míg a folytatásban Vincent D’Indy Sainte Marie Madeleine (Op. 23) című kantátája csendül fel. A női karra és mezzoszoprán szólistára írt darabot Dunai Éva, Dévényi Judit, Mentes-Soós Enikő és Haris Nadin adják elő Andrássy-Neuenstein Krisztina zongorakíséretével és Erdélyi Dániel betanító karnagy harmóniumjátékával. 

Az Opera Zenekar művészei négy évszázad kamarazene-irodalmának különlegességeit vonultatják fel Händeltől Bartókig. A közvetítésben hallható lesz Friedrich Constantin Homilius (1813–1902) B-dúr kürtkvartettjének első két tétele Benyus János, Végh Zsolt, Tóth Balázs és Kun Gábor előadásában. Bartók Béla (1881–1945) 44 duó két hegedűre című sorozatábó a zenekar két koncertmestere, Danyilova Galina és Alexandre Dimcevski szólaltatják meg kedvenc tételeiket. Jean-Baptiste Barrière (1707–1747) G-dúr szonáta két csellóra című darabja Stankowsky Endre és Fejérvári János tolmácsolásában lesz hallható, míg Johan Halvorsen (1864–1935) g-moll Passacaglia hegedűre és csellóra című kamaradarabját pedig Alexandre Dimcevski és Stankowsky Endre adják elő.

Tercett-Trió

2020. november 4-én, az OperaSzerda részeként egy igazi kuriózum, Offenbach A rajnai sellők című operájának keresztmetszete látható a Hevesi Sándor háziszínpadról élőben. A francia komponista első operája méltatlanul merült feledésbe. A darab egy belső háborúzások miatt széthullott országról mesél egy különös szerelmi történeten keresztül, és felcsendül benne a szerző későbbi, híres operából, a Hoffmann meséiből is ismert Barcarolle-téma. Az opera Magyarországon először 2018-ban mutatkozott be az Erkel Színházban.A keresztmetszetet Kováts Andrea állította színpadra Zöldy Z Gergely jelmezeinek felhasználásával. A közvetítés szereplői: Boncsér Gergely (Franz), Gábor Géza (Gottfried), Keszei Bori (Armgard), Szegedi Csaba (Conrad) és Ulbrich Andrea (Hedwig). Az előadás narrátora Mona Dániel, zongorán közreműködik Bartal László.

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!