spot_imgspot_img
spot_img

Folyamatosan bővülő kávépiacon készül nagy szeletet kiharapni a Costa Magyarországon

-

Article Top Ad (AdSense)

A Coca-Cola HBC Magyarország május végén a magyar piacra Európában elsők között vezette be az otthoni, elviteles és munkahelyi fogyasztásra kínált Costa Coffee-t. Tekintve, hogy a felnőtt magyar lakosság 85%-a kávézik, fele pedig rendszeres kávészünetet tart a munkahelyén, a hazai piac vonzó és jövedelmező kávépiacnak ígérkezik. A vállalat 12 hónap alatt 20 százalékos piaci részesedést kíván elérni a hazai kávépiac prémium szegmensében, mondta Vajda Márton, a cég kávé és prémium alkohol portfólió vezetője.

A The Coca-Cola Company 2019-ben 4,9 milliárd dollárért vásárolta meg a Costa Coffee-t. A kávét Magyarországon a Coca-Cola egyik legnagyobb palackozó partnere – a 28 országban jelenlévő – Coca-Cola HBC értékesíti, mondta a cégcsoport kávépiaci igazgatója, Prodromos Nikolaidis. Úgy fogalmazott, hogy

„a vállalatcsoport 28 piacán a kávéforgalom összességében eléri a 35 milliárd eurót, Magyarország pedig kulcsfontosságú kávépiac, kifejezetten bíztató trendekkel. A járvány új kihívásokat hozott magával – különösen a bárok, éttermek és kávézók életében – és azt láttuk, hogy a munkahelyekről és a kávézókból átterelődött a kávéfogyasztás az otthonokba. A teljes Costa Coffee kínálatunkkal azonban az otthoni és otthonon kívüli kávéélményt is biztosítani tudjuk, legyen szó bármilyen fogyasztási alkalomról. A Coca-Cola Hellenic csoport május óta 5 országban vezette be a márkát és a vállalat célja, hogy mindenhol a partnerek és fogyasztók első számú választása legyen a Costa”.

Prodromos Nikolaidis hozzátette, a magyarországi bevezetés az itteni erős csapatnak köszönhetően nagyon jól indult.

A koronavírus járvány új helyzetet teremtett a kávépiacon, így a magyar fogyasztók körében is. A kialakult helyzet hatására ugyan azonnal megváltoztak a kávéfogyasztási szokásaink, de a kávézással kapcsolatos trendszerű átalakulás, fejlődés már korábban megindult. Egyfelől folyamatosan nő a minőségi kávé iránti igény, másfelől a piacon elmozdulás érzékelhető a funkcionális kávézástól az élménykávézás irányába. Ezzel párhuzamosan egyre többen választják Magyarországon is a felső kategóriás kávékat, és ennek a trendnek a nyomán bővül a szemes és kapszulás kávék piaca is.

Gávris Iván a magasba emelve mutatja a COSTA szemes kávéját, Vajda Mártonnal mögötte.

Vajda Márton a hazai piacról elmondta, hogy a teljes körű italgyártó vállalat stratégiájának megfelelően a Coca-Cola HBC Magyarország célja, hogy széleskörű portfóliójával a hét minden napján, a nap minden órájában tudjon terméket kínálni a fogyasztóknak. Magyarország vezető üdítőipari vállalatának kínálatában az üdítőitalok, víz, funkcionális italok, prémium alkoholok és energiaitalok mellett eddig a kávé volt a hiányzó láncszem.

„A Costa Coffee-val kibővülő kínálatunkban immár több mint 100 terméket tudunk kínálni több mint 500 különböző kiszerelésben. Terveink szerint az első években a volumen és árbevétel valamivel több, mint két harmada jön majd a kiskereskedelemből, míg a HoReCa és a munkahelyi (at work) kávézás adja majd a forgalom 30 százalékát”

– mondta Vajda Márton.

Vajda Márton prezentál

Hogyan alakult a kávépiac hazánkban?

Magyarországon a Nielsen 2019-es adatai szerint a kiskereskedelmi kávépiac éves szinten 6,4 százalékkal bővült. A növekedés elsődlegesen a prémium szemes kávénak, valamint a még mindig fiatal, de a gyártók és forgalmazók számára is nagy növekedési potenciált kínáló kapszulás szegmensnek köszönhető.

Grafikon: A kiskereskedelmi főbb tendenciái 2019 júliusában

A felnőtt magyar lakosság 85 százaléka kávézik, naponta átlagosan 2,7 csészényit fogyasztunk. A kávéivók 91 százaléka nap mint nap iszik otthon kávét, 53 százalékuk pedig napi szinten kávézott a munkahelyén is a járvány előtti időszakban. A magyarok többsége még inkább a funkcionális kávézást helyezi előtérbe: a fő cél a reggeli felébredés. Így a többségnél a kávé élvezete csak másodlagos, de a tej és cukor hozzáadása általános szokás hazánkban. Ugyanakkor a kávézás jelenleg hasonló változáson, fejlődésen megy át, mint egy évtizede a bor, majd a pálinkafogyasztás. Egyre többen isznak kávét élvezeti szándékkal és egyre többen keresik a minőségi kávékat, kávézókat.

Kávéfogyasztás gyakorisága: A vizsgált alanyok 85%-a a hét minden napján fogyaszt kávét.

A vállalat megbízása alapján készített 2019-es Nielsen kutatás szerint a fogyasztók leggyakrabban hipermarketekben vásárolnak kávét, és a szemes kávé vásárlói a leghűségesebbek a vásárlás helyszínéhez. A legkedveltebb kiszerelés az őrölt kávé. A szemes és kapszulás kiszerelést vásárlók jellemzően többet költenek kávéra és egy-egy vásárlás során általában két csomagot vesznek, ha a szemes kávét választják, akkor azt legtöbbször egy kilogrammos kiszerelésben teszik a kosárba. A 250 grammos csomagokat főként az őrölt kávét vásárlók választják. Bár a kávé vásárlása legtöbbször tervezett, impulzív vásárlás esetén az ár fontos tényező, mégis a márka az, ami a választás fő szempontja.

Mit kínál partnereinek Magyarországon a Costa Coffee?

Vajda Márton kiemelte, hogy a Costa kávék egytől egyig Rainforest Alliance minősítéssel rendelkeznek. A termékek közül Magyarországon jelenleg 4 féle őrölt és szemes kávé van jelen, 10 féle kiszerelésben. Ezek az arabica és robusta kávészemek egyedi keverékéből előállított sötét és közepes pörkölésű Signature kávékeverékek, a 100% arabica Bright Blend és a szintén 100% arabica kávészemeket tartalmazó kávékülönlegesség, a Columbia Single Origin. Októbertől a Costa Coffee kínálat Nespresso kompatibilis kapszulás kávéival is kiegészül.

Gávris Iván tökéletes kávét készít

A Coca-Cola HBC Magyarországon is magas színvonalú professzionális kávégép portfólióval rendelkezik, amelyekkel a vendéglátó szektorban, a prémium üzletek kávépartnereként és munkahelyi környezetben is megjelenik. A vállalat jól felépített infrastruktúrával, tapasztalattal és tudással rendelkezik a kávé kategóriában, a Costa segítségével pedig még szorosabbra fűzheti együttműködését kereskedelmi partnereivel minden csatornán.

Bővebb információ

Costa Coffee

A Londonban, 1971-ben az olasz Sergio és Bruno Costa testvérpár által alapított Costa Coffee 31 nemzetközi piacon érhető el. A hálózat Nagy-Britanniában és Írország Egyesült Királyságában több mint 2700 üzlettel rendelkezik, míg világszerte több mint 1200 kávézót számlál. Nagy-Britanniában és Írországban a Costa hálózata nő a leggyorsabban és büszkék vagyunk arra, hogy nemzetünk kedvenc kávézója lehetünk. 2010 és 2019 között 10 egymást követő évben elnyertük a Allegra Strategies “A legjobb kávézó lánc márka az Egyesült Királyságban és Írországban” címét.

Az Egyesült Királyságban és világszerte egyaránt különösen fontos számunkra, hogy támogassuk közösségeinket. Ezért hoztuk létre a Costa Foundation-t, amely regisztrált jótékonysági szervezetként segíti a gyermekek jobb életesélyeit a kávétermesztéssel foglalkozó közösségekben. Segítjük őket abban, hogy biztonságos és minőségi oktatásban részesülhessenek. Eddig a Costa Foundation több mint 80 iskolai projekt támogatásán keresztül több mint 75 000 gyermek életét tette jobbá. Az Egyesült Királyságban működik egy közösségi programunk is, amelyen keresztül a kollégáink önkéntesként, szabadidejükben helyi jó ügyekért tevékenykedhetnek, illetve lehetőség van arra is, hogy a közösségek tagjait meghívják a kávézóinkba.

2011-ben a Costa Coffee megvásárolta Coffee Nationt, amely most már Costa Express néven ismert. Mára a Costa Express megtalálható kilenc nemzetközi piacon, több mint 8500 kávébárt működtetve az Egyesült Királyságban, és több mint 1000-et világszerte. A híres Mocha Italia ízünket büszkén szolgáljuk fel üzleteinkben, ahol friss tej hozzáadását követően egy isteni meleg kávéval a kezükben távozhatnak fogyasztóink. 2019-ben a The Coca-Cola Company lezárta a Costa Limited felvásárlását.

Coca-Cola HBC Magyarország

A Coca-Cola HBC Magyarország Kft. a 600 millió fogyasztót kiszolgáló és 28 országot átfogó Coca-Cola HBC AG csoport tagja. A dunaharaszti székhelyű, Magyarországon két palackozó-üzemet működtető vállalat 1.050 dolgozót foglalkoztat, teljes tevékenysége során pedig közel 13.000 embernek biztosít munkát. A Coca-Cola Magyarország eddig 120 milliárd forintot fektetett be hazánkban. A társaság az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó, termékeit 26 országba exportálja. Az üdítőitalok előállításához használt alapanyagok közel kétharmadát belföldi szállítók biztosítják.

Az elmúlt évek folyamatos termékfejlesztésének köszönhetően a Coca-Cola HBC Magyarország ma már több mint 90-féle alkoholmentes italt kínál fogyasztóinak: a szénsavas üdítőitalok (Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola zero, Coca-Cola zero lemon, orange és vanilla, Coca-Cola zero koffeinmentes, Fanta, Fanta zero, Sprite, Sprite zero, Kinley, Royal Bliss), a természetes ásványvizek (NaturAqua, Römerquelle), az ízesített vizek (NaturAqua Emotion), innovatív vizek (Smartwater), gyümölcslevek, nektárok és gyümölcsitalok (Cappy, Cappy ice Fruit, Cappy Pulpy, Cappy Junior, Cappy Smoothie, Cappy+), jegesteák (FuzeTea, FuzeTea zero), sportitalok (Powerade), valamint a növényi italok (AdeZ) egyaránt részét képezik a választéknak. 2020 májusától 24/7 termékportfólió része a Rainforest Alliance minősítéssel rendelkező prémium kávé, a Costa Coffee. A társaság prémium szeszes italokat is értékesít, többek között a Rézangyalt, Jack Daniel’s-t, Finlandiát, Bacardit, The Famous Grouse-t és Camparit.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!