spot_imgspot_img
spot_img

Évente százezreket is spórolhatunk

-

Article Top Ad (AdSense)

Közeledik május 22., a személyi jövedelemadó-bevallás határideje, a NAV már a legtöbb adózónak elkészítette a 2022-es személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét.

Sokan csak ilyenkor foglalkoznak adóügyeikkel, ezért érdemes kihasználni az alkalmat jobban elmélyedni az adózást érintő lehetőségekben. Lehet, többen nem is tudnak róla, hogy évente akár százezres nagyságrendű adókedvezményre lehetnek jogosultak. Többek között ebben is segít az #énjövőm program négy új, ingyenesen elérhető, adózásról szóló modulja, melyek az általános adózási ismeretek és alapfogalmak bemutatása mellett sorra veszik az elérhető adókedvezményeket is.

A magyar adószabályok számos kedvezményt nyújtanak az adózók széles körének, a családokat támogatóktól kezdve, az életkorhoz köthetőkön át az egészségügyi alapon járókig. Ezek legnagyobb része azonban nem jár automatikusan, így, ha nem igénylik őket, nem lehet élni velük.

fotó: freepik

Jelentős kedvezmény jár a legfiatalabb dolgozóknak: 2022. januárja óta a 25 évnél fiatalabb munkavállalók – a bruttó átlagkeresethez igazodóan – személyi jövedelemadó kedvezményre jogosultak, amellyel 2023-ban akár havi 74.993 forinttal kevesebb személyi jövedelemadót fizethetnek. 2023. januártól ugyanilyen mértékű kedvezmény illeti meg a 30. évüket be nem töltött anyákat is. Ez a kedvezmény nemcsak a munkabérre, hanem például a csecsemő- és gyermekgondozási díjra is érvényesíthető, így azok a kismamák is részesülhetnek a kedvezményben, akik még nem tértek vissza a munkaerőpiacra.

Kedvezményt érvényesíthetnek a fogyatékossággal élő, vagy tartósan beteg munkavállalók is. Például szakorvos által diagnosztizált laktóz-, vagy gluténérzékenység esetén 2023-ban akár havi 11.595 forinttal több jövedelmük lehet. Azok a fiatal házasok, akik közül legalább egyikük első házasságát vagy bejegyzett élettársi kapcsolatát köti, szintén kedvezményre jogosultak: a házasságkötéstől számított két éven át havi 5000 forinttal csökkenthetik a fizetendő adójukat. Családi kedvezményt érvényesíthetnek – többek között – akik kiskorú gyermeket nevelnek, a kedvezmény mértéke adóban kifejezve három gyermek esetén akár 99.000 Ft is lehet.

Itt azonban nincs még vége a lehetőségeknek. További hasznos információk és számítási példák mellett az #énjövőm program adózási moduljai: az adózási alapfogalmak, a magánszemélyek adózása és a vállalkozók adózása nemcsak végigvezetik a felhasználókat az adózás alapfogalmain és szemléletes példákkal illusztrálják a magánszemélyek és vállalkozók adózásának főbb szabályait, de elérést biztosítanak az aktuális NAV-kalkulátorokhoz is, melyek segítségével könnyedén kiszámolható a befizetendő adók vagy adóvisszatérítések mértéke. Ezen kívül nagy gyakorlati segítséget nyújthat az  online adózás modul is, amely lépésről lépésre mutatja be az online adózás menetét.

A Coca-Cola Magyarország #énjövőm oktatási platformján 2018 óta elsősorban önismerettel és készségfejlesztéssel kapcsolatos tananyagokkal találkozhattak a felhasználók. Mára azonban jócskán szélesedett a paletta: az önismerettel, időgazdálkodással, projektmedzsmenttel és üzleti tervezéssel foglalkozó tananyagok mellett már jogi és pénzügyi tananyagok is helyet kaptak az online modulok között; továbbá 2022-ben az élelmiszerpazarlás megelőzését segítő modul is bekerült az ingyenesen elérhető kínálatba. Az online platform célja, hogy a felhasználók minél szélesebb körét segítse hozzá olyan tudáshoz, mellyel sikeresen érvényesülhetnek a munka világában, legyen szó alkalmazotti státuszról vagy kisvállalkozásról. Ebbe a sorba illeszkedik a nemrég elérhetővé vált négy új adózási modul is, melyek különösen hasznos gyakorlati tudással látják el a felhasználókat.

Új megoldással oldanák meg a munkaerőhiányt

Vége a röghöz kötésnek a munka világában?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!