spot_imgspot_img
spot_img

6 tipp levertség és tartós szomorúság ellen

-

Article Top Ad (AdSense)

Vannak életszakaszok, időszakok, amikor úrrá lesz rajtunk a kedvetlenség és kiábrándultság. Lebéníthat egy krízis, egy helyrehozhatatlannak tűnő életesemény. A tartósan fennálló levertség, szomorúság el is fajulhat annyira, hogy az ember már a társas kapcsolataiban sem találja a helyét, munkáját, feladatait elhanyagolja. Bizony komolyan kell venni. Az ősember-terápiaként ismert módszer segít abban, hogy újratöltsük magunkat.

 

Krízis miatti kapcsolódás-hiány

Ha olyasféle dolgot kell átélnünk, ami alapjaiban változtatja meg az életvitelünket, anyagi helyzetünket, vagy csalódunk valakiben, valamiben, akkor a kedvetlenség két vállra fektethet. Egy szakítás, megcsalás, válás, egy munkahely-elvesztés kihúzhatja az ember lába alól a talajt. Sokan ilyenkor elvesztik a lendületet, a megújulás képességét, és a bánat, a tompaság veszi át az agyuk felett az uralmat. A magányba, az elzárkózásba sokkal sötétebben láthatjuk a lehetőségeinket. Az emberekkel való kapcsolódás hiánya felerősítheti a negatív gondolatokat.

Ha a búbánaté a főszerep, akkor letakarjuk a fényt, és nem engedünk be pozitív hangokat. A tartósan fennálló szomorúság nemcsak a teljesítményünket, az emberi viszonyainkat rombolhatja, hanem testileg is megviselhet.

Kimászás a gödörből

Nicholas Kardaras a mentális egészségről gondolkodó Digitális téboly című könyvében azt írja, hogy szükségünk van fizikai aktivitásra, célokra, természetre, reményre, de ezeket a modern életmód lecsökkentette, illetve bizonyos esetekben megsemmisítette. Nem lehet vitába szállni azzal a meglátásával, mely szerint ezek azok a jellemzők, amelyek egészségesebb, mentálisan kiegyensúlyozottabb életet ígérnek:

 • rendszeres testmozgás
 • életcélérzés
 • stresszcsökkentés
 • rendszeres testmozgás
 • spirituális tevékenységek
 • családi és társadalmi életbe való aktív részvétel

 

6 tipp depresszió ellen
kép:pixabay.com

A fásult, szorongással teli állapotból a terápiás életmódváltás jelenthet kiutat, illetve más néven az ősember-terápia. neve onnan ered, hogy az alacsony technológiai színvonalú társadalmakban a depresszió szinte nem létezik, illetve, hogy az ősemberek intenzív küzdelmeikből merítették erejüket és lelki rugalmasságukat.

Lássuk, mi az a 6 dolog, ami kirángathat minket a szomorúság, a depresszió sötét falai közül:

 1. Rendszeres napi testmozgás
 2. Olyan közösségi eseményeken való részvétel, ahol emberi kapcsolatokat építünk
 3. Omega-3 zsírsavban gazdag étrend
 4. Kiadós alvás éjjelente
 5. Természetben való séta, aktív tevékenység
 6. Olyan értelemmel bíró cselekvések, amelyek nem hagynak időt a negatív gondolatokra

Persze ha komolyabb depresszióval állunk szemben, akkor érdemes szakember segítségét kérni. Alábbi cikkeinket is ajánljuk a témában:

Élet depresszióval

Így kerekedj felül a pánikrohamokon

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!