Élő koporsó – mostantól így temetkezhetnek a bécsiek

-

Újfajta temetkezési módszert fejlesztett ki egy holland építész, amely most már széles körben elérhető a Bécsi Temetkezési Vállalatnál. Íme az új alternatíva a környezetbarát temetkezéshez!

Osztrák szomszédaink most már ún. „élő koporsóba” is temethetik szeretteinket. A koporsó attól egyedülálló, hogy összetétele nem más, mint az Európában őshonos gombafajták. A különleges koporsónak mindössze egy hétre van szüksége, hogy felvegye a hagyományos formáját a gombák megnövesztésével. Ha eléri a megfelelő méretet, kiszárítják, ezzel pedig leállítják a gombafonalak növekedését.

Erdei gombák (Fotó: Flickr)

Abban az esetben, ha a koporsó talajvízzel érintkezik, a gombák újra életre kelnek, ezáltal segítenek lebontani a benne elhelyezett holttestet. A komposztálás során a felszabaduló méreganyagok így semlegesítődnek, a talaj pedig könnyebben tud regenerálódni.

Bob Hendrikx szerint a Loop Biotech által fejlesztett koporsó teljes egészében környezetbarát. “Ennek a temetkezési kelléknek az előállításakor nem termelődik szén-dioxid. Ráadásul helyettesíti az egyre drágább és értékesebb faanyagot is, amiből általában a koporsók készülnek.” – nyilatkozta a holland ötletgazda.

A gombafonalakból növesztett koporsó szinte pillekönnyű, ugyanakkor elképesztően erős is. Első ránézésre olyan, mintha csak hungarocellből készült volna és a súlya is ennek megfelelő. Meglepő módon azonban akár egy 200 kilós testet is elbír anélkül, hogy leszakadna szállítás során. A koporsó belső bélése mohából készül, de külön kérésre a gyártó vászonból is el tudja készíteni.

Fotó: Insider

A speciális koporsókat egyelőre külföldön készítik, de a temetkezési vállalat osztrák gyártók segítségével tervezi a piacot ellátni. Az „élő koporsó” azok számára lehet megfelelő alternatíva, akik temetést szeretnének, amely közel van a természethez, ugyanakkor elutasítják a hamvasztásos temetkezési eljárást.

Ez is érdekelhet:

Halottak napja: pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!