Egyre több városi terepjáró parkol az iskolák előtt

-

Egyre népszerűbbek a városi terepjárók a városi nők, anyukák körében is. A mindennapokban ezek az autók nagyon praktikusak lehetnek, ugyanakkor éppen a használatukból adódóan gyakrabban lehet szükség egy közlekedési vészhelyzet megoldására. A megfelelő tapadás és egy jó gumiabroncs ilyenkor nagyon sokat jelent. 

Minden második eladott új autó SUV, és kétszer annyian keresnek használt SUV-t, mint 5 éve. A kategória népszerűsége meredeken megemelkedett a városi nők körében is. Praktikusnak találják a városi terepjárókat, ha a budai vagy az agglomeráció hegyeiben közlekednek, nagyobb bevásárlást kell elintézniük, vagy a gyerekeket viszik iskolába vagy edzésre. Mindezekre a célokra ezek az autók tökéletesen megfelelnek, ugyanakkor gyakran éppen emiatt sokkal gyakrabban kerülnek potenciálisan balesetveszélyes helyzetekbe is. 

Meredek utak, figyelmetlen gyerekek és más vészhelyzetek 

Remekül elfér a csomagtartóban a nagybevásárlás tartalma, de a gyerekek edzőfelszerelése is. Van elég hely, hogy néhány csapattársat is elvigyünk a délutáni szakkörre és az sem okoz számára gondot, ha a zöldebb kerületekbe vagy az agglomerációba, esetleg a hegyoldalban kell felmenni vele. Nem csoda hát, hogy az SUV-k a városi nők és anyukák körében is egyre népszerűbbek, akik a fenti célokra keresnek megfelelő autót. 

Ugyanakkor a meredek, szűkös utakon közlekedni akár esős, jeges időben is, vagy az iskola előtt a reggeli vagy délutáni csúcsban leparkolni majd tovább haladni a vezetés szempontjából fokozottan kockázatos helyzetek. Ráadásul mindezt sokszor egy viszonylag nagy autóval manőverezve kell megoldania a sofőrnek. Egy olyan időszakban, amikor rengeteg autó próbálja ugyanezt tenni egy viszonylag kis területen, és közben még esetleg figyelmetlen gyerekek is érkezhetnek bármelyik irányból. 

SUV HANKOOK

Még fontosabbak lesznek a biztonsági szabályok 

A biztonságos vezetés szabályai természetesen mindenkor fontosak, de ha tudjuk, hogy gyakran kerülünk váratlan vagy manőverezés szempontjából nagyobb kihívást jelentő helyzetekbe, és még gyerekek is ülnek az autóban, akkor érdemes még nagyobb figyelmet fordítani ezekre az előírásokra. 

Indulás előtt ellenőrizzük, hogy minden utasunk bekapcsolta-e a biztonsági övét és hogy megfelelően vannak-e rögzítve a gyerekülések. A csomagtartóban és az autóban se legyenek szabadon mozgó, rögzítetlen tárgyak, sporteszközök. Ezek egy kisebb baleset során is berepülhetnek az utastérbe, akár komoly sérüléseket is okozva. 

Indulás előtt ne felejtsük el ellenőrizni, hogy működnek-e a lámpák, megfelelően fog-e a fék, és hogy milyen állapotban vannak a gumik. Szükség esetén töltsük fel az ablakmosó folyadékot, cseréljük az ablaktörlő lapátokat, és ne feledkezzünk meg az autó rendszeres szervizeléséről sem. 

A megfelelő tapadás elengedhetetlen egy SUV mindennapi használata során 

Akár a meredek utakon kell felmenni, vagy azokon lejönni, akár az iskola előtt álló autók között manőverezünk, vagy éppen vészfékezést kell végrehajtanunk egy autó elé kilépő gyerek miatt, a megfelelő tapadás kiemelkedő fontosságú azokban a helyzetekben is, amikben a városi nők az SUV-kat jellemzően használják. Az abroncsok megfelelő tapadásával az autó könnyebben megállítható és pontosabban irányítható. Így még extrém útviszonyok mellett is kisebb eséllyel veszítjük el az irányítást a jármű felett. 

gumiabroncs SUV

Hogyan válasszunk abroncsot az SUV-nkre? 

A megfelelő tapadáshoz és a stabil irányíthatósághoz érdemes olyan abroncsot választanunk, amelyet kimondottan az SUV-k igényeire fejlesztettek ki. Így jobban bírják például a rosszabb útviszonyok miatti fokozott igénybevételt, valamint nedves utakon és vészhelyzetekben is megfelelő fékerővel bírnak. A Hankook Ventus S1 evo3 SUV gumiabroncsát prémium autógyártók is választják. Az agilis teljesítményű abroncsokat kifejezetten SUV-kre optimalizálták, mind száraz, mind nedves burkolaton jól tapadnak. Az egymásba illeszkedő külső hornyok biztosítják a nedves tapadást, és megakadályozzák a vízen csúszást. Ez megerősíti az abroncs teljesítményét nedves utakon és esőben történő kanyarodás során, anélkül, hogy veszélyeztetné a szárazon nyújtott kezelhetőséget, miközben a kerekek zaj nélküli és kényelmes autózást tesznek lehetővé. Az abroncs kiváló eredményeket ért el több teszten is. Ráadásul megerősített szerkezetének köszönhetően rendkívül strapabíró, és az erőteljes gyorsításokat is jól bírja – így az SUV vezetők minden helyzetben számíthatnak rá. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!