spot_imgspot_img
spot_img

Egyiptom a 19. században, cukrászok a moziban – COOL programajánló

-

Article Top Ad (AdSense)

Kiállításokkal, filmekkel és gyerekprogramokkal segítünk kibírni, hogy beköszöntött az ősz és elkezdődött az iskola.

Megmutatjuk milyen volt Egyiptom, amikor a műkereskedelem, majd a turizmus még nem pusztították el az ókori műkincseket. drMáriás segít – még ha ez lehetetlennek tűnik is–, hogy vidáman tudjuk szemlélni a napi politikát. Egy fotósorozat pedig a katonák kiképzésének emberi oldalába enged bepillantást.
Az eheti filmajánló középpontjában a nők állnak, illetve, hogy mire képesek az álmaikért: családot hazudnak maguknak, végigcsinálják az űrhajóskiképzést vagy megmentik egész Kínát.
A gyerekeknek a suli sokkja után egy kis lovagi kalandozást kínálunk, de vicces kísérleteket is kipróbálhatnak vagy egészen közelről megismerkedhetnek a hangszerekkel.

Kiállítás

EGYIPTOM FLAUBERT IDEJÉBEN
Korai utazók fényképei, 1839–1860

A Mai Manó Ház új kiállításai a korai utazási fotográfiák világába kalauzolják a
látogatókat. Az első emeleten az Egyiptom Flaubert idejében címmel látványos válogatás
fogadja a látogatót az első utazó fotográfusok hagyatékából. Kalandor fotográfusok és felfedezők – Egyiptom Flaubert idejében kiállítás Európa a 19. század elején az ókori Egyiptom felfedezésének lázában égett. Napóleon seregei 1798-ban szálltak partra Egyiptomban, a kíséretükben tudósok, festők, költők és rézmetszők hada érkezett, akik a tájat, a kultúrát, a titokzatos piramisokat és az addig megfejtetlen hieroglifákat tanulmányozták. Most bemutatott tárlaton 1839 és 1860 között készült fotográfiák múzeumi műtárgymásolatai láthatók, egy régóta feledésbe merült világ újra felfedezett, talányos szépségeivel. Ebben az időszakban sok művész, köztük Gustave Flaubert francia író is bejárta Egyiptomot. Flaubert közeli barátjával, Maxime Du Camppal tett hosszabb utazást 1849-1850-ben a Földközi-tenger keleti és déli partjain, és Egyiptom után Görögországba is eljutott.

A fénykép őse, a dagerrotípia forradalmasította a látvány megörökítését: olyan valósághű
ábrázolást tett lehetővé, amire korábban soha nem volt példa.

Az új médium páratlan művészi lehetőségei sokakat ejtettek rabul, fotográfusok egész hada igyekezett megörökíteni a különleges tájakat, épületeket, romokat. A korszakalkotó technológia megjelenésével szinte azonnal megindultak az expedíciók. A kiállításon bemutatott felvételek különlegessége nem csupán a korai fotóeljárások egyediségében, az utazók kalandos élményeinek megragadásában rejlik, hanem abban is, hogy akkor készültek, amikor a műkereskedelem, majd a turizmus még nem pusztította el az ókori Egyiptom örökségének java részét. A tárlaton olyan korai fotográfusok munkái láthatók, mint Maxime Du Camp, Félix Teynard, Louis de Clercq, vagy Francis Frith.

Időpont: 2020. augusztus 25. – 2020. október 4.
Helyszín: Mai Manó Ház

drMáriás: Soros György és Orbán Viktor békét kötnek

A tárlaton megtekinthetők lesznek az alkotó

koronavírus-járvánnyal kapcsolatos művei is Győrfi Pálról, Müller Cecíliáról, Kásler Miklósról, Baby Yodáról

és másokról. A kiállításon drMáriás legújabb festményeit láthatjuk, valamint a Vinczemill manufaktúra közreműködésével készített legújabb nyomatait, és megtekinthető lesz az óbudai ihletésű nagyméretű nyomat is, a Marylin Monroe elolvasva az Álmoskönyvet beleszeret Krúdy Gyulába Matisse műtermében című alkotás.

drMáriás legújabb kiállításán a jóhiszeműség, a naivitás, a bárgyúság és a szépség elemeit állítja szembe a politika, a történelem, a permanens forradalom és a pénz világával. Úgy kísérletezik, akár Švejk tenné egy atomlaborban, ahol bármikor minden felrobbanhat, azonban valahogy végül mégse, és mindig szerencsés, békés és szeretetteli lesz kísérleteinek a végkifejlete. Hogy miért? Ki tudja! Talán azért, mert minden rossz ellenére, ami körülöttünk zajlik, még mindig megmaradtunk naiv, jóhiszemű, egyszerű, optimista, s épp ezen adottságok révén mindent mégis szerencsésen túlélő embereknek.

Időpont: 2020. szeptember 4. – 2020. október 9.
Helyszín: Esernyős

Modell és alkotó a kép előtt: Győrfi Pál megtanítja az alapos kézmosás szabályaira drMáriást, majd táncra perdül vele a…

Közzétette: drMáriás – 2020. július 28., kedd

 

Bartha Máté: Kontakt

Az Arles-i, a Jimei x Arles és a Łódź-i Fotófesztiválok, valamint a Paris Photo 2019 után, Bartha Máté Kontakt című fotósorozatából készült válogatás Budapesten is bemutatásra kerül. „Kontakt (az angol ’contact’ szóból) a katonai zsargonban az ellenséggel való találkozást, fegyveres összecsapást jelenti. […] Sokaknak komoly fizikai és pszichés megterhelést jelent a sátrazás, vagy a telefonok használatának tilalma, a tűréshatár kitolását célzó tréningek pedig néha ijesztőek.

Sárban kúszva vagy a nap alatt izzadva üvöltő gyakorlatvezetők között a résztvevők közül nem egy kiszáll menet közben, vagy már az elején úgy dönt, hogy ezt kihagyja.

Az esti tábortűznél viszont már büszkén mesélnek egymásnak a próbatételről. És miközben kamaszkoruk sűrűjébe érnek, talán először néznek szembe elvárásokkal, szabadsággal, határokkal, fájdalommal, barátsággal és szerelemmel.”  – mesélt a sorozat hátteréről az alkotó, Bartha Máté.

Bartha Máté társadalmi vonatkozású témákat jár körül munkáiban, szerkesztési elvének központi eleme a kétértelműség. Kontakt című sorozatával 2019-ben a Recontres d’Arles Louis Roederer Discovery Award nyertese. Bartha Máté jelenleg Budapesten él és dolgozik. A tárlat a Műtárgyak Éjszakája 2020 hivatalos programjának része.

Időpont: 2020. szeptember 2. – 2020. szeptember 30.
Helyszín: TOBE Gallery

Mozi

Hab

Van egy teszt, ami állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban a nagy Ő-vel él-e. De Dórán (Kerekes Vica) valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Az élet persze még így is lehet édes: Dóra ugyanis cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos, tészták, habok, cukrozott cseresznyék között tölti a napjait – és mindezt egy cuki kis boltocskában kínálja.
A sütimennyország jövője veszélybe kerül – ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Szorult helyzetében

Dóra benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy vállalkozó kedvű agglegényt (Mátray László), aki a hiányzó millióért folytatott hadjárat során a vőlegényének hazudja magát.

magyar romantikus vígjáték , 89 perc, 2020
Bemutató dátuma: 2020. szeptember 10.
Forgalmazó: InterCom

Ígérem, hogy visszatérek

Sarah az egyetlen női tagja az európai űrprogramnak, ami rengeteg idejét veszi el. Egyedül neveli nyolcéves lányát és bűntudata van, hogy nem tölt több időt a gyerekével. Az anya-lánya kapcsolat újabb válságba jut, amikor Sarah-t beválasztják egy egyéves űrutazásba, a Proxima küldetésbe. Sarah látszólag megoldhatatlan válaszút előtt áll:

gyerekét egy évre hátrahagyja, és élete álmát megvalósítva a karrierjét válassza, vagy lemondjon mindenről és maradjon a kislányával?

Alice Winocour az egyik legtehetségesebb európai női filmes, aki az Oscar-díjra jelölt Mustang című film társforgatókönyvírója volt. Az Ígérem, hogy visszatérek női sorsról, anyaságról, karrierről, megoldhatatlan dilemmákról szól.  Az Ígérem, hogy visszatérek Eva Green jutalomjátéka. A Golden Globe-jelölt színésznő olyan sikerfilmekben szerepelt korábban, mint a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, az Éjsötét árnyék, a Casino Royale és Fliegauf Bence Méh című alkotása. Green mellett az Oscar-jelölt Matt Dillon (Ütközések, A ház, amit Jack épített, Keresd a nőt!, Én, a nő és plusz egy fő, Vad vágyak, Majd’ megdöglik érte) és Sandra Hüller (Toni Erdmann) is látható filmben.

francia-német akciófilm, 107 perc, 2019
Bemutató dátuma: 2020. szeptember 10.
Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Mulan

A Disney élőszereplősítésének újabb alanya a húsz évvel ezelőtt bemutatott Mulan. Az animációs változatot egy Oscar-díjra és két Golden Globe-ra jelölték.

A legendás hős története Kína egyik legkedveltebb mondája, és ma is része a tananyagnak a kínai iskolákban.

Ezúttal nem követik olyan pontosan az animációs változatot, mint Az oroszlánkirály esetében, ahol szinte kockáról kockára újraforgatták az eredeti anyagot, hanem meglehetősen nagy eltérésekkel egy teljesen új történetet írtak. Az alaphelyzet maradt: egy félelmet nem ismerő fiatal nőről, aki férfinak álcázza magát, hogy csatasorba állhasson a Kínát fenyegető, északról betörő támadók ellen. A megbecsült harcos legidősebb lányaként született Hua Mulan bátor, eltökélt, talpraesett ifjú hölgy. Mikor a császár határozata értelmében minden családból csatlakoznia kell egy főnek a hadsereghez, átveszi gyengélkedő apja helyét Hua Jun néven, s végül Kína legnagyobb harcosainak egyike válik belőle.

Egy egész évet felölelő, világszéles szereplőválogatás után Liu Yifei (A tiltott királyság) kapta meg Hua Mulan szerepét. Partnerei többek között Donnie Yen, Jason Scott Lee, Tzi Ma valamint Gong Li és Jet Li lesznek, a film rendezője Niki Caro (A bálnalovas).

amerikai családi kalandfilm, dráma, 120 perc, 2020
Bemutató dátuma: 2020. szeptember 10.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Gyerekprogram

Zseniális találmányok – Innovatív ötletek

Az ókori tudomány fejlődésében a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közötti időszak technikai szempontból különösen termékeny volt. Ekkor rengeteg innovatív ötlet született, szinte egy technikai forradalom zajlott le.

Ma már nem is tudjuk, hogy az újkori találmányok, esetleg a ma is használt gépek, eszközök, berendezések eredete sokszor az ókorig nyúlik vissza.

A római városokba vízvezetékek szállították a friss forrásvizet, a későbbi topográfiát is meghatározó utak épültek, az utcákat csatornázták, hatalmas boltozott, kupolás épületeket emeltek, emelők és csigasorok segítségével nehéz súlyokat mozgattak. A fürdőkben mindennapi komforttá vált a fűtés és a meleg víz, a bányákban, kutakban szivattyúzták a vizet. Különböző gépeket, szerkezeteket építettek, feltalálták az orgonát. Ekkor készültek az első robotok, sőt a világ első „autóját” is megtervezték. Ebbe az elfeledett, de rendkívül izgalmas világba kalauzolja el a látogatókat az Aquincumi Múzeum kiállítása.

A kiállításból virtuálisan is láthat ízelítőket a közönség.
Az első rész – Ktésibios: Az alexandriai borbély – a pneumatika atyja – itt található.
A második rész – Bizánci Philón: az ókori Öveges professzor – itt található.
A harmadik rész – Alexandriai Hérón: egy igazi ezermester az ókorból – itt található.
A negyedik rész – Alexandriai Hérón II.: A világ első „autója” és más találmányok – itt található.

Időpont: 2020. július 31 – 2021. október 31.
Helyszín: Aquincumi Múzeum

Legendás lovagkor – Az apród titkos küldetése

Aki vállalja a kihívást, felfedezheti a lovagkor világát, de vigyázat, a történelmi utazás meglepő kalandokat tartogat! A Vajdahunyadvárban megnyílt új kiállítás és kalandjáték középkori utazásra, lovagi küldetésre hív.

A látogatók a játék során képzeletbeli tájakat barangolhatnak be, miközben agyafúrt fejtörők és lovagkori kihívások teszik próbára tudásukat és érzékeiket.

Kígyószívű Henrik, az álnok rablólovag értékes zsákmányt szerzett: megkaparintotta a király szent kardját. A titkos megbízatás célja a kard felkutatása és visszaszerzése az ellenséges lovagvárból. Aki elég rátermett ahhoz, hogy apródként kiállja a próbák sorát, elnyerheti a lovagi címet!

Sárkány és kastély
Sárkány és kastély

Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, mellyel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. A több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék izgalmas lovagkori látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.

Helyszín: Vajdahunyadvára
2020. augusztus 20-tól november 1-ig

Nyitvatartás: H zárva, K−V 10−17 óráig (ünnepnapokon is nyitva!!!)
Korosztályi ajánlás: 4–99
Belépéskor a látogatók szöveges játékfüzetet kapnak, 7 év alatti gyermekek szülői segítséggel tudják végigjátszani a játékot.
A kiállítás és kalandjáték bejárása min. 1-1,5 órát vesz igénybe.

Hangszersimogató klub

“A Hangszersimogató nemcsak fantasztikus zenei élményt kínál: jóval több ennél! Legértékesebb aspektusa a közös élmény, amelyben a szülők a saját gyerekeikkel osztoznak. A közös, pozitív érzelmekkel telített élmény közelséget teremt, építi, mélyíti a kötődést, gazdagítja a beszélgetésekben újra feleleveníthető élmények tartományát.” (Kuritárné Dr. Szabó Ildikó, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, egyetemi docens)

A Hangszersimogató célja a hangszerek hangjának megismertetése, az együtt zenélés és éneklés örömének átadása kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Közreműködik Bársony Bálint és zenekara. A foglalkozás vezetője: Korzenszky Klára énekes, gyermekpszichológus.
ÓKK 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ
2020. szeptember 12. (szombat) 16:00
Ár: 1000 Ft

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!