spot_imgspot_img
spot_img

Egy nap Bécsben – Tippek egy remek kiránduláshoz

-

Article Top Ad (AdSense)

Kicsivel több mint kétórányi útra, Ausztria fővárosa igazi feltöltődő kirándulás lehet. Bécs nemcsak építészete és kultúrája miatt érdekes célpont, de sok mindenben Európa élén jár.

Ausztria bővelkedik hegyekben, tavakban és más természeti csodákban, de nem szabad elfeledkezni a nyüzsgő, modern városi életről sem. Sokan gondolják, hogy Bécs sokban hasonlít Budapestre, ám jobb, ha nem hasonlítgatjuk a két fővárost, mindkettő adottságai hasonlóak, mégis csodálatos egyediség jellemző rájuk.

Budapestről Bécset autópályán könnyedén megközelíthető, mégis azt javasoljuk, válaszd inkább a vonatot. A Keleti pályaudvarról induló Rail-Jet vonatok óránként járnak a két főváros között, kényelmesek, tiszták és természetesen ingyenes wi-fi is működik a járatokon. Amennyiben a vonatot választod autó helyett nem csak kényelmesen utazol, de hozzájárulsz osztrák szomszédaink környezettudatos törekvéseihez, hiszen utazásod által is csökkented a szén-dioxid kibocsájtást.

Érdemes letöltened az Ivie – Vienna City Guide nevű applikációt, melyben egy helyen megvásárolhatod a kedvezményes Bécs-kártyát (Vienna City Card), mellyel nem csak a tömegközlekedést használhatod korlátlanul, de egyes múzeumokba, kiállításokra is kedvezményesen, vagy akár ingyen is bejuthatsz.

És ha már a közlekedésnél említettük szomszédaink környezettudatos törekvéseit, nem szabad elmenni az egyéb fenntarthatósági intézkedésiekről, melyek igazából már annyira az osztrák emberek életének része, hogy fel sem tűnik a mindennapokban, sem nekik, sem az odalátogatóknak. Oly természetes módon épültek be a környezetvédelmi szokások, hogy szinte fel sem tűnnek az odalátogatóknak: biogazdáktól származó regionális és szezonális termékek melyeket bárhol megvásárolhatunk vagy elfogyaszthatunk az éttermekben, ökoáram, bioépületek, melyek közül egyre több szálloda és étterem büszkélkedhet öko címkével.

Múzeumok, kiállítások

Ha már itthon láttál minden említésre méltó kiállítást, és vágynál valami másra is, a szomszéd fővárost mindenképp érdemes felkeresni, akár csak egy napra is. Állandó vagy szezonális kiállításokban Bécs is bővelkedik, ráadásul a Múzeumnegyedben olyan hamar eltelik egy nap, hogy biztosan visszatérő látogatók leszel. Természetesen Bécsben rengeteg múzeum, kiállítás és nevezetesség várja az odalátogatókat, mi ezekből csemegéztünk most néhányat.

Schönbrunni kastély

Hundertwasser, a művész aki harmóniára törekedett a természettel

Rendhagyó, mozgalmas életművét nemcsak a színek, az érzéki élmények és a természet ihlette, de egész élete és felfogása a természettel való harmóniában telt. Hitte, hogy ha a természet nem alkotott szabályos egyeneseket, akkor nekünk, embereknek sem kéne. Szerinte az egyenes vonal, a derékszög vagy a szabályos ablakvezetés olyannyira nem felelnek meg az ember természetének, hogy akár beteggé is tehetik. Bécs egyik leglátogatottabb épülete a Hundertwasser-ház, melyet a névadó tervei alapján az 1980-as évek elején építettek. A tetőt fű és föld fedi, a szobákból fák nőnek ki. A ház Ausztria kulturális örökségének része, ahol betekinthetünk Hundertwasser munkásságába.

kép: pinterest

Felújítás miatt bezár a bécsi Kunsthaus Wien

2023. június 1-én átmenetileg bezárja kapuit a látogatók előtt a Hunderwasser Múzeum. A felújítási munkálatok során modernizálják az épületet, hogy aztán 2024-ben még inkább klímabarát és látogatóközpontú kialakításban nyithassák meg újra. A Kunsthaus a bezárás ellenére is jelen – és közel – marad a CLOSE/D programsorozatnak köszönhetően. További információk ITT.

Természettudományi Múzeum

Európa egyik legnagyobb természettudományi múzeuma, mely sokak szerint még a londonit is felülmúlja. A majdnem 125 éve működő intézményében jelentős ásvány-, és meteoritgyűjtemény található, de az odalátogatók megismerhetik az ősember életét, valamint rengeteg állatfajt: hüllőket, halakat, madarakat, emlősöket, rovarokat, akár a T-Rexet is – több óriás dinoszaurusz csontváz került kiállításra. Gyerekekkel is tökéletes kikapcsolódás!

Programok gyerekekkel

Prater

A budapesti Városligethez hasonlóan, Bécs egyik legnagyobb zöldterülete, a Prater. Teniszpályák, golfpálya, lóversenypálya, sűrű kerékpárút-, és sétaúthálózat, valamint éttermek sora várja a kikapcsolódni vágyókat. És itt található Bécs híres vidámparkja, a Wurstelprater is. A vidámpark több mint 250 éve nyitotta meg kapuit, így mára a világ egyik legöregebb vidámparkja címet is magáénak tudhatja. Érdemes kipróbálni a múltidéző, 65 méter magas óriáskereket (1985-ig a világ legmagasabb óriáskerekének számított) és a bátrabbak kipróbálhatják a 117 méter magas Prater Turm repülő kőrhintát is. Akár egész napos program lehet, kicsiknek, nagyoknak és felnőtteknek egyaránt.

Tenger háza vagy Haus des Meeres – Aqua Terra Zoo

Európa nagyobb akváriumai közé tartozó létesítmény jó néhány szárazföldi állatnak is otthon ad. Több mint 4 ezer m2-nyi területén több mint 10 ezer állat talált otthonra, édesvízi és tengeri halak, teknősök, kígyók, gyíkok és pókok, madarak és majmok élvezhetik a kényelmes mindennapokat. Érdekessége, hogy egy 47 méter magas, volt légvédelmi torony épületében működik (kívülről nézve nem is nagyon jutna eszünkbe, hogy belül egy óriási akváriumot csodálhatunk meg), ráadásul a 11. emeleten található étteremből mesés panorámában gyönyörködhetünk.

A természet közelsége

Bécs nagyon sok mindenben hasonlít Budapestre természeti adottságait illetően, így míg mi a Normafához járunk tömegközlekedéssel, úgy a bécsiek is bővelkednek közeli erdőkben, kirándulóhelyekben. Ráadásul okosan kihasználva, a napos dombokat szőlővel ültették be. Nem kell sokat utazni ahhoz, hogy egy csodás panoráma mellett megebédelj, majd átsétálj egy borászatba, ahol élvezheted az itt termesztett szőlőből készült nedűt.

képek: photo.vienna.info/

TOP10 luxusszálloda Magyarországon

5 indok, hogy miért Horvátország az ideális helyszín

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!