spot_imgspot_img
spot_img

5 indok, hogy miért Horvátország az ideális helyszín

-

Article Top Ad (AdSense)

Mi lehetne jobb módja annak, hogy elmenekülj a mindennapok mókuskerekéből, mint egy nyaralás Horvátországban, az Adriai-tenger partján, ahol az atmoszféra nyugodt és a  relaxáló.

Egy hely, ahol megvan minden, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges: napsütés, strandok, a világ legtisztább tengere és fantasztikus ételek, azaz összes instant örömforrás. Íme 5 olyan gasztro tipp, amelyet nem érdemes kihagyni az utazás során:

 • Pelješacot általában Horvátország borbirodalmaként emlegetik
  Fedezd fel a régió borútjait és látogasd meg a helyi pincéket, nem fogsz csalódni!

 

A szőlőültetvényekbe burkolózó, kietlen adriai öblökkel tarkított Pelješac Horvátország egyik legjobban őrzött titka. A Dubrovniktól 70 kilométerre fekvő régió minőségi boroknak, friss osztrigának és végtelen tengerparti kilátásnak ad otthont. Pelješac ideális azon utazók számára, akik autentikus élményt keresnek, távol a turisztikai pörgéstől. 

A régióban főként vörösbort termelnek Plavac Mali szőlőből, a Pošip az egyik legnépszerűbb fajta. Pelješac három fő tényezőnek köszönhetően kiváló feltételeket biztosít a bortermeléshez: nyáron naponta minimum tíz órányit süt a nap, ferde dombok lankáin találhatók a ültetvények és a tenger melletti kiváló fekvés is kedvezően hat a szőlőre. A pelješac-i kirándulás nem lenne teljes a helyi borászatok és pincék meglátogatása nélkül.
A borvidékről részletesebben itt lehet tájékozódni:

https://croatia.hr/hu-hu/etelek-es-italok/dalmaciai-borvidek

 • Horvátország 10 db Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet
  Keress fel egyet és élvezd a séfek által megálmodott ízorgiát!

A Michelin-csillagos éttermek a horvát gasztronómiai hagyományok olyan szentélyei, ahol a helyi alapanyagokat innovatív módon értelmezik a fine dining konyhaművészet jegyében. Amikor 2017 február elején a Michelin bejelentette az első horvátországi Michelin-csillagos étterem nevét, egyértelmű volt, hogy az csak a kezdete a horvát kulináris kalandozásoknak és onnantól nincs megállás a helyi séfek számára. Az ország mára 10 olyan étteremmel rendelkezik, amely elnyerte ezt a neves kitüntetést, mert megfelel az öt egyetemes kritériumnak, amelyek a következők: a felhasznált alapanyagok kiemelkedő minősége, az innovatív főzési technikák elsajátítása, az ízek harmóniája és egyensúlya, a séf személyiségének hozzáadott értéke az ételhez és az étlap egészének következetessége.

A fentieken túl fontos elismerés még a Michelin Zöld Csillag is, amely azokat az éttermeket emeli ki, amelyek felelősséget vállalnak az etikai és környezetvédelmi normák betartásáért, fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy elkerüljék a hulladékot, és csökkentsék vagy akár ki is iktassák a műanyagot és más, nem újrahasznosítható anyagokat az ellátási láncukból. Két ilyen zöld étterem található Horvátországban. 

A díjazott vendéglátóhelyek listája itt található:

https://croatia.hr/hu-hu/etelek-es-italok/croatias-michelin-stars

 • Kulen: a kelet-horvátországi szenzáció
  Kóstold meg az egyik legnagyobb sztárt a horvát húskészítmények közül!

Horvátország kontinentális részének saját sztárja van a húskészítmények között – ez a kulen. A kelet-horvátországi eredetű, pikáns kolbászféleség darált sertéshúsból készül, fűszerpaprikával és fokhagymával ízesítve. A kulennak két fajtája van. A baranyai kulen a paprika és a hús legjobb ötvözete, amely erős magyar befolyással és paprika-imádattal lett átitatva és elsőként került az Európai Uniós oltalom alatt álló húskészítmények közé. A baranyai kulen füst-aromájáról és pikáns ízéről ismert. A vendégszeretetéről híres Szlavóniának is megvan a saját védett kulen-je (gyakran nevezik kulin-nak), mely egyben a térség legkedveltebb ajándéktárgya is. A szlavóniai kulenben több a szalonnazsír, és egyes házi receptekben szerepel a pálinka is. Ahogy a helyiek szokták mondani: ha nem tudod, hogyan csináld, adj hozzá egy kis szalonnát. Érdemes mind a két verziót megkóstolni, hogy mindenki szabadon eldönthesse, melyik passzol jobban a saját ízléséhez!

További oltalom alatt álló húskészítményekről ezen a linken érdemes olvasgatni:

https://croatia.hr/hu-hu/croatia-feeds/ez-a-hus-azert-annyira-finom-mert-a-szel-alkotta

 • A tenger gyümölcseinek hazája
  Keresve sem találhatnál jobb helyet, hogy tengeri herkenytűkből készült ételekkel ismerkedj!

Nem meglepő, hogy a több mint 3500 mérföldnyi tengerparttal rendelkező horvátok imádják a tenger gyümölcseit! Az Adriai-tenger Horvátország teljes nyugati oldalát behálózza, és az egész ország konyhájára hatással van. A jól ismert kagylótól és osztrigától kezdve a fekete rizottóig, nincs hiány tengeri herkentyűkből készült ételekből, amelyeket nyaralás közben mindenki bátran megkóstolhat. 

Horvátország a világ legjobb helye az osztriga felfedezéséhez. Az osztriga szüretelését márciusban a legjobb végezni, mert ebben az időben a leghúsosabbak ezek a nagyra értékelt kagylók. Éppen ekkor rendezik minden évben Kis-Stonban az osztriga napokat, melynek során borral és mulatsággal kísért osztrigakóstolókat tartanak a helyi lakosság és az egyre nagyobb számú turista közönség számára. 

A harang (peka) alatt elkészített polip kétségtelenül az egyik legnépszerűbb horvát tengeri étel. A „peka“ receptje több, mint ezer éves, de továbbra is használják, hiszen ez a legjobb módja a gazdag ízvilág megőrzésének. A peka (harang alakú vasedény) alá bármit tehetünk – halat, rákot, kagylót, zöldséget, csirekhúst, bárányhúst, sertéshúst, borjúhúst, stb. Igazi mester kell ahhoz, hogy a peka jól sikerüljön, ezért e tudást nemzedékről nemzedékre adják át. Amilyen ízletes a pekában készült étel, oly’ izgalmas nézni, ahogyan sül. Mindenképpen érdemes felkeresni egy olyan éttermet, amelynek étlapján szerepel valamilyen pekában készült tengeri finomság.

Ha már tengeri ételekről beszélünk, nem szabad kihagyni a brodetet sem, amely egy hagyományos, keverés nélkül készült horvát halászlé. Ezt a fogást évszaktól és helytől függően sokféle halból készítik, de leggyakrabban sügér, angolna, békahal vagy homár kerül az edénybe, mint fő alapanyag. 

A következő linken számos inspiráció található a horvát gasztronómiából:

https://croatia.hr/hu-hu/etelek-es-italok

 • Olívaolaj – Horvátország folyékony aranya

Szüretelj olívafát ősszel és az utolsó napsütötte napok során szívd magadba a mediterrán életérzést!

A horvátországi olívaolajak közül a legjobbak kisebb olívafa ültetvényekről származnak, ahol minden egyes vesszőt külön gondoskodásban részesítenek, és a falubeliek különös törődését élvezik. Némely szokások és hagyományok, mint például az olívabogyók tengervízben történő megmosása, még különlegesebbé teszik az elkészült terméket. A buža és oblica a legelterjedtebb és legdrágább, Horvátországban honos olívabogyó fajták. A legzamatosabb olajakat elit borüzletekben kínálják.

A hozzáértők körében a legjobb olívaolaj egyre kedveltebb előétel, akár a legelitebb éttermekben is találkozni vele: finom friss kenyérrel és sóval, minden más körítés nélkül tálalják.
A horvát gasztronómia számos egyéb módon is használja az olajfa termését. A minőségi olívaolajban marinált nyers halat, főként a szardellát, egy pár csepp citromlével ízesítve a spliti és a zadari tájegységeken kínálják. A sült olívabogyót olívaolajban sajtolják, mediterrán rozmaringgal ízesítik. A zöld és a fekete olívabogyót gyakorta ledarálják és kenyér megkenésére alkalmas krémként használják.
Érdemes kutakodni az interneten, mert az őszi hónapokban megszámlálhatatlan ültetvény szervez szüreteket és kóstolást az országba látogató vendégek számára. 

A horvát olívaolajról itt tudhatsz meg többet:

https://croatia.hr/hu-hu/etelek-es-italok/olajbogyo-es-olivaolaj

Csupán néhányat mutattunk be a horvátországi gasztronómia ezer arcából. Minden horvát régió lélegzetelállító ízekben és illatokban bővelkedik, így keresve sem lehetne jobb országot választani egy igazi hedonista gasztrokalandhoz. 

Neked csak a gasztronómia iránti lelkesedésedet kell hozni, az ízélményt mi álljuk!

Magyar turisták Horvátországban

2023. május 20-ig bezárólag, azaz csaknem 5 hónapos időszakra vonatkozóan, eddig csaknem 50.000 magyar turista érkezett Horvátországba, ami 26%-kal több a tavalyi számnál és 13%-kal haladja meg a 2019-es rekordév adatait. Azonban fontos kiemelni, hogy az összehasonlításban az előttünk álló pünkösdi hosszú hétvége számai nem szerepelnek.

A magyar turisták az idei évben eddig több mint 140.000 vendégéjszakát töltöttek az országban, amely 25%-os növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, illetve 23%-kal szárnyalja túl a 2019-es év azonos időszakában mért vendégéjszaka számot.

A legtöbb vendégéjszakát szállodákban (közel 67 500 vendégéjszaka) töltötték el az országba látogató magyarok, amely 33%-os növekedést jelent a 2022-es év első öt hónapjához képest.

Érdekes tény: 42%-os növekedés történt a kempinget foglaló vendégek körében.

Legkedveltebb régiók: Kvarner, Isztria, Split-Dalmácia

Leglátogatottabb úti célok: Opatija, Zágráb, Rovinj, Crikvenica

Sikeresen zárult a Horvát Idegenforgalmi Közösség sajtóeseménye

A hazai horvát képviselet az idei nyári szezont nem egy klasszikus sajtótájékoztató keretein belül nyitotta meg, hanem egy rendhagyó szórakoztató eseményt szervezett a magyar sajtó képviselőinek. Az összejövetel 2023. május 24-én, a Borganika főzőiskolában került megrendezésre. A délután folyamán a meghívott újságírók és influenszerek egy olyan gasztroprogramon vehettek részt, amelyen Horvátországra jellemző ételeket kóstolhattak, valamint együttes erővel készíthettek el helyi desszerteket. A méltán híres horvát borok is elmaradhatatlan kiegészítői voltak a rendezvénynek.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója egy rövid prezentáció keretein belül ismertette az országot érintő legújabb híreket, a 2023-as év elején bekövetkezett változásokat, a turisztikai újdonságokat és a fejlesztéseket. A horvát turizmus rekordév elé néz, amelyet az idei év eddigi statisztikái is alátámasztanak. 

A rendezvény második felében a sorsolás útján kialakított sajtócsapatok egy turisztikai kocsmakvíz keretein belül mérettettek meg egymással. Többek között olyan kérdésekre kellett tudniuk a választ, hogy mi jelent a kuna szó, mely szuvenír jellemzi leginkább Zágrábot vagy melyik repülőtársaság üzemeltet közvetlen járatokat Budapest-Zadar között.

A játékot követően az édességeké lett a főszerep. A zagorjei štrukli, a muraközi rétes és a fritule fánkgolyók közös elkészítése, majd elfogyasztása tökéletes zárása volt a kötetlen és jó hangulatú programoknak. 

Fotó kredit: Ivo Biocina

Fontos információk az utasoknak

Kréta másik arca

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!