Detox stratégiák a testi-lelki egészség érdekében

-

Nem csak az a fontos, hogy időnként beiktassunk egy-egy méregtelenítő kúrát (bár ezek is roppant hasznosak), hanem az, hogy a detoxikálás a mindennapjaink részéve váljon. Számos dolog van, amit mindennap megtehetünk, hogy egészségesebbek legyünk…

Szinte belegondolni is szörnyű, hogy naponta mennyi mérgező anyag jut szervezetünkbe, amelyek belélegezve vagy a bőrön keresztül felszívódva káros lehet: környezetünkből (kipufogógáz, víz, penész…), kemikáliák (például a kozmetikumból, sminklemosóból, mosószerből…), és persze az ételekből a tartósítószerek, színezőanyagok, különböző hormonok. És persze ne feledkezzünk meg azokról a toxinokról sem, amelyek nem kézzelfoghatók, de legalább ilyen károsak lelkünkre és mentális egészségünkre, mint például mérgező emberi kapcsolataink.

A legtöbb betegségért a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatok a felelősek. A szervezet méregtelenítő képessége azért kulcsfontosságú, mert rengeteg olyan tünet van, amely a mérgező folyamatokhoz köthető (emésztési problémák, depresszió, izületi fájdalom, hormonális egyensúly felbomlása csak, hogy néhányat említsünk ezek közül).

A toxinok megváltoztatják az apró sejtfunkciókat és a sejtmechanikát, ami idővel rendszerműködési zavarokat okoz, és melyek aztán a tüneteket okoznak majd. Minél több mérgező anyag van a szervezetünkben, annál nagyobb a méregtelenítési utak károsodása… annál nehezebb a méregtelenítés. Ezért fontos annyira, hogy beépítsük a napi rutinunkba.

Legyen az ételed az orvosságod!

Ez egy olyan alapigazság, amelyre nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Az élelmiszerek különböző tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkeznek, amelyek hatással vannak a legalapvetőbb testünkben zajló folyamatokra. Éppen ezért mindennap figyeljünk arra, hogy minél színesebb legyen az étrendünk, elegendő zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Amikor csak lehet válasszuk a bio, illetve okológiai gazdálkodásból való alapanyagokat.

Fotó: pexels.com

Igyál sok vizet!

Az emberi test tömegének több, mint a fele víz. Ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön megfelelő folyadékellátottságra van szüksége, hiszen szinte az összes szervezetünkben zajló folyamathoz vízre van szükség (pl: nyál, epe, emésztőenzimek termelődéséhez, emésztéshez, tápanyagszállításhoz, testhőmérséklet folyamatos fenntartásához, stb.) Egy felnőtt ember naponta nagyjából 2,5-3 liter vizet veszít el, vagyis ez az a vízmennyiség, amit az egészséges működés érdekében vissza is kell pótolni. Ha tehetjük igyunk tisztított vizet…

Fotó: pexels.com

Izzadj!

Egy jó verejtékezés minden méregtelenítő folyamat kezdete. Az izzadás által nem csak hőházatartásunkat szabályozzuk, hanem toxikus anyagok is távoznak szervezetünkből. Ilyen távozó méreganyagok többek között a nehézfémek, vagy éppen az endokrin mirigyeket károsító petrokémiai vegyületek is. Vagyis az izzadás igen fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, amely tehermentesíti a vesét is, és bőröd is tisztul.

fotó: unsplash.com

Méregtelenítsd a kapcsolataidat is!

Egy mérgező kapcsolat legalább olyan káros tud lenni, mint sok kémiai vegyület, és tartós hatásokat okozhat. Gyakran az önmagunkkal való őszinteség és egy mérgező kapcsolat felismerése a legnehezebb, de ha már ide eljutottál, akkor jó úton jársz ahhoz, hogy felszámold ezeket.

Aludj eleget!

Az alvás alapvető testünk és agyunk megfelelő működéséhez. Ha biztosítod magadnak a megfelelő mennyiséget, azzal lehetőséget adsz a szervezetednek, hogy pihenjen és közben regenerálja a sejteket és megszabaduljon a toxinoktól.

Kerüld a feldolgozott ételeket és az alkoholt!

Minden olyan élelmiszer, amelyet valahogy átalakítottak, amely különböző eljárásokon ment keresztül és amelyhez adalékanyagot adtak hozzá feldolgozott élelmiszer. Vagyis ide tartozik minden olyan élelmiszer, amelyet szintetikusan állítottak elő, amelyek peszticideket, vagyis növényvédő szereket tartalmaznak, amelyek felesleges cukrot és egészségtelen zsíros vegyületeket tartalmaznak (és még sorolhatnánk), mert a szervezet nem tudja, hogyan kell ezeket feldolgozni. A legjobban úgy tudod kiszűrni ezeket, ha mindig megnézed a címkét: minél hosszabb az összetevők listája, annál feldolgozottabb az élelmiszer.

Fotó: pexels.com

Engedd el egy rossz szokásodat!

Ha fontos az egészséged és mindennapjaid részéve tennéd a méregtelenítést, akkor kezdd azzal, hogy búcsút mondj valamelyik rossz és egészségtelen szokásodnak. Túl sok alkoholt iszol, egészségtelenül táplálkozol, vagy kevés vizet iszol, esetleg minden nap csak éjfél után alszol el? Változtass rajta most!

Meglátod, hogy néhány hét után mennyivel jobban érzed majd magad, és minden porcikád örvendezni fog…

Ha ez a cikk tetszett, olvasd el ezt is:

5 gyógytea, amelyre az immunrendszerednek most nagy szüksége van

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!