spot_imgspot_img
spot_img

Csalóka hét után még van ereje az influenzajárványnak

-

Article Top Ad (AdSense)

Húsvét miatt csak négy munkanapból állt 2023. 14. hete, így a csökkenő számok becsapósak lehetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint 2023. 14. hetében, április 3-a és 9-e között 154 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel. Közülük 18 600 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

E hét adataiból azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert részben eggyel kevesebb hétköznap alatt fordulhattak orvoshoz a gyengélkedők, részben sokan lehettek azok, akik az ünnepek előtt, alatt már nem kerestek bajukra orvosi segítséget, mondván, húsvétkor pihenhetnek, gyógyulhatnak otthonukban. Az ezt megelőző teljes héten 200 ezren keresték fel orvosukat és csaknem 30 ezer páciensnél állapítottak meg influenzát, így az azért kiolvasható a számok arányosításából, hogy ha nem is számottevően, de április elején valamelyest tovább csökkenhetett a betegek száma. A szakemberek szerint azonban a vártnál kisebb mértékben. Ennek oka lehetett a hűvösre fordult idő, mely jobban kedvez a vírusok terjedésének, mint a meleg. De az előrejelzések szerint április második felére már elérkezik a hamisítatlan tavasz, amely tovább akadályozhatja a vírusok terjedését, és elérheti a járványküszöböt – olvasható az A-Lab Pharma Egészségügyi Monitor posztjában. (Lásd az ábrát!)

Az NNK legújabb tájékoztatása szerint az orvosnál akut légúti fertőzés tüneteivel jártak közül az év 14. hetében a betegeknek változatlanul több mint fele volt 14 éven aluli gyermek, 23,6 százalék pedig a 15–34 éves korú fiatal felnőttek aránya. 16 százalékon stagnált a 35–59 éves korosztályé, s kis mértékben, 8,8 százalékra emelkedett a 60 év felettiek korcsoportjába tartozóké.

Fotó: unsplash

A 14. naptári héten valamennyi közigazgatási területen csökkent az influenzás tünetekkel orvost felkeresők száma az előző héthez képest, ami ezúttal nem jelent igazi összehasonlítást. Az már sokatmondóbb, hogy a 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Somogy (351), Szabolcs-Szatmár-Bereg (297) és Győr-Moson-Sopron (284) vármegyében volt a legmagasabb, Vasban (70), Zalában (82) és Bács-Kiskunban (92) a legalacsonyabb.

Az NNK-hoz influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról április 3-a és 9-e között egyetlen jelentés érkezett. Egy Hajdú-Bihar vármegyei fogyatékos otthonban 42 gondozott és két intézményi dolgozó betegedett meg lázas, felsőlégúti tünetekkel. Két gondozott esetében kórházi ápolás is szükségessé vált. Az elvégzett virológiai vizsgálatok alapján az intézményben kialakult járványt az influenza A vírus okozta.

A légúti figyelőszolgálat 24 kórházának adatai alapján a 14. naptári héten kezelésre 166 beteget vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 42-nél a SARS-CoV-2 (Covid–19), 10-nél az influenza vírusa, 5-nél az RSV állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek közül 2 volt 2 éves vagy annál fiatalabb. A Covid–19 fertőzöttek döntő többsége, 36 ember 60 éves vagy annál idősebb volt.

Fotó: unslpash

Magyarországon az előző, kevesebb munkanapot tartalmazó héten – az MTI által közölt hivatalos adatok szerint – 447 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak. Az aktív fertőzöttek száma 4280-ra, 20-szal nőtt. 17, többségében idős, krónikus beteg halt meg, 9-cel több, mint az azt megelőző héten. Jelenleg 97 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, jelentősen, 262-vel kevesebbet, az egy héttel korábbihoz képest. Közülük ketten vannak lélegeztetőgépen, eggyel kevesebben, mint az azt megelőző hét napban.

A rövidebb munkahéten mindössze 20-an adatták be maguknak az első oltást. A második oltással beoltottak száma 26-tal emelkedett, a harmadik oltást 25-en vették fel, a negyediket pedig 78-an. Hivatalos megfogalmazás szerint, a magas átoltottságnak köszönhetően a koronavírus-járvány jelenleg mérsékelten zajlik.

Most tetőzik az influenzajárvány!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!