spot_imgspot_img
spot_img

Covid! Az oltás nem csak egy oltás!

-

Article Top Ad (AdSense)

A Covid kapcsán le tudunk küzdeni bizonyos tényezőket. Amit le tudunk, az maga a járvány, még ha lassan is, de megvannak rá az eszközeink. Amit kevésbé tudunk leküzdeni, azok a társadalmi, gazdasági, mentális, és politikai tényezők. A kérdés tehát csak az, hogy az oltás hatékonysága és a beoltottság százaléka milyen ütemben képes visszaállítani a rendet. A rendet, ami már más lesz, mint előtte, pontosan a fent említett, nehezen befolyásolható tényezők miatt. Magával az oltással egyrészt immunitást szerezhetünk, leküzdhetjük a járványt, de annál sokkal többet várunk tőle. Ez nem más, mint a szabadság! A szabadság a félelem megszűnése után, és a már megszokott életünkbe való visszarendeződés. A nagy kérdés inkább az, mennyire vagyunk rá képesek. Mennyi idő a társadalom és a gazdaság rehabilitációja, és ez az idő milyen hatásmechanizmusokat ró ránk. Az emberek mentális tűrőképessége egy roppant fontos mérőszáma a vírus elleni küzdelemnek. Az igazság pedig teljesen egyszerű: az emberek nem a depresszióval küzdenek, hanem azzal a kapott valósággal, amibe belekényszerültek. Ezen kell változtatni! Az oltás tehát nem csak egy oltás, nem csak egy védekezés a vírussal szemben, hanem a valóságot, az életünket megváltoztatni tudó tényező.

A vírus megfékezésének módja a tömeges oltás

A szakemberek véleményéből, és a különféle híradásokból továbbra is az tükröződik, hogy a vírus megfékezésének módja a tömeges oltás. Maga az oltás továbbra is önkéntes alapon történhet, melynek beadása egyelőre regisztráció köteles. Kétféle módon lehet eszközölni a regisztrációt: az egyik az online megoldás, a másik pedig a postai úton történő jelentkezés. Kelemen Erzsébet helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos egy levélre válaszolva azt írta: „aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így az esetleges igény a népegészségügynek nem juthat tudomására”. 444.hu Az oltásra való jelentkezés természetesen egész évben nyitva marad a lakosság számára. Ezután a hatóságok az oltási terv kategóriáinak alapján osztják be azt, kire mikor kerülhet sor. Az adott menetrend alapján tehát aki később jelentkezik, az hátrébb sorolódik, és később kaphatja meg a vakcinát.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth rádióban elmondta, hogy a koronavírus angol mutánsának megjelenése hazánkban teljesen természetes. Az eddig tapasztaltak alapján ez a variáns gyorsabban terjed, mint a korábbiak, ezért még fokozottabb odafigyelést igényel a társadalomtól. Azok a korlátozások, amik jelenleg is érvényesek, hatékonyak a terjedés visszaszorítására és elegendőek, viszont csakis akkor, ha fenn vannak tartva addig, míg nem érjük el a megfelelő számú oltottságot. Hozzátette, hogy az oltás a terveknek megfelelően halad, és ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, el fogják kezdeni az idősek oltakozását is. Véleménye szerint ez év végére mindenki meg tudja kapni a vakcinát, tehát aki szeretné magát beoltatni, annak biztosan lesz lehetősége rá.

 

Érkezik a Moderna vakcinája!

 Az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján január 6-án engedélyezte a Moderna amerikai gyógyszergyár koronavírus elleni vakcinájának forgalmazását. Egyúttal komoly logisztikai kihívással is jár a vakcina eljuttatása a végfelhasználókhoz, melyre az utóbbi tíz évben egyáltalán nem volt precedens. A különböző partnerek erőfeszítései nyomán megkezdődött az európai kiszállítás, melyet a Kühne + Nagel, a világ elsőszámú logisztikai cége bonyolít le az Európai Gazdasági Térség országaiba. A Moderna amerikai gyógyszergyár tervei szerint 600 millió adag védőoltást állít elő ebben az évben, ami mintegy 100 millió adaggal több az eredetileg tervezettnél. A hazánkba érkező Moderna vakcina szállítmány 7200 adag, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé. Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy a Moderna vakcinája jól működik, a hatóanyag hatására a sejtben elindul az ellenanyag-termelés, tehát a szervezet a kapott vakcina hatására elkezdi a megfelelő fehérjék előállítását.

Vakcina-szállítmányok érkeztek hazánkba.

A szerdai napon Magyarországra a Pfizer vakcinából immáron a negyedik szállítmány érkezett, így 47 385 személy oltására elegendő anyag áll rendelkezésre. Mivel a cég meglehetősen túltöltötte az ampullákat, melyből eredetileg öt adagra elegendő oltóanyag készíthető, most plusz egy fő, azaz hat ember oltását teszi lehetővé. Szerdai hírek szerint eddig első körben az egészségügyben dolgozókat és a szociális intézmények lakóit oltották be, összesen 78 579 főt. A folyamatosan érkező oltóanyagokkal továbbra is az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása folytatódik, amit a hazánkba érkező vakcina szállítmányok üteme határoz meg. Az elsődleges cél továbbra is a kórházak teljesítőképességének megtartása, és a frontvonalban dolgozók immunitásának kiterjesztése.

Vakcinafejlesztésen dolgozik a Pécsi Tudományegyetem a Cebina osztrák biotechnológiai céggel közösen.

 Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára, az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, hogy a harmadik generációs, úgynevezett mRNS-vakcinák – amilyen technológiával például a Pfizer–BioNTech-vakcina is készült – jóval hatékonyabbak és kevesebb a mellékhatásuk. Hozzátette, az RNS- és a módosított RNS-technológia nem újkeletű, hanem komoly tudományos háttérgyökerekre visszanyúló munka, amit a jelen körülmények által most át tudtak ültetni egy vakcinafejlesztési projektbe is. Kifejtette, hogy a hagyományos vakcinafejlesztéseket a következő tíz évben ki fogják váltani az úgynevezett harmadik generációs technológiák, miután gyorsabbak, olcsóbbak, biztonságosabbak, nagyobb hatásfokkal bírnak és könnyebb is ezeket legyártani.

Mentális fáradtság a vírus elhúzódása miatt.

A hosszantartó pandémia a pszichológusok szerint rányomja bélyegét a társadalomra, és nem csak fizikai, hanem szellemi kimerültséget is okoz. Az első hullám hirtelen érkezett, és az emberek ugyan kezelni tudták a felmerülő problémákat, de minél tovább tart, annál nehezebben feldolgozható. A második hullámra észrevehető a belefásulás, és már nem csak a megszorítások miatt óvatosak az emberek, hanem kezd átalakulni a megszokott életrend. A hétköznapokba már teljesen természetesen kezeljük a maszk viselését, a távolságtartást, a home office-t. Ez nyilvánvalóan elősegíti a vírus elleni küzdelmet, de folyamatos önmegtartóztatással is jár. Az InfoRádiónak Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékének vezetője elmondta, hogy megnőtt a szorongásos megbetegedések száma. Ez egy teljesen természetes velejárója a helyzetnek, hiszen a vírus valós fenyegetést jelent, nyugtalanságot, aggályt ébreszt a társadalomban. A szakembereknek viszont fontos, hogy különbséget tegyenek a sok esetben felnagyobbított és félelmekből táplálkozó szorongásos tünetek, és a reális tünetek között.

Külföld:

Ausztria

Rudolf Anschober, osztrák egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Ausztriában a brit koronavírus-mutáció jelentősen elterjedt. Eddig az országban 70-100 esetet találtak, ami azért is fontos, mert ez a mutáció 50-70 százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti, de ettől függetlenül a betegség lefolyása nem súlyosabb. Mivel Ausztria fokozottan érintett, érvényben tartják a Covid intézkedéseket, legfőképpen a fokozott határellenőrzéseket, a beutazási korlátozásokat, és a Nagy-Britanniából és Dél-Afrikából érkező repülőgépek leszállási tilalmát.

„Lépésről-lépésre vizsgálni kell a pozitív koronavírusteszt-eredményeket az angol vírusmutációra is, ami időigényesebb, mint egy gyorsteszt” – hangsúlyozta a tárcavezető, egyúttal bejelentette a laboratóriumi kapacitások kiszélesítését. ”

Ausztriában a járvány kezdete óta 390 788 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2042. A miniszter elmondta, hogy az intézkedések továbbra is hatásosak, míg a számadatok csökkenő tendenciát nem mutatnak, de még messze nem tartanak ott, ahol szeretnék.

Új amerikai koronavírus mutációk

CNBC cikke szerint, mit január 13-án tettek közzé, két új típusú mutánstörzs terjedését vették észre, mely jelenleg is terjed Amerikában. Ahogy a brit vírus esetében, ezek a típusok is fertőzőbbek, mint az előző variáns. Az egyiket ezeddig csak egy ohiói páciens szervezetében mutatták ki, és bár hasonlít a britre, Amerikában létrejött mutáció. A másik, Columbus-variánsnak nevezett vírus esetében viszont három olyan mutációt is megfigyeltek, amely korábban még sehol, egyetlen variánsnál sem jelentkezett. Dan Jones, vezető kutató, az Ohio State University molekuláris patológia részlegének alelnöke szerint a vírus nagyon gyors ütemben változik az elmúlt időszakban.

„A vírus hosszú hónapok óta jelen van a humán populációban. Most, amikor az oltás bevezetésének időszakában ennyi változást látunk benne, komolyan odafigyelünk az egyszerű mutációk mellett a többféle mutációt is felmutató új törzsekre is” – mondja Jones.

Forrás: 444., inforadió, infostart, index

kép: pixabay

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!