spot_imgspot_img
spot_img

5 okot mondunk, amiért érdemes böjtölni

-

Article Top Ad (AdSense)

Az étkezés és a táplálék nagyon fontos szerepet játszik életükben. De egészségünk megőrzése érdekében legalább akkora jelentősége van annak is, ha bizonyos ideig tartózkodunk az evéstől. 

A böjt az egyik legerősebb és egyben legősibb módszer, amelyet az ember évezredek óta használ. A böjt során megtisztul a testünk, feltöltődünk pozitív energiával, de a rendszeres böjtölés mentálisan és fizikálisan is egészségessé tesz. Ahogyan az étel energiát ad a testünknek, a böjt egészséget és tisztaságot.

Dr. Oberkamp Mária: Ájurvéda a mindennapokban című könyvében részletesen ismerteti, hogyan segít a böjt a betegségek megelőzésében és egészségünk fenntartásában.

A böjt hatásai:

  1. Pihenteti az emésztőrendszert:

Az elfogyasztott táplálék megemésztése során óriási mennyiségű energiát használ el az emésztőrendszerünk. Gondoljunk csak bele, hogy egy nap hányszor veszünk magunkhoz bármilyen ételt vagy nassolnivalót. Minden ilyen alkalommal az emésztőrendszer újra és újra dolgozik. Viszont amikor böjtölünk, akkor az emésztőrendszer pihen és lehetősége van a többi feladatára koncentrálni, és így energiáit felhasználhatja a betegségek legyőzésére is.

2. Méreganyagok eltávolítása:

„Amikor az emésztőrendszer pihen, a méreganyagok összegyűlnek benne és felbomlanak”. A szervezet öngyógyító funkciója bekapcsol és képes lesz eltávolítani rengeteg toxikus anyagot, amely az évek során felgyülemlett. Ezt a folyamatot még hatékonyabbá tehetjük és felgyorsíthatjuk szaunával, egy forró lábfürdővel vagy akár egy beöntéssel is.

3. Aktivizálja a máj működését:

Májunk legfőbb feladata, hogy segítsen testünknek megszabadulni minden potenciálisan káros vagy mérgező anyagtól. Ezzel csak az a probléma, hogy a modern életmód és étkezési szokásaink által sokkal több méreganyagnak van kitéve és lényegesen több méreganyaggal kezd megküzdenie, mint amire szegényt kitalálták: kávé, alkohol, mindenféle adalékanyagok, vegyi anyagok, allergének, légszennyezettség, stb… A májunk távolítja el a mérgező elemeket, amelyek az emésztés után a bél nyálkahártyáján keresztül felszívódnak a vérbe. „Mivel a böjt során semmilyen étel nem halad át az emésztőrendszeren, nem keletkeznek új toxikus anyagok.” Vagyis ilyenkor a májunknak nincs más feladata, mint megszabadulni a régi méreganyagoktól.

adrienn/pexels.com

4. Nő az ellenállóképességünk:

Ahogy a toxikus elemek elkezdenek kiürülni a szervezetből, úgy nő a szervezetünk ellenállóképessége, és újra képessé válik arra, hogy hatékonyan tudjon megküzdeni a betegségekkel.

5. Fokozódik a mentális erőnk:

A böjt nem csak önbizalmunkat növeli, de fokozza a kitartásunkat és erősíti az elmét is.

A böjtölés nem egy kéjutazás, több kellemetlenséggel járhat:

Lepedékes nyelv, sötétebb vizelet, szédülés és látászavar jelentkezhet, de hasmenés és láz is jelentkezhet (ez utóbbi esetekben abba kell hagyni a böjtöt és szükségessé válik egy vizelet vizsgálat is, amelyekre fel kell készülnünk), bár ezek jelenléte nagyban függ attól is, hogy milyen hosszú a böjt időtartama. Természetesen, aki még soha nem böjtölt, az egy egynapos böjttel indítson, amely tulajdonképpen a kezdeti éhségérzeten kívül nem okoz több problémát. Ennél hosszabb idejű böjthöz azonban már szükségesek bizonyos ideális körülmények megléte, hiszen több olyan folyamat indul be a szervezetben, amely legyengítheti: a méreganyagok távozása után fokozódik a vércukor és a zsírbontó anyagcsere. Néhány nap után egyre több zsír bomlik le és a szervezet számára hasznos sejtek és szövetek következnek, hogy szervezetünk egyre több energiát nyerjen. Éppen ezért néhány napnál hosszabb böjtöt csak orvosi felügyelet mellett szabad tartani.

Hogyan érdemes böjtölni?

Az Ájurvéda a mindennapokban című könyvben olvashatjuk, hogy a böjt ideje alatt igyunk annyi vizet, amennyit csak tudunk, mert a víz segít a méreganyagok eltávolításában. Érdemes beöntést alkalmazni, hogy a széklet ne sűrűsödjön be és ne szívódhasson fel a vastagbélben, amely által a méreganyagok bekerülnek a vérbe. Igyekezzünk minél több időt sétálni friss levegőn és hasznosak lehetnek az olyan fizikai kezelések, mint a masszázs vagy egy lábfürdő. Mivel a böjt során csökken a vércukorszint a nehezebb fizikai munkáktól tartózkodjunk a böjt ideje alatt.

Próbáljunk mindig derűsek és pozitívak maradni, egy pillanatra se felejtsük el, hogy miért csináljuk az egészet: szeretnénk, ha testünk minél több káros méreganyagtól megtisztulna, hogy utána egy tiszta és egészséges testben élhessünk kiegyensúlyozott és boldog életet.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Mi is az a méregtelenítés és mire jó?

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!