Céline Dion, a harcos énekesnő

-

Céline Dion egy erőmű. A világ egyik legjobb énekesének számító nő szinte az egész életét reflektorfényben éli, legyen szó zenei karrierről, szerelemről, halálról…  a boldogságért pedig mindig meg kellett harcolnia. 

Hazájában tinisztárként ismerték meg, nemzetközi hírnevet viszont az 1988-as Eurovíziós Dalfesztivál megnyerésével szerzett, ahol Svájcot képviselte. Első lemezszerződése után 1993-ban már világsztár lett. Több mint 200 milliós lemezeladásaival a popzene egyik legbefolyásosabb és legsikeresebb énekeseként tartják számon.

Céline Marie Claudette Dion 1968. március 30-án született a kanadai Quebecben. 14 gyermek közül ő a legfiatalabb. Mivel sok gyerek volt a családban, quebeci házuk igen túlzsúfolt volt. „Hárman, négyen feküdtünk egy ágyban.” – nyilatkozta egyszer – „Soha nem volt külön szobám.” Erős énekhangja ellenben már fiatalon elbűvölte a közönséget. Szülei családi kórust alapítottak Dion’s Family néven, és a gyerekeikkel végig turnézták egész Kanadát. Később nyitottak egy bárt, ahol Céline énekhangjára mindenki felfigyelt. Pedig még csak ötéves volt. Az egyik énekléséről készült felvételt később elküldték René Angélinek. A zenei menedzsert teljesen lenyűgözte, és jelzálogkölcsönt vett fel, hogy finanszírozza a gyereksztár bemutatkozó albumát. Céline Dion első lemeze franciául készült, debütáló albuma, a La Voix du Bon Dieu pedig azonnal a listák élére került Kanadában.

Tizenkét éves volt, amikor először találkozott az akkor 38 éves René Angélivel. Első randevújukra 1987-ben az énekesnő 19 éves korában került sor. A pár a következő öt évben titokban tartotta kapcsolatukat. Végül 1991-ben nyilvánosságra hozták a kapcsolatukat és rövidesen eljegyezték egymást. 1994-ben összeházasodtak, de évekig küzdöttek a gyermekvállalással. A meddőséggel vívott harcot a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően megnyerték. Első gyermekükre hét évet vártak, de  2001-ben megszületett, akit az ikrek Eddie és Nelson követtek 2010-ben.

Céline-René
Fotó: flickr.com

Örömük azonban nem lehetett felhőtlen: René Angelil-nél 1998-ban rákot diagnosztizáltak. Céline ekkor úgy döntött, szünetet tart a karrierjében, hogy minden energiáját férje gyógyulására tudja fordítani. 2000-ben úgy tűnt a férfi teljesen felépült a betegségből, de 2013-ban a rák kiújult. Céline ismét elhalasztotta koncertjeit, de férjét nem tudta megmenteni. René 2016-ban elhunyt. 22 évig voltak házasok. 2020-ban szárnyra kapott egy pletyka, mely szerint az énekesnő a 34 éves Pepe Munoz-szal jár, de ezt soha nem erősítették meg.

Celine Dion az egyik legsikeresebb zenész a történelemben.

Nettó vagyona 800 millió dollár, a Forbes szerint csak 2019-ben pedig 37,5 millió dollárt keresett.

A Titanic betétdala a My Heart Will Goes On vitathatatlanul a zenetörténelem leghíresebb dala, amellyel 1998-ban elnyerte a legjobb dalnak járó Oscar díját. Az 1999-es Grammy-díjátadón pedig az év lemeze, az év dala, a legjobb női pop vokális előadás lett.

Céline Dion
Will Jennings, Celine Dion, James Horner 1998-ban az Oscar díj átadáson. Fotó: flickr.com

Céline Dion idén végre turnéra indult volna, de nemrég elhalasztotta, miután egy gyógyíthatatlan neurológiai rendellenességgel diagnosztizáltak nála. Az Instagramon franciául és angolul is közzétett érzelmes videóüzenetben Céline Dion elmondta, hogy a „merev személy szindróma” nevű betegség olyan görcsöket okoz, amelyek nagyban befolyásolják a járási és éneklési képességét.  A tudomány jelenlegi állása szerint a betegség oka nem ismert, de feltételezik, hogy autoimmun rendellenesség.

Céline Dion óriási sikereket ért el, annak ellenére, hogy az élet néha többet vett el tőle, mint amennyit adott neki. De bebizonyította, hogy több, mint énekes. Egy igazi túlélő.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!