spot_imgspot_img
spot_img

  Borozz, mint egy szakértő

-

Article Top Ad (AdSense)

A tavasz beköszöntével lassan elindul a szabadtéri rendezvények, fesztiválok szezonjai is.

Ilyenkor egy pár hónapon keresztül egymást érik a gasztro- és zenei programok, amik között, bármi is legyen a témájuk, egy közös biztosan van – legalább egy boros standot tutira találni lehet a helyszínen.

De hogyan is érdemes nekiindulni egy ilyen rendezvénynek, mi a megfelelő stratégia egy borfesztivál, vagy több tíz borászatot felvonultató kóstoló esemény esetén? Mutatjuk, hogy vágj neki az ízek és illatok tengerének.

Fotó: Pixabay

Csak tudatosan!

Már az esemény típusa sem mindegy az elinduláskor, természetes, hogy az embernek mások a prioritásai egy zenei vagy általános gasztrofesztiválon, ahol bort is lehet kóstolni, mint egy, kifejezetten a nemes nedű köré szerveződött eseményen. Ez utóbbin általában vagy a borvidékek fajtái, vagy kifejezetten egy-egy kiemelt borvidék pincészetei között kalandozhatnak a résztvevők. Tehát érdemes feltérképezni az eseményt és ez alapján tervet készíteni. Természetesen nehéz lemondani a kedvenc pincészetekről, pláne, ha olyan tételekkel érkeznek, amiket még nem kóstoltál, de megéri az újdonságokat becélozni, hiszen egy borfesztivál a legjobb alkalom arra, hogy szélesítsd a látókörödet és bővítsd a favoritok listáját. Elindulhatsz ajánlások alapján, különösen, ha találsz egy tapasztalt „idegenvezetőt”, aki otthonosan mozog hazánk bortérképén, de ha szereted a spontán élményeket improvizálhatsz is. A lényeg, hogy valamilyen formában rögzítsd az élményeket, különben elvesznek. Fényképezhetsz, jegyzetelhetsz, vagy hagyatkozhatsz a modern technika vívmányaira, és használhatod például a Hilltop online kóstolófüzetét is.

Hogyan kóstolj?

MÉRTÉKKEL! Ez az első számú aranyszabály. Rögtön egy nagy pohárral vagy éppen egy palackkal kikérni az első stand első tételéből nem a legjobb taktika, mert azonnal leszűkíted vele az élmények körét. Kóstolni csak apránként, figyelemmel érdemes. Szagolj, ízlelgess, érezz rá az aromákra! Inkább kérj kis mennyiségeket, akár osztozzatok el rajta, és hagyj időt arra, hogy egy-egy tétel kibontakozhasson! Mert ahogy már sokszor és sokan elmondták: a bor folyamatosan változik, szinte percről-percre új arcát mutatva fogyasztójának. Egy közös kóstolás jó alkalom arra is, hogy tapasztalatot cseréljetek, hiszen a benyomások mindig egyéniek. És ha már benyomások: egy-egy borral úgy kerülhetsz a legközelebbi kapcsolatba, ha megismered a gyökereit. Ha jelen van a borász, mindenképp megéri szóba elegyedni vele, mert soha senki nem beszél olyan szakértelemmel, és olyan szerelemmel alkotásáról, mint maga a készítője. No és persze ez az az alkalom, amikor bátran lehet kérdezni – érdemes élni vele.

Fotó: Envato Elements

Mit mivel, és mi után?

Haladj az egyszerűtől a komplexig, a könnyűtől a testesig, vagyis a fehértől a rosén keresztül a vörösig! Ez alkalommal felejtsd el a fröccsöt, a rövidet, és az evéssel is csak csínján: a fűszeres falatok, érett sajtok elvonják az ízlelőbimbók figyelmét: maradj egy-egy kísérőfalatnál és a víznél, ami nélkül viszont el se indulj! Mivel nagyjából a hetedik bor után lankad a figyelem, egyáltalán nem ördögtől való a köpőcsészék használata, különösen, ha profi módjára a visszakóstolással is számolsz. Mert igen: az általad legjobbnak tartott tételeket érdemes a végén „újravenni”, összevetni. A legbiztosabb, ha a kedvencekből be is szerzel egy-egy palackkal. Már csak azért is, mert a fesztiválokon sokszor jobb áron juthatsz hozzá egy-egy tételhez, ráadásul akár olyan ritka kincsekre is lelhetsz, amelyek bolti forgalomban nem találhatóak meg. Szóval kincsvadászatra fel: okosan, mértékkel, és nyitottan!

További információ:

www.hilltop.hu

facebook.com/Hilltop.Neszmely.Boraszat / instagram.com/hilltopboraszat

Húsvéti Kenyérlelke családi nap 

Tavaszi álmodozók, elérkezett a ti időtök!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!