Hevesi Kriszta nem riogatni akarja a fiatalokat – Biztonságos fesztiválozás

-

 2018-ban debütált, azóta 2020-ban hatalmas nemzetközi elismerésben részesült, biztonságos fesztiválozást célzó kezdeményezését, a Safety First program.

A Balaton Sound idén is folytatta a 2018-ban debütált, azóta 2020-ban hatalmas nemzetközi elismerésben részesült, biztonságos fesztiválozást célzó Safety First kezdeményezését.
A Safety First program keretén belül szakértők bevonásával a magyarok mellett külföldi önkéntesek edukálásával, helyszíni és online segítségnyújtással, illetve digitális megoldásokkal járulnak hozzá a biztonságos fesztiválozásért. Dr. Hevesi Krisztával beszélgettünk a biztonságos fesztiválozásról.
-Szexuálpszichológusként mi a szereped a megelőzést népszerűsítő csapatban?
-Több ponton is kapcsolódok a projekthez. A fiatalok a fesztiválokon általában könnyedén és szívesen ismerkednek, és nem baj, ha ezen a téren is vigyáznak magukra. A fesztiválokon sokan vannak jelen egy helyen, így ezt a lehetőséget próbáljuk kihasználni edukációval. Majdnem minden fesztiválon előadásokat tartok. A Strandon és a Volton szinte mindig telt házasat.
-A fesztiválokon minden hatványozottabban történik?
-Ha nem itt ismerkednek a fiatalok, akkor máshol teszik, tehát fontos megérteni, hogy ez nem a bűn barlangja, a pokol bugyra. Ugyanezt csinálják a saját környezetükben, a helyi szórakozóhelyeken. Ott is minden megtörténik, az italozástól az alkalmi kalandig.

Fotó:FB/Sziget Festival Official

– A fiatalok nyitottak az intelmekre?
– Akkor lehet a fiataloknak az üzenetet átadni, ha a mondanivaló nem töményen a riogatásról szól. A szexuális edukáció keretében ezt úgy hívjuk a, hogy egy pozitív szexuális üzenet megfogalmazása. Elmondom, hogy a szex egy gyönyörű dolog, amire fontos vigyázni, hisz két ember közötti intimitás fontos szintje. Nem a riogatással jövök és a negatív következményekkel. Ha azt látják, hogy tanulnak és visznek valami új információ haza, amivel az ő együttléteiket lehet javítani, akkor sokan jobban elfogadják az intelmeket is.
-Milyen egyéb lehetőségeik vannak a fiataloknak ezen a területen hasznos ismereteket szerezni?
-Nekik ma sajnos az egyetlen szexuális felvilágosító eszköz szinte csak a pornó maradt, amin ott van a 18-as karika. Én még nem láttam fiatalt, aki ilyenbe botlott és azt mondta volna, hogy fúj, majd pár év múlva megnézem. Az a baj, hogy teljesen véletlenszerűen, egy nagyobb gyerek, kortárs, osztálytárs révén találkoznak a szexualitással, gyakran már 5-6 évesen. Nekünk már lassan nem is a felvilágosítás a feladatunk, hanem védelmet kell adnunk az adott tartalmakkal szemben. Fontos, hogy tudják a helyén kezelni a látottakat. Nehogy azt higgyék, hogy az extrém, egyre agresszívebb tartalmak jelentik két fiatal vagy két felnőtt közötti együttlétet.
-Az elmúlt pandémiás években ez felerősödött?
-Sajnos igen. A fiatalokra az elmúlt két évben rázárult a négy fal, és otthon ültek, ahelyett hogy az életkori feladatuknak megfelelően társaságba jártak volna, kipróbálták volna magukat más szerepekben, tapasztalatokat szereztek volna önmagukról. A covid drasztikusan beavatkozott az életükbe. Míg korábban az iskolában akarva akaratlanul ismerkedtek, ezt most nem tudták megtenni. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy most kimozdítsuk, kicsalogassuk őket a csigaházukból.

Fotó:FB/Sziget Festival Official

– Nem veszélyes, hogy az egyik pillanatról a másikra megint mindet lehet csinálni ?
– De, két veszélyt is hordoz magában. Az egyik, hogy fejest ugranak, mert nem volt meg a folyamatos felépítés, nem előzte meg ezt egy tanulása időszak. Vagy hogy nem is tudnak már egy valós életben élményt élvezni. Éppen ezért ebben a kampányban a Safety First edukáció során a legnagyobb figyelmet és hangsúlyt a megelőzésre fordítjuk.
-Az egynyári kalandok beleférnek a fesztiválba?
-A serdülőkor a legimpulzívabb életkori periódus, a gyors partnerváltások, a szárnypróbálgatások időszaka. Az önkontroll, önszabályozás, hogy valaki inkább lemond egy kalandról a biztonsága vagy a párkapcsolata érdekében csak 22-23 éves korban fejlődik ki. A nagykorúság időszaka, a 18 év még nem az önkontroll kialakulása. Természetes, hogy a fiatalokra a leginkább jellemző és a legkiemeltebb időszak erre a nyár, kalandok mindig is voltak, és az élet része.
–  Hogy állunk a fesztivál alatti túlzott alkoholfogyasztással?
– Az egészségpszichológiában, az egészségfejlesztés területén sokat gondolkodunk azon, hogy lehet úgy egy üzenetet eljuttatni a célközönség számára, hogy az nem csak egy puszta riogatás legyen, hanem hasson is. Ez külön tudomány. A fiatalok szemében nagyon fontos, hogy mások szemben hogyan tűnnek fel. Olyan üzenetet kell megfogalmazni, hogy a társaik előtt másnap ne kelljen szégyenkezni amiatt, ahogy viselkedtek. Vagy ha épp a nagy Ő – vel találkoznak. Fontos, hogy Jó benyomást keltsenek másokban.

Fotó:FB/Sziget Festival Official

-Az természetes, hogy a drog is felbukkan?
-Minden szórakozóhelyen, minden városban van. Ez előfordulhat az iskolaudvaron és nem csak fesztiválon. Mi azt mondjuk, hogy ez itt a fertő, de valójában mindenhol hozzájutnak. Itt azok használják, akik amúgy is fogyasztók, nem jellemző, hogy valaki itt fog rászokni. Fogyasztása Magyarországon pedig törvénybe ütközik. Végig lehetne sorolni, hogy melyik miért és hogyan hat negatívan, hogyan avatkozik be a központi idegrendszerbe. A szakirodalom feljegyezte, hogy egy -egy fű elfogyasztása is belobbanthat pszichotikus epizódot. Egy17 éves fiatalnál is egyetlen találkozás a kábítószerrel, ha hajlama van rá, beindíthat skizofrén vagy más pszichotikus állapotot. Nem tartom kiemelkedően veszélyesnek a fesztivált ezen a téren sem.
– Már a fesztiválszezon előtt elkezdődött a kampány és hol?
– Influenszerek, tik-tokerek, szakemberek, Zacher Gábor és én is a saját oldalainkon igyekeztünk felhívni a fiatalok és szülők figyelmét. Egyrészt arra, hogy engedni kell egy kicsit a fiatalt élni, másrészt arra, hogy miben tudják ők segíteni őket, legyen szó egy egyszerű bepakolásról.
– Egészségfejlesztő szakpszichológus a másik területed, tudod azt is használni?
– Igen, ugyanis ebbe tartozik minden, ami biztonsági viselkedés. Pl. a motorosnál a bukósisak használata, de olyan is, hogy a napon ne kapjon senki napszúrást. Az önkéntesek felkészítésében is részt veszek, igaz hogy csak egy-egy előadás erejéig. Az oroszlánrészét egy csapat végzi. Zacher Gáborral együtt olyan dolgokra készítettük fel a fiatalokat, amelyek egy fesztiválon felmerülhetnek és veszélyként lehetnek jelen. Igyekszünk megóvni mindenkit a veszélytől. A prevenciót három pontra szoktuk felosztani. A primer, az a megelőzés, a secunder a gyors ellátás, a terzier, hogy ne történjen meg még egyszer, de ez már a fesztivál területén kívül esik.Az első blokkban olyanokra, hogy vegyenek valamit a fejükre, hány órát töltsenek a napon. Fürödjenek is a Balatonban, ne csak a zenét hallgassák. Mennyire messze álljanak a hangfaltól, ne üljenek egymás nyakába, mert az balesetveszélyes. Vagy ami az én tik-tokomban is szerepelt, ha azt látod, hogy a barátod, barátnőd túl sokat ivott, hogy tudod segíteni. A safety first kampány egy globális, nagy csomag, aminek az a feladata, ha bármi történik a fesztiválon, minél hamarabb ellátásban részesüljenek a bulizók.
– Kik segítenek nektek a helyszínen?
– Járőrök, akik mindig megkülönböztető pólóban járnak. Egyrészt azért, hogy lássák őket és hozzájuk fordulhassanak, ha valamit tapasztalnak a fesztiválozók, másrészt hogy látszódjék, hogy ők itt munkát végeznek. Folyamatosan figyelik a nekik kiosztott területet. Ha látják, hogy valaki aki rosszul van, akkor megkérdezik, hogy mit segíthetnek. Ha balesetet látnak, akkor értesítik az operátor rendszer. Ennek az a lényege, hogyha valaki cukorbeteg és leesett a vércukra ne forduljon elő, hogy a többiek azt hiszik, hogy részeg és hagyják aludni, és nem jut gyorsan cukros üdítőhöz. De az is lehet, hogy valaki napszúrást kapott és ezért fekszik a földön.
– Egy digitális életmentő alkalmazás is segít, a SoundWatch?
– A járőrözők és mellet az alkalmazás is segítséget jelent. Egyetlenegy gombnyomással lehet segítséget kérni, ha valaki rosszul van. Ez azért fontos, és ez már szociálpszichológia, hogy sokszor azt tapasztaljuk, hogy továbbmegyünk még akkor is, ha látjuk, hogy valaki bajban van. A fesztiválon ezzel rögtön tudunk segíteni. Lehet, hogy néha akad vakriasztás, de az belefér. Azért szívemhez közeli ez az alkalmazás, mert arra tanítja meg a fiatalokat, hogy tudnak és akarjanak segíteni, és mindezt könnyen megtehetik. Rengeteg vizsgálat és kísérlet volt arra, miért vagyunk közömbösek egymás iránt. A többség időhiány miatt, mert mindenki folyton rohan valahová. Itt csak egy gombot kell megnyomni, és annyi időnk azért szokott lenni. A másik ok, hogy nem tudjuk, hogyan kell segíteni, nincsenek eszközeink. A fiatalok ezzel megtanulják, hogy segíteni jó, és tudnak is valamit tenni, ha bajba jutottat látnak.
– Van valami visszajelzés az applikáció hasznosságáról?
– Hozzávetőleges adat és nem pontos statisztika alapján az első évben  a segítségkérők 70 % jutott gyors segítséghez a járőrözők és ezen eszköz révén. Ez hatalmas eredmény, és ezért ezt a kezdeményezést, aminek Zorigt Batjin az ötletgazdája és Bognár Dia az önkéntes projektvezetője, 2020-ban hatalmas nemzetközi elismerésben részesült: a European Festival Awards (EFA) díjátadó gáláján az Egészség és Biztonsági Fejlesztések kategóriában elhozta a fődíjat.
-Orvos tanhallgatók és pszichológus hallgatók alkotják az önkéntes járőrök egy részét?
-Nem csak ők, sokan mások is. Nekem két hallgatóm is az operátor rendszerben dolgozott, a koordinálást végezték. Az önkéntesek között van olyan, aki a harmadik éve csinálja és nagyon élvezi, mert érzi, hogy segít. Volt olyan, aki azt mondta, hogy örökös tag akar lenni.
– A pénteki napin a Balaton Soundon a vihar miatt leállították a koncerteket…
– Nehéz döntést kellett hozniuk a szervezőknek. Ha bezárják a fesztivált, akkor sok lesz a csalódott ember, aki épp emiatt utazott ide. Ha pedig nyitva hagyják és valami történik, akkor az valakinek a felelőssége. Nagyon nehéz jól dönteni: nem lehet elvenni az emberek szórakozását, ugyanakkor az egészséget és a biztonság kell prioritásként kezelni. Szerencsénk volt, hogy akkora vihar végül nem kerekedett, csak a szél fújt. A nyitott színpadnál 70 km/óra szelet mértek, amikor leállították a koncertet, mert ilyen szélerőnél repül minden. Jó volt a kommunikáció, lehetett tudni, mikorra várható a vihar, és sokan a biztonságuk érdekében inkább haza mentek.
Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!