spot_imgspot_img
spot_img

Bernáth József őszi finomságával búcsúzik Frutti, Veggi és Káosz

-

Article Top Ad (AdSense)

Az Európai Friss Csapat program idei utolsó sajtóworkshopján igazi őszi ízvilágot idéző káposztás-almás fogás készült Bernáth József séf irányításával.

A főzésben részt vett Győrffy Balázs a NAK elnöke, Fülöp Lili, a program dietetikusa, Kozák Luca, Európa-bajnoki ezüst érmes gátfutó, Soopfie és Sajt32 influencerek, valamint a program során megválasztott Zöldség- Gyümölcs Hősök, akiket gyerekek is elkísértek.

Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, 2021-ben indult, a sikeres Európai Friss Kalandok folytatásaként, amely 2018-2020 között futott. Így tulajdonképpen hat éve kampányol azért, hogy a gyerekek, a fiatalok és a családok ismereteit bővítse a zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban. Legyen szó a termesztésről, a felhasználhatóságról, a rendszeres fogyasztásról vagy éppen az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikról.

A gyerekek több mint fele ismeri Fruttit, Veggit és Káoszt

Az Európai Friss csapat eseményén Győrffy Balázs köszöntőjéből kiderült, hogy  a gyerekek több mint fele ismeri a programot, és ötből négyen gondolják úgy, hogy a zöldségek és gyümölcsök, valamint fogyasztásuk is szórakoztató. A kutatási eredményekből jól látszik, hogy a szülők és a gyerekek is komfortosabbak lettek a konyhában, ha friss zöldségekkel és gyümölcsökkel készülő ételekről van szó, ezért a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült ételtípusok, fogások is nagyobb arányban fordulnak elő a családokban. A főzelékek esetében ez 11 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest. A program hatására továbbá a gyerekek 71%-a szeret friss zöldségekkel és gyümölcsökkel főzni, háromnegyed részüket pedig a szülők már a zöldségek és gyümölcsök vásárlásába is bevonják.

Őszi finomság: rozé kacsamell káposztás rétessel és mandulás almával Bernáth Józseftől

Az esemény hivatalos részét követően közös főzés kezdődött, amelyen a program gasztro nagykövetének, Bernáth József séfnek őszi ízvilágú, káposztás-almás receptjét készítették el és kóstolták meg a résztvevők.

A népszerű séf szerint a káposzta és az alma is a magyar konyha népszerű, ráadásul egészséges alapanyagai, de mégis ritkán használjuk őket a megszokott, jól bevált ételeken kívül máshoz. Pedig mindkét alapanyag sokféleképpen elkészíthető.

„Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is megkóstolják az ezekből készült ételeket, akkor érdemes őket bevonni a főzés előkészületeibe, vagy akár a főzésbe is! Én a káposzta darabolásakor rendszerint nyersen megeszem a torzsáját, ami ha friss, egy kellemesen édes csemege, akár uzsonnára is. Természetesen a torzsa mellett a káposztalevél is fogyasztható nyersen: fel is lehet tekerni szeletelt sajttal, vagy akár tonhalkrémmel is! ” – meséli Bernáth József.

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa főzés közben elmondta, hogy az őszi időszakban, mind az alma mind a káposzta alapvető az egészségünk megóvása érdekében, ugyanis rengeteg vitamint tartalmaznak.

A káposztának és az almának is szezonja van ilyenkor, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, az almában található pektin (vízben oldódó rostanyag) ráadásul a bélflóránkra is remek hatást gyakorol! A káposzta, főleg savanyúság formájában nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, mely a hideg idő közeledtével kiemelt fontosságú az immunvédelem szempontjából. Antioxidáns tartalmuknak számos pozitív hatása van a betegségmegelőzésre vagy akár a szív- és érrendszerre, illetve az idegrendszerre is. Mivel a káposzta és az alma is sokféle módon elkészíthető, érdemes beépíteni őket a napi étkezéseinkbe: akár levesként, köretként, főételként. Az almát nyersen kisétkezésekre is fogyaszthatjuk, a káposztából pedig finom saláta is készülhet. A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert nemcsak az íze passzol hozzá nagyon jól, hanem még az emésztést is segíti” – mondta el a dietetikus.

Az eseményen elkészült fogás receptje mellett az Európai Friss Csapat weboldalán és közösségimédia-felületein még számos finom és egészséges zöldséges, gyümölcsös recept érhető el.

Rozé kacsamell káposztás rétessel, mandulás almával

Hozzávalók

A kacsamellhez

  • 2 db kacsamell
  • 2-3 g finom só
  • 5 g kacsazsír

A káposztás réteshez

  • 500 g lila káposzta
  • 25 g kacsazsír
  • 60 g kristálycukor
  • 3 g finom só
  • 35-40 g almaecet
  • 1 g őrölt kömény
  • 3 réteslap
  • 75 g vaj
  • 1 db tojásfehérje

A mandulás almához

  • 30 g darabolt mandula
  • 20 g kristálycukor
  • 2 db jonatán alma
  • 10 g vaj

A tálaláshoz

  • néhány levél madársaláta

Elkészítés

A lila káposzta torzsáját eltávolítjuk, és a káposztát vékony szálakra vágjuk. Egy vastag falú edényben felhevítünk három evőkanál kacsazsírt, és beleszórjuk a cukrot. A lábast mozgatva addig melegítjük, amíg a zsírban a cukor mogyoróbarna színűre karamellizálódik. Ekkor beletesszük az összevágott káposztát, fürgén átforgatjuk, sózzuk, majd ráöntjük az ecetet. Ha a sótól nem enged elég levet, egy kevés vizet is önthetünk rá. Hozzáadjuk az őrölt köményt, és addig pároljuk, hogy még legyen roppanása a káposztának. Ez fedő alatt körülbelül 10-12 perc. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni.

A réteslapok kenéséhez felolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a tojásfehérjét. A réteslapokból három darabot rétegzünk egymásra – mindegyik közé bátran kenünk a tojásfehérjés vajból. Amikor ugyanis sül a rétes, a tojásfehérje megkeményedik, így nem csúsznak majd el a tésztarétegek egymáson. A rétegezett réteslap hozzánk közel eső részére rászedjük a kinyomkodott káposztát, elegyengetjük, és lazán, de esztétikusan feltekerjük. Kettőnél többször ne hajtsunk rá tésztát, mert akkor nyers marad! A felesleges tésztát nyugodtan vágjuk le egy késsel. A rétesek tetejét (és szélét is) megkenjük a tojásfehérjés vajjal, megszurkáljuk villával, és 195 °C-ra előmelegített sütőben 16−24 perc alatt készre sütjük. Felszeletelés előtt érdemes kissé visszahűteni.

A kacsamelleket átnézzük, a tollkezdeményeket, tokokat eltávolítjuk, az inas részeket levágjuk a húsról. Egy centi távolságban átlósan beirdaljuk a bőrét. Lehetőleg csak a zsíros részéig vágjunk bele − a húsba ne! Egy közepesen forró, száraz serpenyőben a bőrével lefelé kezdjük el sütni. Az elején kissé megmozgatjuk a melleket, hogy kellő mennyiségű zsír süljön ki belőlük, így nem fog megégni a bőr. Ha pedig túl sok zsír sülne ki, akkor azt öntsük le egy kis edénybe – így gyorsabban sül majd a bőr ropogósra. Ez körülbelül másfél-két percet vesz igénybe. Ekkor megfordítjuk a melleket, és a húsos oldalukat is megpirítjuk. Bátran sózzuk a bőrös és a húsos felét is.

A sütőt előmelegítjük 100−110 °C-ra. A megpirult melleket a bőrös oldalukkal felfelé egy tepsire helyezett tálaló karikára, vagy egy alufóliából hajtott gyűrűre ültetjük, majd 16−18 percre betesszük a sütőbe. Azért nem direkt a tepsire tesszük, hogy ne ázzon a hús a kifolyó lében. A serpenyőt elöblítjük és szárazra töröljük, mert a tálalás előtt még szükségünk lesz rá.

A 16−18 perc leteltével a melleket kivesszük a sütőből, felmelegítjük a félretett serpenyőt, és egy kevés kacsazsíron (vagy a mellből kisült zsíron) pár másodperc alatt újra ropogósra sütjük a kissé visszapuhult bőrt. Ezután újra a bőrével felfelé legalább két-három percig pihentetjük a húsokat a felszeletelés előtt. A serpenyőt melegen tartjuk.

Az almát megpucoljuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A serpenyőben világosbarnára pirítjuk a mandulát, majd kiöntjük egy tálkába. A forró serpenyőben karamellt készítünk, belehelyezzük az almacikkeket, majd a hideg kocka vajakat is. Enyhén sózzuk. Ahogy elkeveredik a vaj a karamellel, megszórjuk a pirított mandulával, és tálalhatunk is.

A pihentetett kacsamelleket vékony szeletekre vágjuk. Könnyebb szeletelni, ha a bőrös felükkel fektetjük a deszkára. Utána viszont rögtön fordítsuk vissza, hogy ropogós maradjon! A rétest tetszőleges darabokra vágjuk, teszünk a kacsa mellé két-három szeletet, majd a mandulás almával és a salátával fejezzük be a tálalást.

Jó étvágyat!

képek forrása: NAK, Lévai Zsolt

Tengeri sünös étellel nyert a fiatal séf

Rózsaszín ételekkel a mellrák ellen

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!