Berlin lehetővé teszi a nőknek, hogy félmeztelenül járjanak uszodába

-

A város hatósági döntése alapján hamarosan a nők félmeztelenül úszhatnak a berlini nyilvános uszodákban. 

Ez azután történt, hogy egy nő, aki félmeztelenül napozott és ezért kidobták egy uszodából jogi lépéseket tett az ügyben. Az ügy kapcsán egy másik nő is elmondta, hogy decemberben elzavarták egy uszodából. A hatóságok egyetértettek abban, hogy ezek a nők diszkrimináció áldozatai lettek, és kimondták, hogy a berlini uszodák minden látogatója mostantól félmeztelenül járhat – adta hírül a BBC News.

Szabad testkultúra

Németországban nem idegen az úgynevezett “Freikörperkultur”, azaz a szabad testkultúra gondolata, és  nem Berlin az egyetlen, ahol megengedik, hogy a nők is félmeztelenül ússzanak. Tavaly nyáron az alsó-szászországi Göttingen és az észak-rajna-vesztfáliai Siegen városa is megengedte a nőknek, hogy félmeztelenül úszhassanak. A Németországba érkező külföldi látogatókat gyakran meglepi – és néha egyenesen zavarja – a tavaiban úszó vagy a szaunában izzadó meztelen németek látványa. De ez egy olyan országban, ahol a nyilvános meztelenséget bizonyos körülmények között helyénvalónak és egészségesnek tekintik ebben nincs semmi kivetnivaló. Sok helyi hatóságot foglalkoztat azonban, hogy mindez, hogyan és milyen mértékben engedhető meg a városi uszodákban. Ez még kidolgozásra vár…

Míg a meztelenség több európai kultúrában, így hazánkban is eléggé átszexualizált, Németországban egyáltalán nem szokatlan.

Nincs ebben semmi újszerű

Sokan emlékszünk még az NDK-s időkből a Balatonnál nyaraló nudista német turistákra, de a németországi nudizmusnak ennél sokkal régebbi gyökerei vannak, amelyek a 19. század végére nyúlnak vissza.

A “Freikörperkultur” egy olyan német mozgalmat ölel fel, ahol a természeti világban való meztelenre vetkőzés történelmileg az ellenállás és a megkönnyebbülés kifejezése volt. Történt ugyanis, hogy a 20. század fordulóján a Lebensreform („életreform”) szállt a levegőben. A filozófia a bioélelmiszert, a szexuális felszabadulást, az alternatív gyógyászatot és az egyszerűbb, természetközeli életet szorgalmazta, és a nudizmus ennek a szélesebb körű mozgalomnak a része, amely az ipari modernitás ellen és a 19. század végén kialakult új társadalom ellen irányult.

Úgy tűnik, Németországban az emberi testet 100%-ban természetesnek tekintik, és nem valami olyannak, amit szégyellni kell és elrejteni. És mindez mi mást is jelenthetne, mint hogy mindkét nemnek megvan ugyanaz a választási lehetősége.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!