A limonádé a nyár slágere, ami nem meglepő: a citrusos ízek frissítő hatása nagyon jól jön az izzasztó hőségben. Ha valami újdonságra vágyunk, egészen különleges formái léteznek már ennek a nyári italnak. Nézzünk néhány receptet!
Őszibarackos-bazsalikomos limonádé
Ez a hűsítő ital őszibarackkal, citromlével és kerti friss bazsalikommal minden idők egyik legjobb limonádéja. Az íze pont olyan, mint a nyár.
Hozzávalók:
- 2 csésze cukor
- 3 csésze apróra vágott hámozott friss őszibarack (kb. 3 közepes)
- 1 csomag friss bazsalikomlevél vagy 20 nagy levél
- 4 csésze víz – kb. 1 liter
- 1-1/2 csésze friss citromlé – kb. 2,5 dl
- 5-8 csésze jégkocka
- őszibarack szeletek és friss bazsalikomlevél a díszítéshez
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben keverjük össze a cukrot, az őszibarack, a bazsalikomot és a vizet; majd várjunk, amíg felforr. Ezt követően kisebb lángon pároljuk még 5 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 30 percig. A bazsalikom-leveleket dobjuk ki, majd keverjük bele a citromlevet. Hűtőbe tesszük, amíg teljesen kihűl.
Ha kihűlt a barackkeveréket és 2 csésze jeget feldolgozunk turmixgépben, amíg össze nem áll, szükség esetén adjunk hozzá több jeget. Ismételjük ezt meg a maradék őszibarackkeverékkel és jéggel majd öntsük a limonádét hűtött pohárba; őszibarack szeletekkel és további bazsalikommal tálaljuk.
Tápérték:
1 adagban (kb. 2 és fél dl): 152 kalória, 0 zsír (0 telített zsír), 0 koleszterin, 1 mg nátrium, 39 g szénhidrát (37 g cukor, 1 g rost), 1 g fehérje.
Rebarbara limonádé
A rebarbara nagyon népszerű manapság, miért ne próbálhatnánk ki a délutáni limonádéban is? Jó, ha mindig lapul a fagyasztóban, és csak elő kell kapni, ha vendégek érkeznek. Gyerekektől zárjuk el, mert alkohol is van benne.
Hozzávalók:
- 3 csésze apróra vágott friss vagy fagyasztott rebarbara
- 1 csésze víz – kb. 2,5 dl
- 1/3 csésze cukor
- 2 dl vodka
- 2 dl rózsaszín limonádé koncentrátum – itt elérhető!
- 1 üveg (2 liter) hűtött citrom-lime szóda, vagy lime üdítőital, vagy Sprite
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben forraljuk fel a rebarbarát, a vizet és a cukrot. Forralás után kisebb éángon még pároljuk lefedve kb. 5 percig, vagy amíg a rebarbara megpuhul. Várjuk meg, amíg kihűl.
Turmixgépben dolgozzuk össze a vodkával és a limonádé koncentrátummal. A végeredményt fagyasszuk le lefedve, amíg szilárd állagot nem kapunk – ez legalább 8 óra. Végül tálaláskor tegyük a keveréket egy nagy kancsóba és adjuk hozzá a szódát/Sprite-ot.
Tápérték:
1 adagban (kb. 2 és fél dl): 180 kalória, 0 zsír (0 telített zsír), 0 koleszterin, 19 mg nátrium, 35 g szénhidrát (31 g cukor, 1 g rost), 0 fehérje.
Kentucky Limonádé
A menta és a bourbon kissé kentucky-i beütést kölcsönöz ennek az italnak, a gyömbéres kiegészítés pedig pezsgővé és frissítővé teszi az összhatást.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze víz – kb. 150 ml
- 1 csésze citromlé – kb. 250 ml
- 1/2 csésze friss mentalevél
- 1,5 cl bourbon (opcionális)
- 1 liter gyömbérsör
- Jégkockák
- Tálaláshoz: citromszeletek ési friss mentalevél
Elkészítés:
Egy kis serpenyőben forraljuk fel a cukrot és a vizet. Ezután alacsony lángon még 1-2 percig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és adjunk hozzá citromlevet és mentalevelet. Keverje hozzá a bourbont is, majd tegye hűtőbe a keveréket 1 órára, vagy amíg kihűl.
Közvetlenül tálalás előtt szűrjük le a limonádét egy kancsóba, majd keverjük bele a gyömbérsört. Néhány jégkockával és citromszeletekkel tálaljuk.
Tápérték:
1 adagban (kb. 2 és fél dl – bourbon nélkül számítva): 129 kalória, 0 zsír (0 telített zsír), 0 koleszterin, 12 mg nátrium, 34 g szénhidrát (32 g cukor, 0 rost), 0 fehérje.
Málnás limonádé-különlegesség
Íme egy recept amely lehetővé teszi, hogy az év bármely szakában élvezhessük a frissítő nyári italt. Az édes málna kiegyensúlyozza a citrom fanyarságát.
Hozzávalók
- 2 kg friss vagy fagyasztott málna
- 30 dkg cukor
- 1 liter citromlé
- Hűtött tonic vagy gyömbéres üdítő
- Jégkockák
Elkészítés:
Helyezzük a málnát egy konyhai robotgépbe; fedjük le és dolgozzuk fel, amíg össze nem áll. Szűrjük le, csak a leve maradjon meg, dobjuk el a magokat. Ezt követően tegyük a málnalevet egy fazékba és adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet. Melegítsük kicsit közepes lángon, de ne forraljuk fel.
Vegyük le a tűzről, a habot távolítsuk el a tetejéről. Várjuk meg amíg kihűl és keverjük hozzá a tonicot vagy a gyömbéres üdítőt – ízlés szerint. Tálaljuk 5 üvegpohárban és végül néhány jégkockát adjunk hozzá.
Tápérték:
1 adagban (kb. 2 és fél dl): 319 kalória, 0 zsír (0 telített zsír), 0 koleszterin, 20 mg nátrium, 83 g szénhidrát (78 g cukor, 1 g rost), 1 g fehérje.
Limonádé egy kis rozmaringgal
Egy barátom javasolta, hogy adjak hozzá egy szál rozmaringot az egyszerű limonádéhoz. A gyógynövény friss és könnyű ízt kölcsönöz az italnak, és még a látványt is feldobja!
Hozzávalók:
- Fél liter víz
- 2 friss rozmaring gally
- 65 gramm cukor
- 1/2 csésze méz
- 2 dl friss citromlé
- 1,2 liter hideg víz
- Jégkockák
- Citromszeletek és friss rozmaring gallyak a díszítéshez
Elkészítés:
Egy kis serpenyőben forraljunk fel fél liter vizet; adjuk hozzá a rozmaring gallyakat. A lángot közepesre véve fedő alatt pároljuk kb. 10 percig.
Ha ez megvan, vegyük ki a vízből és dobjuk ki a rozmaringot. Keverjük hozzá a rozmaringos vízhez a cukrot és a mézet, amíg fel nem oldódik. Öntsük a végeredményt egy kancsókba, majd tegyük hűtőbe 15 percre.
Ha lehűlt, adjuk hozzá a citromlevet és 1,2 liter hideg vízzel keverjük el. Néhány jégkocka és kész is vagyunk! Díszítéshez esetben további citromszeleteket és rozmaring gallyakat is alkalmazhatunk.
Tápérték:
1 adagban (kb. 2 és fél dl): 121 kalória, 0 zsír (0 telített zsír), 0 koleszterin, 1 mg nátrium, 33 g szénhidrát (31 g cukor, 0 rost), 0 fehérje.
Forrás: Taste of Home