spot_imgspot_img
spot_img

Alternatív kokárda – csodás nemzeti színű díszek március 15-re

-

Article Top Ad (AdSense)

Kokárdát sokféleképpen viselhetünk, és sokféle stílusú, méretű kokárda közül választhatunk március 15-ére. Egyre népszerűbbek a kreatív és ötletes „alternatív kokárdák is: a különféle kitűzők, nemzetiszín díszek és a piros-fehér-zöld ékszerek.

Mutatunk nektek néhány izgalmas megoldást – amiket természetesen nem csak március 15-én viselhettek, hanem amikor csak szeretnétek.

Mikor alakult ki a magyar kokárda?

Kokárdát már a XVIII. században is viseltek, a korabeli ábrázolásokból ez derül ki. Ám csupán a francia forradalom idején vált népszerűvé és terjedt el. Kokárdát (szalagrózsát) állítólag Gilbert du Motier de La Fayette márki készített először kék-fehér-piros színekkel; ezzel a fehér szalagrózsás királypártiaktól akarta magát megkülönböztetni. A forradalmárok ettől fogva Párizs piros-kék címerszíneivel vették körül a fehér kokárdát.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kokárdájához állítólag az 1848-as itáliai forradalmak és felkelések alatt használt kokárda szolgáltatta a mintát a magyar ifjaknak, és a legenda úgy tartja, hogy Laborfalvi Róza és Szendrey Júlia adott kokárdát Petőfinek és Jókainak.

Jókai Mór kokárdája és egy korabeli nemzetiszín kitűző – alternatív kokárda – ma is látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

„Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol!

Ez aztán fordított a dolgon.A háromszínű kokárda helyreállítá a rendet. Aki háromszínű kokárdát akart feltűzni, annak előbb haza kellett menni. Tíz perc múlva a színház üres volt. És másnap minden embernek ott volt a mellén a háromszínű kokárda; a Nemzeti Kaszinó urainak paletot-ján kezdve, a napszámos darócáig, s aki köpönyegben járt, az a kalapjára tűzte” – írta Jókai Mór.

Jókai Mór kokárdája és nemzetiszín kitűző
Jókai Mór kokárdája és 1848-as nemzetiszín kitűző a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Mit jelképez a kokárda és a nemzeti lobogó 3 színe?

A három szín a vörös, a fehér (eredetileg ezüst) és a zöld. A címer rögzült színeiből eredeztethetők, és a XIX. századtól kezdték használni. Az akkori romantikus értelmezés szerint a vörös az erőt, a fehér a hűséget, a zöld a reményt jelképezi.

Csodás alternatív kokárdák

A Magnolia bájos, madaras alternatív kokárdája:

A Magnolia alternatív kokárdája
A Magnolia alternatív kokárdája

A Bugacfilc kreatív és kedves kitűzői:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

B COOL Magazin (@bcoolmagazin) által megosztott bejegyzés

nemzetiszín kitűzők
A Bugacfilc alkotásai

Az ApolKAnalak alternatív kokárdái:

A szeret3D nemzetiszín fülbevalói az ünnepre – és akár hétköznapokra:

nemzeti színű fülbevaló
Nemzeti színű fülbevalók a szeret3D-től

A VeZo Design horgolt fülbevalója és kulcstartója a nemzeti ünnepre:

horgolt nemzetiszín fülbevaló

horgolt nemzetiszín kulcstartó

5+1 vagány divatkiegészítő a magyar kultúra rajongóinak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!