spot_imgspot_img
spot_img

Acai bowl, poké bowl és társaik

-

Article Top Ad (AdSense)

Egyre több étteremben látjuk ezeket a különböző tálakat, az ún. bowl-okat, amelyek mind szuperételnek néznek ki, és igen különös nevekkel bírnak: Buddha tál, Acai tál, Poké Bowl, Smoothie Bowl… Mik ezek?

A közelmúltban lettek nagyon divatosak ezek az összetevők szerint egy mély tálban szépen elrendezett ételek, amelyek színesek, kiadósak és majd kicsattannak az egészségtől. Mindenhol ott vannak, egyre több híres séf készíti őket; Jamie Olivernek például 15 finom és egészséges bowl- receptje van.  Íme néhány tudnivaló róluk – a tisztánlátás végett, és egy-két ötlet, hogy otthon is el tudjuk készíteni.

Acai Bowl

Acai bowl
Fotó: furmanphotos/envato. elements.com

Ha még soha nem hallottál az acai tálról, akkor valószínűleg azon tűnődsz, hogy mi is lehet ez, és hogyan kell kiejteni. Az egyszerűség kedvéért már az elején eláruljuk: „ah-sah-ee”, és ez alapvetően egy díszes turmixtál!  Az acai egyébként egy divatos bogyó, jó néhány éve már hazánkban is kapható.  Az egyik verzió szerint az Acai Bowl létrehozása a gyümölcs népszerű vonzerejének megőrzésének egyik módja. Maga a gyümölcs egy bogyó, amely Dél-Amerikában pálmafákon nő, és leginkább arról híres, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban. Leggyakrabban fagyasztva szárított por vagy fagyasztott püré formájában árusítják. Az acai-nak lehetnek mellékhatásai is: egyes embereknél puffadást, görcsöket és hasmenést okozhat, ám ezek állítólag csökkennek, ahogy a szervezet hozzászokik az ételhez. Elkészítése gyerekjáték: a porhoz vagy a fagyasztott püréhez adjunk joghurtot vagy tejet, és valamennyi banánt (hogy sűrűbb legyen), és turmixoljuk össze. A sűrű masszát öntsük egy tálba, majd dobjuk fel olyan kiegészítőkkel, mint például müzlivel, áfonyával, málnával, szeletelt banánnal, kókuszreszelékkel, szeletelt mandulával, apróra vágott mogyoróval

Poké Bowl

poke bowl
Fotó: nikolaydonetsk/envato.elements.com

A Poké Bowls Hawaiiról származik. Hagyományosan nyers halkockákból, rizsből és zöldségekből áll, de ízlés szerint további összetevők is hozzáadhatók. Izgalmas íze és magas kalóriatartalma miatt hatalmas rajongó tábora van. Tápanyagokban, főleg fehérjékben és rostokban gazdag étel, és bár a tonhal a fő összetevője, az bármilyen más hallal helyettesíthető. A végén pedig fűszereket vagy magvakat és szószokat adunk hozzá, hogy némi zöld zöldséggel kombinálva, hogy extra ízt adjunk neki.

Buddha tál

Buddha bowl
Fotó: Nadianb/envato.elements.com

Nem könnyű megállapítani, hogy honnan ered és miről kapta a nevét. Elméletek persze vannak: állítólag maga Buddha keveset evett, és élete fókuszpontjában nem az étel volt. Azonban, ha evett, akkor egy tálból, és a hagyományos buddhista szerzeteseihez hasonlóan azt ette, amit a falusiak és követői jótékonykodásból ebbe a tálba tettek. A mai tartalom is igen változatos lehet. Eredetileg ezek a tálak vegánok voltak, így nem tartalmaztak állati eredetű termékeket, így főleg főtt rizs, quinoa, tofu, lencse, csicseriborsó, tészta és grillezett, párolt vagy nyers zöldségek, valamint valamilyen öntetből áll. Ez egy nagyon egészséges ebéd, és ha a gabonák teljes kiőrlésűek, akkor a vacsoráig elégedettek is leszünk velük. Otthon is nagyon egyszerűen elkészíthetjük, az internet tele van receptekkel.

Smoothie Bowl

Smoothie bowls.
Fotó: Bondarillia/envato.elements.com

A turmixtálak hasonlóak az Acai tálakhoz, de más alapot használnak. Általában édesek, így jobban megfelelnek egy ízletes és energetizáló reggeli tálnak. Elkészítése roppant egyszerű: kedvenc turmixunkra gyümölcsöket, dióféléket és gabonákat rétegezünk.

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!