Ezüst Delfin-trófeával díjazták az Aranyvonat Legendája filmet Cannes-ban

-

Az Aranyvonat Legendája című film a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából készült, Szász Attila rendezésében.

Az alkotás a második világháborús eseményeket dolgozza fel, emléket állítva a jegybank hősies dolgozóinak, akik Magyarország aranytartalékát menekítették nyugatra a megszállók elől. A dokumentarista elemekre épülő filmet a nemzetközi filmszakma is elismerte, a Cannes Corporate Media & TV Awards szakmai közönsége ezüst Delfin-trófeával díjazta a History and Personalities/Portraits kategóriában.

A Cannes Corporate Media & TV Awards keretében évente díjazzák a világ legjobb corporate filmjeit, online médiaprodukcióit és dokumentumfilmjeit a nemzetközi filmszakma egyik leghíresebb központjában: a franciaországi Cannes-ban. Ez az egyetlen olyan corporate film fesztivál, amelyet a játékfilmekről és reklámfilmekről híres városban rendeznek. A nemzetközi versenyen filmgyártók, ügynökségek, televíziós csatornák nevezhetik produkcióikat. A 2022-es év dobogósai között, egyedüli magyar díjazottként, a történelmi jelentőségű Aranyvonat Legendája című filmet ezüst Delfin-trófeával ismerte el a szakmai közönség, History and Personalities/Portraits kategóriában.

Az Aranyvonat Legendája: egy szelet történelem, amelyet a jegybank hősei írtak

Az Aranyvonat históriája a jegybank és Magyarország számára is rendkívül inspiráló, a kitartás és az elhivatottság, valóban filmbe illő történelmi fejezete.  Az eseményeket feldolgozó, közel 40 perces alkotás az 1945-ös évek izgalmas cselekményein vezeti végig a nézőt, mikor a II. világháború fenyegetése alatt 230 jegybanki dolgozó családtagjaikkal együtt arra vállalkozott, hogy a nemzet vagyonát, az aranytartalékot és más értékes kincseket Ausztriába menekítsék.

A nyugatra tartó vonaton a jegybanki hősök közel harminc tonna aranyat, nagy értékű devizatartalékot, Mátyás Király Corvináit és méteretalon platina rudját szállították, majd egy alpesi bencés apátság templomának kriptájában helyezték azokat biztonságba.  Ellenállva a német és a nyilas utasításoknak, később a közeledő amerikai csapatoknak adták át az értékeket, amelyek a háborút követően, 1946 nyarán hiánytalanul visszajutottak hazánkba. A jegybankárok történelmi jelentőségű tette nagyban hozzájárult a háború utáni gazdaság újjáépítéséhez és a forint megszületéséhez. Az arany állt fedezetként az 1946. augusztus 1-jén bevezetett forint mögött, ezáltal a pénzügyi konszolidáció egyik fő pillére lett.

Valós történeteken keresztül elevenedik meg a kor szelleme

A film Köbli Norbert forgatókönyve alapján készült. A forgatást hosszú kutatómunka előzte meg annak érdekében, hogy a valós események feldolgozása a lehető legpontosabban jelenjen meg a képkockákon. Mai képi világgal, de a személyes történetek elmesélésével korhű hangulatban, a köztudatba emeli a heroikus történetet.

Az alkotásban többek között a vonaton utazó Lányiné dr. Engelmayer Ágnes történetét ismerhetjük meg, aki mindössze 14 éves volt, amikor szüleivel együtt az Aranyvonaton a nehéz és kiszámíthatatlan útra vállalkozott. További megszólaló Bánkuty Tamás, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója, aki Altorjay Zsolt, egykori MNB főjegyző dédunokájaként mesél a történetről.

A filmmel a nagyközönség országos televíziós premier keretében már találkozhatott, a továbbiakban pedig a jegybank több csatornán keresztül is, minél szélesebb körben kívánja megismertetni az alkotást a nézőkkel.

Szombaton kezdődik a 20. Olasz Filmfesztivál

Magyar színésznőt díjaztak a New York-i filmhéten

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!