spot_imgspot_img
spot_img

A vírus elleni védekezés jó úton halad

-

Article Top Ad (AdSense)

A héten folyamatosan javuló járványügyi adatoknak, a rendkívül intenzív oltási kedvnek, és a vakcinák pozitív hatásainak köszönhetően a Covid elleni harc jó úton halad. A hétvégére akár százezer alá csökkenhet az új fertőzöttek száma. Pünkösdkor elérheti a legalább egyszer beoltottak száma az ötmillió főt, ezért újabb lazításokról döntött a kormány.

Jövő héttől új kórházi szabályok lépnek életbe a kórházi látogatás kapcsán

Mivel folyamatosan javulnak a járványadatok, és az oltottság az öt millió fő felé közeledik ezért új nyitási döntéseket hoztak. Hétfőtől a kórházi látogatási tilalmat feloldják, kivéve a Covid-osztályokat. Egy adott napon egy beteget egy fő látogathat, legfeljebb 60 perces időtartamban, és csakis védettségi igazolvánnyal.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette „a pandémia zajlik, még nincsen vége”.

Oltásregisztráció : https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Rendkívüli jelentőségű hír: kiemelkedő tudományos szenzáció, ami fordíthat a COVID elleni világszintű küzdelmen. A  Nature című amerikai tudományos folyóiratban nemrég megjelent publikációból kiderült, hogy egy olyan „tudományos szenzációnak minősülő” új technológia láthat napvilágot, ami mindent megváltoztathat. Ennek segítségével megtalálhatják a koronavírus azon részét, ami ellen, – ha vakcinát fejlesztenek – egy oltóanyaggal védettséget nyerhetünk az összes emberre veszélyes koronavírus fajtával szemben.

Kemenesi Gábor virológus szerint nem számít újdonságnak egy globális, mindenre kiterjedő vakcina létrehozása. A koronavírus kapcsán eddig nem voltak biztosak abban, hogy lehetséges-e létrehozni egy ilyen vakcinát.  „Nem véletlen, hogy a legnagyobb szakmai lapban jelent meg ez a hír.” Hozzátette, a kutatás ígéretes, és magában rejti a megoldást a vírus ellen, de addig még hosszú az út és rengeteg kísérletet kell elvégezni.

A magyarországi oltókampány szintet lép

„Ha valaki a világ bármely pontján, Patagóniától Csíkszeredáig szeretné beoltatni magát, de ott ahol él, nem tudja, vagy jobban bízik Magyarországban, jöjjön ide Magyarországra. Regisztráljon az erre a célra kijelölt informatikai felületen, időpontot és helyszínt fog kapni” – mondta Orbán Viktor kormányfő.

A fokozottabb előrelépést azt teszi lehetővé, hogy Magyarországon már olyan mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, mellyel az oltásra regisztrált népesség nagy részét be tudják oltani. Fontos része a kampány új szakaszának, hogy e héttől már a minden határon túl élő magyar felveheti Magyarországon az oltást, abban az esetben, ha máshol ezt nem tudja megoldani.” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A regisztráció menetéről a koronavírus-tájékoztató oldalon lehet tájékozódni (vakcinainfo.gov.hu), ahol az is kiderül, hogy azok is, élhetnek a lehetőséggel, akik nem rendelkeznek magyar TAJ-számmal.

Oltóanyag
Vakcinából van bőven…DE…

A Vakcinából van bőven…DE…

A magyar felnőtt lakosság több mint 55 százaléka be van oltva, és már elkezdődött napokban a 16-18 évesek oltakozása is. Ami visszavetheti a fiatalok beoltásának ütemét, az a „vakcinabizonytalanság”. Az oltásért, az ő körükben nagyjából 50 százalék a jelentkezők aránya.

Elérhető a védettséget igazoló mobilalkalmazás

Elkészült a védettségi igazolást részben kiváltó mobilalkalmazás, – írja a PC World. Nyilvánvalóan a kártyahasználatot helyettesítő informatikai megoldás, egyszerűbb megoldást jelenthet a lakosság számára. Azok számára, akik a védettséget, a betegségen való áteséssel szerezték meg ezt a megoldást nem tekintik hitelesnek, és csakis a fizikailag használatos kártya jelenthet igazolást. Az alkalmazás iOS-en EESZT lakossagi, Androidon a Play Áruházban EESZT alkalmazás néven érhető el.

Fokozható az immunitás

Fokozható az immunitás a Pfizer vakcina a késleltetett beadásával

A The Guardian című brit napilap online kiadása nemrégiben érdekes hírt közölt. A Birminghami Egyetem és az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) kutatóinak közös tanulmányából kiderült, hogy több mint háromszor több az antitestek jelenléte a szervezetben a COV-2 vírus ellen, akik három hét helyett jóval később akár 10-12 hét után a Pfizer/BioNTech-vakcina második adagját. Az is kiderült, hogy ez leginkább a nyolcvanadik életévüket betöltötteknél jelentkezett. Alapvetően a védettség minden estben alapvető, viszont akiknél későbbi második oltás megtörtént, a védettség idejét tekintve hosszabban lehet immunis a vírusra.

Helen Parry, az egyetem munkatára elmondta: „Megállapítottuk, hogy a maximális antitestválasz rendkívül felerősödik az idős emberekben a második Pfizer-oltást követően, ha arra 11-12 hét elteltével kerül sor.”

Már megint új COVID mutáns – Észre sem vettük

A koronavírus terjedését sajnos egyes esetekben, lehetetlen észrevenni, és ezért kontrol alatt sem lehet tartani. Azokból az országokból, vagy földrészekről indulhat ki, ahol akadozik, vagy egyáltalán nem megoldott az ütemezett az oltás. Brazília és India mellett, Afrikából terjednek az újabb mutánsok világszerte. Ennek kapcsán a legnagyobb probléma az, hogy immunitáselkerülő tulajdonságuk miatt veszélyesek is lehetnek. Legfőképpen Közép-Afrikából hurcolták be utazók ezeket a fajtákat, és már legalább tucatnyi európai országban azonosították őket. Terjedésük sokkal könnyebb és mivel ki tudják cselezni a védettséget a vírus terjedését segítik. A B.1.620- ként azonosított vírus már az év elején megjelent Európában, jelenleg Franciaországban, Belgiumban és további országokban is jelen van.

Vírus a földön
Újabb vakcinaszállítmányok érkeztek Magyarországra.

Átalakulás a Pfizer-oltóanyag esetében

A tárolási körülmények megváltoztatásáról döntöttek, mely szerint hosszabb ideig lehet tárolni, és ez által felhasználni a Pfizer-vakcinát. Az EMA szakértői bizottsága márciusban közzé tett ajánlása szerint, a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítása és hosszabb ideig való tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) alkalmazkodóbb tárolási körülményeket javasolt. Ennek okán az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága a Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása meghosszabbította a felhasználási lehetőségeket. Eddig mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat öt napig lehetett alkalmazni. Az új rendelet szerint most akár egy hónapig, azaz 31 napig is tárolni lehet normál hűtőszekrényben. Alapvetően fontosak ezek az ajánlások, mivel a nemzetközi vakcináció, komoly erőfeszítéseket igényel, mint a gyártók, mint pedig az országok egészségügyi hatóságaitól. Az oltóanyagok tárolása, és azok felhasználhatóságának meghosszabbítása, számottevő hatást gyakorol az oltási kampányokra, azok tervezhetőségére, és legfőképpen a vakcina elosztására. Az ajánlások így megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását akár az uniós tagországokon belül, és segítik az oltakozás rugalmasabb menetét magukban az országokban.

Szputnyik V-t már Európában is gyártanak

A Szputnyik V Covid19-vakcina –  amit az orosz Gamaleja Kutatóközpont fejlesztett ki – növekvő elfogadottsága már egyértelmű. Új hír ezzel kapcsolatosan, hogy megvan az első olyan európai ország ahol immáron Szputnyik V-t gyárthatnak – ugyanis Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Központ megadta az engedélyt Szerbiának!

A Torlak Intézetben előállított koronavírus elleni vakcinát, megvizsgálták és megfelelőnek tartották, így zöld utat kapott annak további előállítása az országban. Európában ezzel Szerbia lesz az első ország, amely az orosz Szputnyik V-t előállíthatja.

Maszk
Környezetszennyezés

Környezeti terhelést okoznak a Vírus elleni maszkok

Számottevő problémával szembesült a világ, melynek megoldásán már dolgoznak a kormányzatok. A vírus elleni védekezésre használatos eldobható maszkok, nagy mennyisége, környezeti terhelést hozott létre. Az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) adatai alapján, világszerte megközelítőleg 129 milliárd eldobható védőmaszkot használnak el havonta.

A maszkok polipropilénből készülnek: „A polipropilén (rövidítése PP, összegképlete (C3H6)x) hőre lágyuló polimer, a vegyipar állítja elő és széles körben használják. Ezek közé tartozik a csomagolás, textilipar, írószerek, műanyag alkatrészek, laboratóriumi berendezések, hangfalak, autóipari alkatrészek.”

Nagy-Britanniában több kórház zúzó- és tömörítőgépet, szerzett, táblákká olvasztja össze a védőruházatokat és a sebészeti maszkokat. Ezekből a táblákból, kerti székeket, asztalokat gyártanak.

Franciaországban, csak tavaly 40 ezer tonna maszk landolt a szemétben. Itt ugyancsak begyűjtik, majd újrahasznosító üzmekbe kerülnek, és egy hét „karantén” után feldolgozzák. Az anyagot az autóiparban hasznosítják műanyag alkatrészek készítésére.

Az összegyűjtött, feldolgozott maszkokból burkolatokat, padokat, de akár erős útépítésre alkalmas alapanyagot is lehet gyártani. Rengeteg, felhasználási területen, alkalmazható, de még sajnos gyerekcipőben jár ennek a problémának a megoldása.

Forrás: Portfolio, Infostart / MTI, Wikipédia, magyarnarancs

Képek: Pixabay

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!