spot_imgspot_img
spot_img

A Toyota nemzetközi kutatási központja kibővíti tevékenységét

-

Article Top Ad (AdSense)

A világ legzöldebb és leginnovatívabb autógyártójaként ismert, a környezetbarát megoldások mellett a robotika és a mesterséges intelligencia fejlesztése terén is vezető szerepet betöltő Toyota nemzetközi kutatási központja, a Toyota Research Institute – Advanced Development, Inc. (TRI-AD) bejelentette, hogy 2021 januárjától egy holdingba, illetve két operatív cégbe szervezi át kibővített tevékenységét. A holding neve Woven Planet Holdings lesz, míg a két operatív cég egyike a Woven CORE, ami önvezető technológiákat fejleszt, vezet be és terjeszt el; a másik pedig a Woven Alpha, ami a Toyota meglévő tevékenységén túlmutató, új üzlet lehetőségeket tár fel és innovatív projekteket gondoz. Ilyenek például a Woven City, az Arene1, és az Automatizált Térképezési Platform (AMP)2.

Cég struktura táblázat

A TRI-AD 2018 márciusában alakult Tokióban azzal a céllal, hogy teljesen integrált, sorozatgyártásra érett, önvezető szoftvereket fejlesszen. A TRI-AD jövőképe a “Mobilitás a szeretet, biztonság az élet jegyében”, küldetése pedig az, hogy világszínvonalú technológiát hozzon létre, és biztonságos mobilitási termékeket dolgozzon ki. Az elmúlt két évben a TRI-AD jelentős haladást ért el, bemutatva többek közt a Mobilitási Teammate Koncepció3 alapján kifejlesztett, legújabb Teammate4 vezetéstámogató technológiát. A TRI-AD most fejlődése következő fázisába lép, hogy elérhetővé tegye a mobilitást (beleértve az emberek, áruk és információ mobilitását) mindenki számára; ezért is szükséges a vállalat tevékenységének kibővítése, illetve továbbfejlesztése. Annak érdekében, hogy a TRI-AD korszerű fejlesztési kapacitásainak alkalmazása hatásosan és hatékonyan haladjon előre, továbbra is új értékeket létrehozva az önvezetés, a biztonsági technológiák és a mobilitás területén, a Woven Planet Holdings a jövőben az agilisabb “software-first” fejlesztési folyamatra koncentrál. A Woven Planet Holdings felel majd a stratégiai döntéshozatalért az egész csoport vonatkozásában, bővítve az együttműködést a partnerekkel, új üzleti lehetőségeket teremtve, és megosztott szolgáltatásokat nyújtva az operatív tagvállalatok számára. Továbbra is a Woven CORE felel majd a Toyota Csoport önvezető technológiának fejlesztéséért, új értékek megteremtésére törekedve az önvezető technológia fejlesztése, piaci megvalósítása és elterjesztése által. A Woven Alpha új lehetőségeket tár majd fel az üzleti növekedésre, és olyan új, innovatív projekteket gondoz, mint például a Woven City, az Arene és az AMP.

város kép

„A TRI-AD 2018 márciusában a Toyota, a Denso és az Aisin vegyesvállalataként indult azzal a céllal, hogy erősítse a Toyota szoftveres kapacitását – különösen az önvezetés és a fejlett biztonságtechnika területén. Két évvel később már jelentős haladást értünk el, fantasztikus munkatársakat vettünk fel, stratégiai partnerségeket hoztunk létre, és erőteljes támogatásban részesültünk a Toyota Csoport részéről; mindez erősítette azt a képességünket, hogy sikeresen fejlesszünk korszakalkotó technológiákat.  Most szeretnénk a következő szakaszba lépni a TRI-AD-dal, és felkészíteni vállalatunkat arra a példátlan növekedésre, gyorsaságra és minőségre, ami majd a jövőbe repít minket. Szilárd meggyőződésem, hogy mindez lehetséges lesz majd az új, Woven Planet Holding struktúra keretében, ahol összesítjük erőfeszítéseinket, biztosítva a szükséges emberi erőforrásokat, technológiát, infrastruktúrát és vállalatvezetést ahhoz, hogy megvalósítsuk a “Mobilitás a szeretet, biztonság az élet jegyében” jelmondatban megfogalmazott jövőképet. Minden érintettel és partnerünkkel együtt keményen dolgozunk majd, hogy rengeteg új értéket, új technológiákat és új termékeket hozzunk létre, olyan tempóban és léptékben, amiről a Toyota megérdemelten híres. Mindezt azokkal a szoftverekkel és szolgáltatásokkal tesszük, amik a jövőbeni mobilitás motorját jelentik.” – fogalmaz Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke.

Az év elején mutatta be a Toyota a Woven City programot , ami egy élő laborként szolgáló, működő város az ember- és mobilitás-központú, még jobb életforma kialakításához.Most átszervezzük a TRI-AD-ot három új vállalattá – és hogy még egyértelműbbé tegyük, mi is e cégek küldetése, mindhárom nevében benne lesz a woven szó. A woven szó a weave, vagyis szőni/fonni szóból származik. Részben az ihlette ezt a nevet, ahogy a különféle típusú mobilitási formákat szolgáló háromfajta utca kinéz: egymásba fonódnak, mintha együtt készültek volna az új város terveiben. Ugyanakkor a “woven” szónak van egy másik lényeges jelentése is. A Toyota gyökerei visszanyúlnak az automata szövőgéphez, amit Sakichi Toyoda talált fel; ő volt a Toyota Motor Corporationt megalapító Kiichiro Toyoda apja. Sakichi látta, hogy édesanyja mennyit küszködött a szövéssel, és neki próbált segíteni a gép kifejlesztésével. Később aztán Kiichiro már autókat gyártott azzal a céllal, hogy boldogabbá tegye a társadalmat. A Toyota alapítóinak szellemiségét követve, nekünk is mindig azt kell kiindulási pontunknak tekintenünk, hogy olyasmit készítsünk, ami hasznára válik másoknak, vagy egyszerűen boldogságot hoz az életükbe.

város kép felülnézetből
A kísérleti város nevében azért is szerepel a woven, hogy utaljon arra a kívánságunkra és törekvésünkre, hogy boldogságot hozzunk mások életébe – különösen, amikor ismeretlen vizekre evezünk ezzel a folyamatosan fejlődő, formálódó projekttel.  A TRI-AD-ot azért hoztuk létre két évvel ezelőtt, hogy megvalósítsa a Toyota jövőképét.

iroda belülről

A mai bejelentés szerint a TRI-AD új, vezető szerepet vállal majd (miközben felveszi a Woven nevet), hogy kiteljesítse a „mások boldogsága érdekében” alapelvet. Most kérem, engedjék meg, hogy elmagyarázzam a három cég nevének jelentését. Elsőként jöjjön a Woven Planet Holdings. Ebben a cégnévben a planet’azt jelenti, hogy olyan léptékben gondolkozunk, ami messze túlmutat egy hagyományos “városon”. A Woven Planet Holdings miden eddiginél szélesebb perspektívából foglalkozik majd a “boldogság a jövőben” kérdésével. Ezután jön a ’Woven CORE.’ A Woven CORE lesz felelős az újfajta mobilitás megvalósításáért. Az újfajta mobilitás magját pedig az önvezető technológia képezi majd. Végül nézzük a ’Woven Alpha.’ nevet. Ebben az ’alpha’ azt jelenti, hogy ’ismeretlen’ vagy ’mérhetetlen’. A Woven Alpha lesz felelős a jövőbe vezető út kikövezéséhez szükséges kutatás-fejlesztésért, beleértve ez élő labormunkát, amit majd Woven Cityben végeznek. Annak érdekében, hogy e három cég nyitottabb és együttműködőbb legyen, egy dolog szándékosan kimarad a Woven Planet, a Woven CORE és Woven Alpha elnevezéséből: a ’Toyota’ márkanév használata. Ettől függetlenül, ez a három cég jelöli majd ki a Toyota számára a jövőbe vezető utat, miközben továbbviszik a “mások boldogsága érdekében” örökségét, ami oly mélyen beleivódott a Toyota génjeibe. 

éjszakai kép

  1. Arene: A TRI-AD által fejlesztett nyitott forráskódú platform a programozható autók létrehozására. Megvannak benne a járműbiztonságot szolgáló elemek és API-k, emellett lehetővé teszi a gyors fejlesztést a koncepciótól a egészen a bevezetésig. Biztosítja a fejlesztők és az OEM-ek számára szoftvereik folyamatos frissítését, miközben garantálja a magas szintű biztonságot.

 

  1. Automatizált Térképezési Platform (AMP): Nyitott forráskódú szoftver-platform, ami lehetővé teszi a cégek számára precíziós térképek készítését és megosztását az önvezető autókkal kapcsolatos munkák során.

 

  1. Mobilitási Teammate Koncepció: A Toyota fejlesztési filozófiája az önvezető technológiával kapcsolatban: olyan megközelítés, ami arra a meggyőződésre épül, hogy az emberek és a járművek képesek együttműködni a biztonságos, kényelmes és hatékony mobilitás érdekében.

 

  1. Teammate: Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a vezető átadja az autó vezetését a fedélzeti rendszereknek. Az autósztrádákon és a kizárólag gépjárművek által használt utakon a Teammate képes önállóan elvégezni az olyan feladatokat, mint a sávkövetés, a követési távolság tartása, a sávváltás és az előzés.

város este felülnézetből

Forrás és képek: Toyota Central Europe

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!