spot_imgspot_img
spot_img

A tél slágere: sült gesztenye mindörökké

-

Article Top Ad (AdSense)

A sült gesztenye sokkal több, mint egy egyszerű nassolnivaló.

A tél és a karácsony elképzelhetetlen gesztenye nélkül, és ahogy közelednek az ünnepek egyre többször találkozunk ezzel a csodás gyümölccsel. Kétségtelen, hogy van valami az illatában és az ízében, aminek nem lehet ellánállni, és ami a tűz körül gyülekező család és barátok emlékét idézi fel.

Nem kell félni az otthoni elkészítésétől sem, mert a gesztenye sütőben könnyen megsüthető, különleges diós ízének és lágy textúrájának köszönhetően pedig kész élvezet megenni, akármilyen receptről is legyen szó.

Sós és borsos gesztenye

A sóval és borssal sült gesztenye egyszerre édes és sós snack, amelyet mindenki imádni fog!

Hozzávalók:

  • forró víz, hogy a gesztenyét sütés előtt rövid ideig áztassuk,
  • gesztenye,
  • néhány evőkanál sótlan, olvasztott vaj (ha sózott vajat használunk, érdemes csökkenteni a hozzáadott só mennyiségét),
  • tengeri só,
  • frissen őrölt vagy tört fekete bors, ami a sóval együtt adja a sült gesztenye  legeslegízletesebb ízét. Variálhatjuk más fűszerekkel is, példáu rozmaringgal…
sült gesztenye
Fotó: envato.elements.com

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra. Ezután béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral vagy fóliával, és tegyük félre. Végül egy fazék vizet tegyünk fel erős lángra, forraljuk fel. Ha ez megvan, egyenként éles késsel óvatosan vágjunk keresztet a gesztenyék héjába a domborúbb oldalon, majd áztassuk be őket a következőképpen: a felforrt vízbe  óvatosan tegyük bele a gesztenyéket, hagyjuk ázni egy-két percig. Szűrőedényben szűrjük le, majd papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával töröljük szárazra. Tegyük a gesztenyéket egy nagy tálba, és öntözzük meg az olvasztott vajjal, és bőségesen szórjuk meg sóval és borssal, majd helyezzük őket a sütőpapírral borított tepsibe. Süssük 35-40 percig, vagy amíg fel nem kunkorodik a bevagdosott héjuk. Melegen tálaljuk!

Sült gesztenye leves

Lehet, hogy mostantól ez lesz a kedvenc téli levesed, amely ünnepi fogásnak sem utolsó.

Hozzávalók:

  • 4 szelet felkockázott szalonna
  • 1 evőkanál sótlan vaj
  • 1 sárgarépa, szeletelve
  • 1 zellerszár, szeletelve
  • 1 kis póréhagyma (csak fehér és világoszöld részek), felszeletelve
  • 2 kis salottahagyma, durván apróra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • 1,2 l csirkehúsleves (lehet kockából)
  • 425g sült gesztenye
  • 1,5 dl tejszín,
  • metélőhagyma és reszelt szerecsendió vagy szárított gomba a díszítéshez
sult-gesztenye-leves
Fotó: envato.elements.com

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben, közepes lángon süssük le a szalonnát, amíg ropogós nem lesz, majd tegyük át egy tányérra. Öntsük ki az összes zsíradékot a serpenyőből, csak 1 teáskanálnyi maradjon. Ugyanabban a serpenyőben olvasszuk még vajat, és adjuk hozzá a sárgarépát, a zellert, a póréhagymát és a salottahagymát. Sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek, ekkor adjuk hozzá a húslevest és a sült gesztenyét. Forraljuk fel, részben fedjük le, és főzzük, amíg az összes hozzávaló megpuhul, körülbelül 30 percig. Hagyjuk kissé kihűlni, és adagonként turmixgépben pürésítsük. Visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a tejszínt, és forraljuk fel. Ha szükséges, adjunk hozzá alaplét. Ízesítsük sóval, borssal, díszítsük a megpírított szalonnával, metélőhagymával és egy csipet szerecsendióval.

Gesztenyés-gránátalmás saláta

Készítsük el saját fünnepi salátánkat citrusszeletekkel, gesztenyével, gránátalmával, paszternákkal és gorgonzolával.

Hozzávalók a gránátalma öntethez:

  • 1/2 csésze gránátalmalé frissen, de a boltban vásárolt is jó,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál sherry ecet,
  • 1 teáskanál dijoni mustár,
  • 1/4 teáskanál só,
  • 1/4 csésze olívaolaj

Hozzávalók a salátához:

  • válogatott saláta zöldek (szívsaláta, bébi spenót, rukkola)
  • 2 klementin vagy mandarin vagy narancs, meghámozva és vékony, kerek szeletekre vágva, vagy ha úgy jobban tetszik, akkor kockákra
  • 1 csésze sült gesztenye meghámozott húsa
  • 1 csésze gránátalma mag
  • 1 fehérrépa meghámozva és felszeletelve
  • 10 dkg gorgonzola sajt
sült gesztenye-saláta
Fotó: envato.elements.com

Elkészítés:

Keverjük össze a gránátalmalét a cukorral, a sherry ecettel, a dijoni mustárral, a sóval és az olívaolajjal. Nagy sebességgel turmixoljuk össze, amíg az öntet krémes nem lesz, és az olívaolaj tökéletesen el nem vegyül. Állítsuk össze a salátát úgy, hogy a zöld salátát négy salátés tányérra helyezzük Pakoljuk rá a citrusszeleteket, gesztenyét, gránátalma magokat, fehérrépát és gorgonzolát. Locsoljuk meg az öntettel, és azonnal tálaljuk.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!