Article Top Ad (AdSense)
A gesztenye nem csak isteni finom eledel, hanem csodálatos gyógyhatásai is vannak. Itt a szezon, nosza gyűjtsd be te is.
Ősz szépsége
Ősszel megrázzák magukat a fák- így köszöntve a hidegebb évszak eljövetelét. Gyakran sétálunk ilyenkor a természetben, megcsodálva a színek csodáját. A lehullott sárga és barna falevelek között megbúvó vadgesztenyére sokszor csak gyerekkorunk egyik emlékeként tekintünk, pedig ez a hatalmas fa- fényes barna termésével- nagyon sokat tehet egészségünkért.
Az őszi utcákon kevesen gondolnak arra, hogy az az óriási gesztenyefa, ami mellett éppen elsétálunk, akár 300 éves is lehet. Milyen sok történetet tudnának mesélni az ágak, hiszen a vadgesztenye jótékony hatását már több száz évvel ezelőtt felismerték.
Szelídgesztenye – vadgesztenye
A szelídgesztenyét nem szabad összekeverni a vadgesztenyével! Termésük és levelük is nagyon különböző. A szelídgesztenyét imádjuk, a vadgesztenye termése nem ehető, de fontos gyógyszeripari alapanyag.
Szelíd-gesztenye
A szelídgesztenye fa hazánk egyik legszebb, leghasznosabb, de sajnos ritka fája. Rendkívül egészséges és kedvelt csemege, az őszi-téli szezon egyik legnagyobb slágere. Leginkább szezonban fogyasztjuk, pedig egész évben elérhető valamilyen formában, érdemes egész évben fogyasztani. Megtalálhatjuk préselve, lisztként, és a mindenki által ismert mélyhűtött formában. A gesztenye gazdag vitaminokban, antioxidánsokban, B1- és B2-vitamint, C-vitamint és nagyon sok E-vitamint tartalmaz. Ezek segítik az immunrendszerünket serkentik az agyműködést, de a bőr öregedését is késlelteti. A vitaminok mellett fontos ásványi anyagok is megtalálhatóak benne. Káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz. A téli szezonban kiemelten fontos táplálék.
Miért jó a gesztenye
Ha gesztenyére gondolunk egyből valami sütemény, vagy maga a gesztenyepüré jut eszünkbe. Ezekhez a nyalánkságokhoz rengeteg receptet lehet találni. Viszont azt már kevesen tudják, hogy a gesztenye beltartalmi egységei miatt jó húspótló alapanyag. A másik nem annyira jellemző felhasználási módja az pedig, a főételek mellé köretként való alkalmazása. Rendkívül jól illik, vadhúsokhoz, és kiválóan illik salátákhoz.
https://bcoolmagazin.hu/ime-az-uj-kedvenced-ciao-chia-mag/
Sült gesztenye Recept
Fontos, hogy a gesztenyét hosszabb időre (egy éjszakára) áztassuk be vízbe. A vízben pihentetés után, metsszük be a héját, általában x alakra szokták bevágni. Az áztatásra azért van szükség hogy a sütés alatt ne száradjon ki! Ez után még egy kicsit tegyük vissza ázni, hogy megszívja magát. Az így előkészített gesztenyéket egy fóliával bélelt serpenyőbe kell helyezni. Nincs más dolgunk ez után, mint egy előmelegített sütőbe 180 -200 fokon sütni. Mikor szépen megnyílik és érezzük finom illatát- körülbelül 20-30 perc- és kész is van. Meghámozzuk, megesszük.
Mire jó a vadgesztenye
Magjából készült kivonatát ízületi fájdalmakra, gyomor és bélrendszeri problémákra, lázra, légúti megbetegedésekre és lábgörcsre egyaránt használták. Maria Treben, a gyógynövények tudósa szerint a vadgesztenye minden része gyógyító tulajdonságokkal bír- és milyen igaza van, hiszen a gyógyszergyártásban a kérgét, a levelét, a virágát és a magját is felhasználják.
Az erek gyógyítója
Alkalmas a vérkeringés fokozására, mert a vadgesztenye kivonata bizonyítottan támogatja a vénák egészségét és gyulladáscsökkentő, illetve érszűkítő hatása miatt hatásosan alkalmazható visszér és aranyér kezelésére. A mozgásszegény életmód, az elhízás, a terhesség és az életkor előrehaladtával egyre többen találkozunk ezzel a problémával, amelyet a vér nem megfelelő áramlása okoz. Persze életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk a helyzet javítására, amihez tökéletes kiegészítők lehetnek a vadgesztenye kivonatot tartalmazó készítmények.
A környezettudatos csodaszer
A vadgesztenyét főként egészségünk érdekében vethetjük be és nagyon sok természetes és környezettudatos felhasználási módszere is létezik. Például remek pakolást készíthetünk belőle pattanásos bőrre.
Vadgesztenye pakolás: Egy kis előáztatás után meghámozzuk a gesztenyét, majd a héjától megszabadított magot lereszeljük és kiszárítjuk, majd mézzel pépes állagúra turmixoljuk. Bőrünkön 10 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le.
Vadgesztenye főzet: A vadgesztenye leveléből készült főzetét alkalmazhatjuk pattanásos bőrre lemosó szerként, hajöblítőként, visszeres, ödémás lábra borogatásként, aranyérre ülőfürdőként. Ehhez csak egy púpozott evőkanál vadgesztenye leveleket 2 dl vízzel leforrázunk és 10 perc pihentetés után leszűrjük. Ha kihűlt már használhatjuk is.
Vadgesztenye fürdő visszér és aranyér kezelésére: Két evőkanálnyi szárított és porrá zúzott vadgesztenye levelet és két evőkanál vadgesztenye-lisztet 3 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk. 10 perc pihentetés után leszűrjük és a fürdővízhez önjük.
Mosás vadgesztenyével: Gyógyhatásai mellett magas szaponin tartalmának köszönhetően a vadgesztenye remekül használható környezettudatos mosószerként is.6-8 gesztenyét meghámozunk, felaprítunk, majd 1,2 liter vízben 10 percig főzzük, majd a végén botmixerrel pépesítjük és hagyjuk kihűlni. És a vadgesztenye, még a mosódiónál is környezetbarátabb, hiszen itt terem, ahol élünk, nem kell több ezer kilométert utaznia, és saját mosószerünket mi magunk készíthetjük el alig fél óra alatt.
Szerző : Budafoki Tamás
Képek: Pixabay