spot_imgspot_img
spot_img

A leghangulatosabb világítás kiválasztása a kertben

-

Article Top Ad (AdSense)

A megfelelő világítással meghosszabbíthatod a kertben töltött időt és biztonságérzetet, intimitást és új perspektívát teremthetsz a kedvenc kültéri nappalidban. Tarts a Bonami.hu szakértőivel, akik a körültekintően megtervezett világításról mesélnek, mely mélységet ad a térnek és elárulja a kert titkait…

A kert melyik részébe kell kültéri lámpa?

Ugyanolyan körültekintően kell megtervezni a kültéri világítás, illetve a kültéri lámpák kiválasztását is, mint a kerti bútorokat és a dekorációkat. Ferdinand Leffler, a Flera stúdió alapítójának egyik hasznos tanácsa: „Sétálgass a kertben és kérdezd meg magadtól, mit szeretnél kivilágítani? Nézd meg, hogy a biztonságos sétához a kert melyik részeit kell mindenféleképpen kivilágítanod és azt is, hogy ha esténként kinézel az ablakon, mit szeretnél látni?” Egy tapasztalt kertépítész tanácsa: „Először is gondold át, hova kell menned minden nap, akár rossz időben is. Esténként kijársz kandalló tűzifáért? Reggel korán kelsz és ki kell menned a pórázért és a kutyaeledelélt a fészerbe? Itt mindenképpen lámpákra van szükséged. Ezután gondold át, melyik részeit szereted legjobban a kertnek, amit a korai sötétedés miatt most kevésbé élvezhetsz.”

Gondold át, hol hiányzik kültéri lámpa!

kültéri világítás helyes kialakításához ideálisak a képzeletbeli séták különböző helyzetek szimulációjával, például ülsz a kertben és besötétedik, vagy este hazaérkezel, bemész a kerti kapun és a ház felé sétálsz, vagy egy éjszakai medencés fürdőzésre indulsz egy forró nyári éjszakán… Ez a legjobb módja annak, hogy megtudd, nem felejtettél-e el egyetlen kapcsolót sem és hogy minden helyzetben megfelelő világítás legyen. „Egy átlagos kertben általában két-öt áramkört tervezünk” – teszi hozzá Jiří Stiborek, a Flera stúdió műszaki igazgatója.

Hogyan lehet megoldani az áramelosztást a kerti világításhoz?

Az áramelosztás teljes koncepciójának meg kell felelnie a vonatkozó szabványoknak és előírásoknak, ezért ezt át kell beszélni egy szakemberrel és egy villanyszerelővel. A megfelelő kapacitás mellett a maximális felhasználói biztonság és a rendszer élettartama is fontos. 
„Nagyon fontos, hogy a villanyszerelő az előírásokat követve, minőségi munkát végezzen. Ez duplán igaz az olyan külső felületeknél, amelyek esőnek és nedvességnek vannak kitéve. A kábeleket megfelelő vastagságú védőburkolatokkal kell ellátni. Javasoljuk, hogy mindent rajzolj le, mert néhány év múlva már nem fogsz pontosan emlékezni, hol haladnak és hová vezetnek a kábelek” – emlékeztet Jiří Stiborek. 

Az áramelosztás miatt a legjobb, ha a külső világítást a belső világítással egyszerre tervezed meg. Gondold át hol lesz világítás és válaszd ki a helyiségekhez legjobban illő kezelőszerveket és lámpatesteket. 

Mire kell ügyelned?

 • Gondolj például a közvilágításra. Az olyan kertnél, ahol az utcai világítás közel van, általában nincs szükség extra orientációs kültéri lámpákra
  • Vedd figyelembe azt is, hogy néznek ki a lámpatestek napközben.A lámpatestek önmagukban is a kert jellegzetes elemei lehetnek (néha túlságosan is). Ugyanakkor láthatatlanok is lehetnek és csak kivilágítás után mutatják meg a bennük rejlő lehetőségeket. 
  • Ügyelj a szomszédokra(a kerti lámpák ne világítsanak az ablakaikra) és az állatokra.  
  • Ne hagyd egész éjjel égve a világítást. Ha nem használod aktívan a helyiséget, jobb, ha lekapcsolod a lámpákat.

Mit kell figyelembe venni a kültéri lámpák kiválasztásakor?

Ne spórolj a kerti világításon! „Azt tapasztaltuk, hogy a hobbipiacokon beszerezhető pár ezres lámpák sajnos gyakran tönkremennek a két év garancia után” – figyelmeztet a kert tervező.  A fény színe is nagyon fontos. Ha színes lámpákat használsz, annak különleges oka kell, hogy legyen, különben nagyon giccses lesz az egész kert megjelenése. A fehér világítás ideális. Háromféle „fehér” fényt különböztetünk meg – meleg, semleges és hideg. „Nem ajánlom a hideg fényű, napelemes lámpákat, inkább a meleg tónusú fényforrásokat javasolom” – mondja Ferdinand Leffler. 

Egy másik fontos szempont maguk a lámpatestek. A legtöbb esetben az a legjobb, ha
a lámpák a lehető legkevésbé feltűnőnek, ez a kulcsa a tökéletes fényhatás megteremtésének.  A nagy kerti növények között elhelyezkedő elemek megvilágítására azonban használj reflektorokat, amelyek fényei nem vesznek el a növények tágas levelei alatt. „Szeretek nagyon jó minőségű és alacsony oszlopokat használni, amelyeket könnyű a virágágyásokba bújtatni. Az egyes lámpatestek színét sötét, matt fekete vagy antracitszürke színben ajánlom. Kerüld a gyakran használt rozsdamentes acélt, nem nagyon illik a kertbe: felülete nagyon feltűnő és vonzza a nem kívánt figyelmet” – mutat rá a Flera stúdió alapítója. 

További tippek a kültéri világításhoz:

 • A kerti világítás tervezésénél vedd figyelembe a funkcionalitást és a stílusos designt.
  A lámpák segítik a biztonságos és kényelmes mozgást, ugyanakkor kellemes esti hangulatot varázsolhatnak a kertbe. Hangsúlyozz ki egy bizonyos elemet, például egy fa törzsét, egy műalkotást vagy akár egy vízfelületet, és élvezd a kert szépségét sötétedés után is!
 • A teraszra és az erkélyre válassz a nappalihoz hasonló világítást. Főleg, ha a teraszra kényelmes olvasószéket vagy kültéri kanapét tervezel. A hangsúlyosabb kültéri világítás hangulatossá és élettel telivé teheti a helyet.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!