spot_imgspot_img
spot_img

Arcok, strandok, víziók – képbe zárt hangulatok

-

Article Top Ad (AdSense)

A Budapest Fotófesztivál két hónapos rendezvénysorozat, amely különböző helyszíneken zajló kiállításokból, múzeumpedagógiai foglalkozásokból és közönségprogramokból áll. 2022. március 25. és május 8. között több budapesti múzeumban és galériában is a kortárs fotóművészeté lesz a főszerep.  Mutatunk pár kiállítást ízelítőként a gazdag kínálatból.

 

Műcsarnok – Martin Parr: Strand az egész világ

Martin Parr brit fotográfus több, mint négy évtizede igyekszik megragadni a mindennapi élet jelenségeit. Fotósként kutatja a britek ideális otthonról való elképzeléséi, vásárlási-, szórakozási szokásait is. A Műcsarnokban látható Strand az egész világ a turizmus elé állít görbe tükröt. Parr különböző országok tengerpartjain, fürdőhelyein fotózott, ám jóval többről van szó, mint napon fekvő pihenő turistákról. Az olykor meghökkenő, máskor mulatságos képek ráirányítják a tömegturizmus ellentmondásaira is.

A kiállítás június 26-ig látható a Műcsarnokban.

Budapesti Fotófesztivál2022
Martin Parr: Strand az egész világ . Kép: www.budapestphotofestival.hu

 

Városháza tér – Budapest Vízió

A Budapest Fotófesztivál programfüzetében olvasható ez a gondolat: Az utcákon minden nap az élet színházának kiszámíthatatlan, lenyűgöző előadását láthatjuk. Milyen érzékletes és izgalmas metafora ez! Az élet színházába mindannyian jelen vagyunk, és ma már bárki azonnal megörökíthet és megoszthat egy-egy izgalmas, véletlen szülte, valószerűtlennek tűnő jelenetet. A fesztivál nyílt pályázatot hirdetett Budapest vízió néven, amire sokan beküldték fotóikat. A nyertes képekből nagyméretű, kültéri kiállítás nyílt Budapest belvárosában a Városháza téren.

A szabadtéri kiállítás képeit április 25-ig tekintheted meg.

Budapest Fotó Fesztivál
kép: Gombai Gellért – Cím nélkül, 2020, Budapest Fotófesztivál Facebook-oldala

 

K11 Labor – Olajos Ilka: Panel

Aki lakott, lakik lakótelepen, biztosan más szemmel nézi ezeket a képeket, mint aki nem. A maguk kellemetlen kinézetével, funkcionalitásával a lakótelepek szerethető, otthonos terekké váltak sokak számára. A szocialista realizmus sok más közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan Lengyelországban is megkerülhetetlen volt. Olajos Ilka fotói nosztalgikus hangulatba keríthetik a befogadót.

A Király utcai K11 Laborban április 28-ig láthatod a képeket.

Budapest Fotófesztivál 2022
kép: Olajos Ilka – Cím nélkül, 2021 Budapest Fotófesztivál2022  www.budapestphotofestival.hu

 

 

Hotel Clark és Leo Bistro – Unseen by Norbert Zsólyomi

Zsólyomi Norbert fotóival magyar divatmagazinok címlapjain gyakran találkozhatunk, profi a portréfotózásban. Kreatív, egyedi látásmódja az Unseen című kiállítás anyagában is megmutatkozik. Ráadásul az itt látható képek nem megrendelésre, hanem az alkotó saját örömére készültek.  Zsólyomi Norbert az impozáns Hotel Clark és Leo Bistróban látható képein a fotó és a festmény fúziójával kísérletezett.

A képek május 31-ig láthatóak.

Budapest FotóFesztivál 2022
Budapest Fotófesztivál 2022 Unseen by Norbert Zsólyomi kép: a program Facebook-odala.

A főváros támogatásával megvalósuló fesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Budapest Főváros Önkormányzata humán főpolgármester-helyettese, szakmai partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

Gazdag a programkínálat, a további helyszínekért, részletekért kattints ide: www.budapestphotofestival.hu/kiallitasok/bpf2022

Cikkeink hasonló témában:

Vincent van Gogh életre kelt festményei

Meglepetés szobrocskák bukkantak fel Budapest több pontján

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!