A hegymászók expedíció közben is ügyelnek a bolygóra

-

A Föld védelme fontos. Hétköznapi életünkben sok apró cselekedettel szolgálhatjuk ezt az ügyet, de vannak extrém helyzetek, amikor nem is gondolnánk, hogy az odafigyelés nélkülözhetetlen.

Kerekes Bence és Klein Dávid – a Nemzeti Hegymászó Válogatott egyik mentora és a válogatott egyik fiatal tagja – expedícióra is úgy indulnak, hogy ügyelnek környezetükre. Dávid 35 éve űzi ezt a sportot és már négy nyolcezres hegy csúcsán állhatott. Bence 35 éves és tavaly, a válogatott tagjaként társaival a világon elsőként érték el az 5984 méteres Bondit Peak csúcsát Pakisztánban. A páros május 27-én egy új, különleges kihívásra készül a pakisztáni-afgán határon. Technikailag nehéz 6000-es és 7000-es csúcsokkal próbálkoznak majd tiszta, „alpin” stílusban. A BWT Hindukus Expedíció kalandjait a közösségi médiában is nyomon lehet majd követni.

„A hegymászókról mindenkiben az a kép jelenik meg elsőre, ahogyan ezek a tiszta lelkű emberek csillogó szemmel állnak a hegycsúcson és a messzeségbe révednek” – mesélte Klein Dávid a BWT nemrég megrendezett bemutatóján.  – „Ezzel szemben közelről már kevésbé idillikus a kép. Az utóbbi 25-30 évben a Himalájában rengeteg turista jelent meg, akik serpák hadával, oxigénpalackokkal érkeznek. Az általuk termelt szemét eltakarítása megoldatlan feladat.”

Kerekes Bence

Mit is jelent ez?

Főszezonban nem ritka, hogy sorbanállás van a népszerű nyolcezresek normál útjain. A rengeteg ember rengeteg szemetet is jelent. A helyiek ugyan igyekeznek változást elérni – például kauciót kell fizetni az államnak, amit csak akkor kapnak vissza a résztvevők, ha lehozzák a szemetet az alaptáborból – a szabályokat azonban gyakran kijátsszák. Változás csak akkor érhető el, ha a hegyre látogató mászókban megvan erre a szilárd elhatározás.

„Az a túra, amire most készülünk, igazi minimalista alpinizmus lesz” – folytatja Klein Dávid. „Nem használunk rögzített kötelet, oxigénpalackot, és olyan helyi ügynökséget választottunk, aki vállalta, hogy az összes szemetet lehozza. Mi személyesen pedig ottmaradunk és ellenőrizzük, hogy ez valóban megtörténik-e. Ez az elkötelezettségünk az, amely nagy örömömre összehozott az expedíció fő támogatójával, a BWT-vel. Hiszem, hogy közösek a céljaink.”

Az osztrák központú cég a kék bolygónkat és mindannyiunkat támogatja innovatív és fenntartható vízkezelő megoldásaival már több mint 30 éve, szem előtt tartva az életelixírt jelentő víz lehető legoptimálisabb és leghatékonyabb kezelését a környezet terhelésének minimalizálásával.

Változtassuk meg a világot. Kortyról kortyra.

„A víz a hegymászóknál is létfontosságú, még fontosabb, mint az étel” – mondja Klein Dávid. „A magasságtól a vér besűrűsödik, az érhálózat beszűkül és a sűrű vért nem tudja a szív a végtagokhoz pumpálni. Vérünket tehát sok-sok folyadékkal, ivással tudjuk folyamatosan hígítani. Ennyi palackozott vizet természetesen nem cipelhetünk magunkkal. A vizet hóból olvasztjuk, gázfőzőn. Az így készült értékes italt idén a BWT új Climate Bottle fémpalackjába töltjük. Ez a palack elkísér majd minket a csúcsra.”

A BWT víztisztító eljárásai az otthonokban segítik a felhasználó életstílusának megfelelő víz előállítását. Ráadásul a helyi csapvízből a BWT szűrőivel még többet lehet kihozni, hiszen a szűrt vízhez magnézium és akár cink is kerül. A hegyen a hegymászók is optimalizálják az alacsony oldott ásványi anyag tartalmú, hó formájában rendelkezésre álló folyadékot: a havat gázfőzőn felolvasztják, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel gazdagítják, vagy levest főznek belőle, hogy a minél jobban tudja azt a szervezetük hasznosítani.

A félliteres, rozsdamentes acélból készült hőtartó BWT Climate Bottle nem csupán Klein Dávidot és Kerekes Bencét kíséri el a BWT Hindukus Expedícióra, hanem mindenki számára elérhető, aki tudatosan szeretne tenni a bolygónk védelméért. A palack a változás melletti elkötelezettség és az összetartozás jelképe is, hiszen a Climate Bottle-lel a PET-palackok nélküli életre tesszük le voksunkat.

Fedezzük fel bolygónk értékeit akár a kanapéról

5 magyar természeti csoda, amit látni kell

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!