spot_imgspot_img
spot_img

A háziorvosok a Moderna ampulláját kapják! Covid Hírek!

-

Article Top Ad (AdSense)

A hétvégén komoly munkát végeztek az oltócsoportok

 Az elmúlt napokban óriási munkát végeztek az oltócsoportok. Az oltási akcióterv alapján kivitelezett munka az idősotthonokban és a szociális bentlakásos intézményekben folyt. A hatalmas akció keretében 255 oltócsoport 1845 intézményben folytatta az oltakozást. Oltást kaptak a bentlakók és a dolgozók, így 72 ezren kaptak ellenanyagot ebben az időszakban.

pixabay.com

Csökken az aktív fertőzöttek száma

Müller Cecília országos tisztifőorvos örvendetesnek nevezte, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken. Ezzel párhuzamosan a súlyos esetek száma is ezt a tendenciát mutatja.

„A koronavírusosok nagy része otthonában gyógyul, mivel enyhe lefolyással jelentkezett náluk a betegség.”

Müller Cecília hozzátette: jelenleg 238 ezerhez közelít a beoltottak száma Magyarországon, és már 61 ezer ember a második dózist is megkapta.

Elkezdődött a 89 évnél idősebbek beoltása

A háziorvosok a Moderna ampulláját kapják, ebben 10 ember oltására megfelelő adag van.

M1 vasárnapi aktuális információi szerint jóval kevesebb Moderna-vakcina érkezett Magyarországra a vártnál. Ennek okán nem tudni, hány ember beoltására lesz elegendő a mennyiség, pedig a tervek szerint ezen a héten kezdődik meg az idősebb korosztályok beoltása. Ezt már a háziorvosok kezdik el, és első körben a 89 évnél idősebbek fogják megkapni a védőoltást.

Idősek oltása

pixabay.com

1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, mely tíz adag oltóanyagot tartalmaz. A tervek szerint a regisztrációkat alapul véve történik az oltakozás. Az érintettekkel a regisztráció során megadott elérhetőségen veszik fel a kapcsolatot. Az oltás helyszínéről minden esetben a háziorvosok döntenek, mely lehet az érintettek otthona, a háziorvosi rendelő, vagy kórházi oltópont. Abban az esetben, ha valakinek panaszai lennének az egészségi állapotával kapcsolatosan, mindenképp jeleznie kell a háziorvosnak. Ez azért fontos, mert ekkor a neki kell eldönteni, hogy a terv szerint, vagy esetlegesen később kapja meg az illető az oltást. Mivel a vártnál lassabban érkeznek a vakcina szállítmányok, az operatív törzs hétfői tájékoztatója szerint a háziorvosoknak fokozottan figyelniük kell az információkra. Ezért mindenkit arra kérnek, hogy rendszeresen kövessék levelezésüket az esetleges újabb tájékoztatások miatt.

Benkő Tibor miniszter nyilatkozata alapján kiderült, miszerint az operatív törzs által meghatározott oltási ütemterv alapján megkezdődik a Magyar Honvédség (MH) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) dolgozóinak beoltása is. MH és a HM oltási protokollja kormány oltási stratégiájának megfelelően zajlik. Az első vonalban tevékenykedő egészségügyi dolgozók kaphatnak a vakcinából, majd azok a katonák, akik a közeljövőben külszolgálati, vagy missziós feladatokra mennek. Utának a járványügyi védekezésben résztvevők, és a kiemelt honvédelmi feladatokat ellátók katonák következnek. a Magyar Honvédség által működtett oltóhelyeken, az oltás önkéntes és ingyenes, de itt is előzetes regisztrációhoz kötött.

pixabay.com

Félő, hogy a harmadik hullám is megérkezhet

„Ha egy oltás hetvenszázalékos, arra azt szokták mondani, nagyon jó, ezek az RNS vakcinák viszont 95-100 százalékos hatékonysággal dolgoznak.”

Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetem professzora arra figyelmeztet nyilatkozatában, hogy hiába csökken a fertőzöttek száma. Az oltakozás az egyetlen megoldás, a járvány megfékezésére, ezért fontosnak tartja, hogy minél előbb, és minél többen megkapják a vakcinát. A Bama.hu-nak nyilatkozta, hogy a Pfizer- és a Moderna-vakcina is mRNS típusú oltóanyag. Ez jelenleg a leghatékonyabb harmadik generációs vakcinatípus, ami azért fontos mert csak természetes anyagokat tartalmaz. Hozzátette, ezek az oltóanyagok, körülbelül egy hónap alatt teljes védettséget adnak a szervezetnek, illetve hatékonyak a különféle mutáns koronavírusokkal szemben is.

BioNTech több oltóanyagot szállít

A német hírportálokon ismertetett közleményében Sierk Poetting, a BioNTech pénzügyi és ügyvezető igazgatója fontos hírt közölt. A cég befejezte a gyártási kapacitásainak növelésére tett erőfeszítéseket a Pfizer belgiumi üzemében. A gyártás február közepén indulhat el, így teljesíteni tudják az első negyedévre tervezett vállalásaikat az Európai Uniónak. A kapacitásnövelés jelentős eredménye, hogy a korábban ütemezett 1.3 milliárd oltóanyag helyett 2 milliárd oltóanyagot képesek előállítani. Ezek alapján az április-júniusi időszakban a tervezettnél akár 75 millióval több adagot szállíthatnak le az EU-tagországoknak.

pixabay.com

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap bejelentette, hogy az AstraZeneca amerikai gyógyszeripari vállalat az eddigi 31 millió tervezett vakcina adag helyett 40 millió adagot tud rendelkezésre bocsátani az első negyedévben. A Pfizer/BioNTech és az amerikai Moderna vakcinája után az AstraZeneca terméke a harmadik az EU-ban a SARS-Cov-2 elleni oltóanyagok közül, melyre pénteken adták ki a forgalmazási engedélyt. A brüsszeli bizottság 400 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártóval.

WHO-kutatócsoport intenzív nyomozást folytat Kínában

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének egyik szervezete, nemzetközi közegészségügy koordináló hatóságaként működik. Mivel a világjárványt okozó új koronavírust (SARS-CoV-2) először Vuhanban mutatták ki, az Egészségügyi Világszervezet csapata januárban megkezdte a Covid-19 járvány eredetének kivizsgálását. WHO-kutatócsoport tagjai rengeteg adatot kaptak meg a kínai hatóságoktól, melyeknek elemzése során sok fontos információhoz juthatnak a koronavírus terjedése kapcsán.

A kutatók a vuhani piacon is folytatták a munkát, mivel a Huanan piacot tekintik az új koronavírus kiindulópontjának. Azóta persze már minimálisan folyik kereskedelmi tevékenység a piacon, a pultok már egy éve üresen állnak, és mindent lefertőtlenítettek. Peter Ben Embarek élelmiszerbiztonsági szakember, a kutatócsoport vezetője elmondta, hogy ettől függetlenül felmérhető némi kép a piac működéséről. Arról, hogy milyen higiéniai állapotok uralkodtak, miként zajlottak a karbantartások, az áruk mozgása, az itt dolgozók és a vásárlók milyen környezetben mozogtak. A kínai szakemberekkel végig tudták járni azokat a helyeket, ahonnan a mintákat vették, és a kutatócsoport roppant hasznosnak titulálta a piacon elvégzett munkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pixabay.com

Következő lépésként a helyi járványügyi központban folytatják a munkát, ahol Sö Cseng-li-vel is találkoznak, akit a denevérekben fellelhető koronavírusok szakértőjének tartanak. A kutatócsoport legfontosabb feladata, hogy elemezve a számukra rendelkezésre bocsátott rengeteg adatot, melyet a szomszédos tartományokból is megkaptak, kiderítsék, milyen jelekre lehetett volna odafigyelni, melyek által a járvány kitörése prognosztizálható lett volna.

Márciusig maradnak a korlátozások

Forrás: egeszsegkalauz.hu, Infostart.hu, index.hu, MTI

Képek: pixabay.com

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!