spot_imgspot_img
spot_img

A gepárd ihlette: a Lexus RZ mer különbözni

-

Article Top Ad (AdSense)

A gepárd sprintjében rejlő erő ihlette a Lexus első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett autója, a hamarosan hazánkba is megérkező RZ nagyméretű SUV egyensúlyát. A „Next Chapter” formanyelv orsó formájú testje bepillantást enged a Lexus formavilágának jövőjébe. Eközben a „Seamless E-motion” koncepció a letisztultsággal képes élettel telivé varázsolni a megjelenést. A Lexus dizájnerei ugyanis hisznek abban, hogy a forma képes kifejezni az elektrifikációban rejlő teljesítményt, kifinomultságot és vezetési élményt. 

Az új Lexus RZ talán legfeltűnőbb jellemzője a megjelenése. A Lexus első tisztán akkumulátoros elektromos járműve (BEV) jellegzetes külső kialakítása miatt tűnik ki a tömegből. Ez pedig a gepárd és a „Seamless E- motion” formanyelv ihlette dinamizmust hivatott kifejezni, amely az elektrifikáció által biztosított zökkenőmentes gyorsulást testesíti meg. Az RZ több mint egy merész kortárs forma, hiszen azt is megmutatja, hogy merre halad a Lexus a jövőben. A progresszív tervezés hordoz magában kockázatot is. 

RZ

Nem minden SUV-vásárló szeretne kirívóan más járműben ülni, és néhányaknak időbe telik, hogy megszokják az új formai irányokat. Ugyanakkor a határokat feszegető formatervezők gyakran maguk formálják a közízlést. A Lexus „Next Chapter” formanyelvének felkarolásával pedig az RZ bemutatja, hogy a márka milyen jövőre törekszik az autóiparban. Egy olyan jövőre, amelyben az elektromos technológia javítja a jármű teljesítményét, kiváló vezetési élményt kínál, és előmozdítja a „Lexusság” által kifejezett kifinomultságot és kényelmet. 

Mivel ez a vízió határozta meg az RZ alapfilozófiáját, külső kialakítása egy SUV bőséges utasterét, de egyben az elektromos autók vehemens gyorsulását is képes kifejezni. A tágas utastérre a hosszú tengelytáv, a sarkokba tolt kerekek, valamint a bőséges fejteret jól láttató sziluett utal. A tisztán elektromos meghajtást pedig a viszonylag alacsony motorháztető és az orrkialakítás teszi egyértelművé.

Lexus

Annak ellenére, hogy a Lexus orsó formájú hűtőrácsa eltűnt, az RZ egy pillanatig sem hagy kétséget afelől, hogy egy Lexusszal állunk szemben. Mindez annak köszönhető, hogy ezt a jellegzetes formai megoldást továbbgondolva az egész karosszériára kiterjesztették az orsó formát. Ezt úgy oldották meg, hogy a hűtőrács helyén továbbra is megvan az orsó formájú karosszériaelem, amely a motorháztető felé folytatódva a karosszériára is kiterjed. A jellegzetes megoldást kiemeli a karosszéria színe is. Hiszen ahol eddig a hagyományosan fekete hűtőrács helye volt, ott most fekete színnel emelték ki az orsó alakot. Illetve a sárvédők is nagyobb hangsúlyt kaptak. 

Fontos kiemelni, hogy az elektromos hajtás kiváló reakciókat és élvezetes vezetést képes nyújtani. Az RZ főmérnöke, Takashi Watanabe a gepárdtól merítette az alapihletet, és ezt terjesztette ki az autó megjelenésére is. Az RZ karosszériája a villámgyorsan sprintelő vadmacskát idézi. Az orra lefelé tekint, a farka felfelé áll, a hátsó lábai pedig a földbe mélyednek a tapadás és a lendület érdekében. Ezt jeleníti meg az RZ sziluettje is, ahogyan a hátsó kerekek az aszfaltnak feszülnek. A karosszéria felépítése azt a hatást kelti, hogy a hátsó kerekek még hátrébb kerültek. A kerékjárati ívek pedig kifejezetten izmos kiállást kölcsönöznek az autónak. 

„Mivel a gepárd talán egy kicsit túl közvetlen lett volna, mint az autó szimbóluma, így sokat vitatkoztunk erről a koncepcióról. És úgy döntöttünk, hogy a gepárd által ihletett DIRECT4 fejezi majd ki a kiváló teljesítményt.” – avat be Daichi Kimura főtervező. 

gepárd ihlette

Ez a teljesítmény ihlette az RZ „Seamless E-Motion” dizájnkoncepcióját. A légáramlás szabályozása és az aerodinamikai hatékonyság egyértelműen megmutatkozik az RZ karosszériájára pillantva. Dinamikus formája a levegő áramlását testesíti meg. Az első hűtőmaszk redői, az utastér középvonala, a keskeny felületek, a karcsú él az ajtókon, és a hátsó tetőlégterelő mind azt az képességet erősítik, hogy a RZ finoman szelje a levegőt. 

A tetőlégterelő két különálló elemre válik szét, melyek az autó karosszériájának szélein találhatók, közvetlenül a C-oszlopok mögött. Egyesek szerint szarvakra hasonlítanak. Mint sok más külső részlet, ez is egy tökéletes példa arra, ahogyan a látványos formák kiváló funkciókkal párosulnak – és ezek a formák elegánsak és egyediek. Az RZ mind esztétikai, mind pedig praktikus okokból mer más lenni. 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!