A Bridgerton család: Tényleg egy érzelmileg elérhetetlen, nárcisztikus férfira vágynak a nők?

-

Hasít a Bridgerton család második évada a Netflixen. A Julia Quinn regényén alapuló történet rengeteg rajongót szerzett, hiszen megvan benne minden, amire a legtöbben vágynak: szerelem, kaland, romantika, szenvedély, erotika és egy herceg vagy éppen vikomt. De vajon Anthony és Kate szerelme a valóságban is működne?

A Shonda Rhimes rendezte második évad még mindig előkelő helyen pöffeszkedik a Netflix toplistáján. Kétségkívül fordulatosra, izgalmasra, és igen, valahol romantikusra sikeredett a soron következő Bridgerton története.Viszont, ha elképzelünk egy ilyen szerelmet a valóságban, nem tűnik egy kissé rémisztőnek, de minimum mérgezőnek?

A vikomt, aki engem szeretett meggyötörte lelkemet

Anthony Bridgerton, London legjobb partiképes férfija feleséget keres. A legkevésbé sem szerelemből, sokkal inkább azért, hogy eleget tegyen családi kötelezettségeinek, és mert talán így illő, elvégre, ahogy manapság, úgy akkoriban sem volt ismeretlen a kapuzárási pánik. Természetesen van egy Biblia-hosszúságú listája arról, milyen is az ideális feleség, ami lényegében így fest: szép, irányítható, alázatos, jól nevelt, csak a gyereknevelés és férje boldogsága érdekelje. Azért legyen sokoldalú és eszes is (de ne túlságosan!), hogy mégse egy egysejtűvel kelljen leélnie az életét.

Mit ad Isten, talál is egy erre alkalmas jelöltet, akinek meg a férjfogás a vesszőparipája. Edwina Sharma megfelel az összes pontnak, és kész alárendelődni a vikomtnak. Könnyen elintézettnek tekinthetnénk a dolgot: az egyik feleséget, a másik férjet akar, és megfelelnek egymás kívánalmainak.

Csakhogy Edwina valójában szerelemre vágyik, és különben is: mely nő lenne boldog egy érzelmileg elérhetetlen, hatalmas elvárásokat támasztó, nem mellesleg erőteljesen nárcisztikusnak tűnő pasi mellett? Legfeljebb az, aki nem szerelemre, hanem pénzre vagy státuszra vágyik, ezért képes bármit elviselni. De legfőképpen az alacsony önbizalommal rendelkező hölgyek azok, akiknek az átmosott elméje képes a végletekig kitartani egy ilyen egyén mellett.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bridgerton (@bridgertonnetflix) által megosztott bejegyzés

Milyen ember is a vikomt?

Jóképű, gazdag, jó családból származik, eszes, kulturált, feleséget és családot akar. Hohó, kész főnyeremény! Igen, az is lenne, ha közben nem lennének rá igazak a fentebb leírtak. Ahogy azt tudjuk, a jó karizmával és ésszel megáldott teremtés koronái, képesek ügyesen magukba bolondítani a nőket. Ez történt Edwinával is, aki a sorozat második felében a testvére vállán itatta az egereket, miért nem szereti a vikomt, miért nem akarja elvenni és szent ég, véget ér az élete, ha nem lehet a felesége. Egy kicsit sem látta a szerelemtől elvakult lelkétől vagy az alacsony önbecsülésétől azt, amit a testvére, Kate igen.

A vikomt egy számító, hideg, beképzelt fickó. Természetesen, ahogy minden pszichológiai nagykönyvben megvan írva, megvan ennek az oka, ami egyesekben sajnálatot és együttérzést ébreszt, másokat pedig hidegen hagy, mert nem érzik elfogadható magyarázatnak a viselkedésükre. Mindenesetre Kate is villámgyorsan beleszeretett a vikomtba, miután rájött, milyen sok közös van bennük, és a férfinak van egy titkos, gyengéd oldala is. Pontosan ezt szokták ilyen esetben benézni a hölgyek, hogy azt hiszik: a lelke mélyén jó ember, csak sérült. Ez az „igenis szeret, és tud gyengéd is lenni”. Biztos erre is van precedens, de gyakran mindez a nárcisztikus, pszichopata vagy mindegy milyen pszichológiai címkével ellátott férfi eszköze, aki Oscar-díjas előadásának köszönhetően kilóra megveszi az áldozatát. Nemhogy abban a korszakban, még manapság is piros pontot ér, ha valaki azt mondja: „Úriember vagyok.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Netflix US (@netflix) által megosztott bejegyzés

A rizikófaktor az egészben nem más, mint a szerelem. Akár vélt, akár valós. Ellenállhatatlan vágyat érzett Kate is Anthony iránt, pedig tudta, milyen a személyisége. Nem egyszer ki is nyilvánította: ő nem lesz az alárendeltje, mivel egy független, szabad szellem, nem lehet neki megmondani, mit csináljon. Jó, mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást, de mégis meddig? A nyolcrészes sorozatból hetet lazán átveszekedtek, mivel alig értettek egyet bármiben is, és mindketten a saját fejük után mentek.

Képzeljük el ezt a valóságban: meddig lehetne ezt bírni?

Elég nagy lehet a szerelem vagy még inkább az érzelmi függés ahhoz, hogy kitartson az ember lánya egy dirigáló, felsőbbrendűségi tudattal rendelkező pasas mellett? Vagy inkább kérdezzem úgy: elegendő az egyszer biztos meg fog változni, avagy én meg tudom változtatni hit egy hosszú távú kapcsolathoz? Ugyanis az időrabló kapcsolatok esetében ez szokott még dominálni: a remény, ami vagy bejön vagy nem, szóval nem érdemes rá felpakolni a paplanba varrt dugipénzt.

Szó sincs arról, miszerint az Anthony Bridgerton-félék a velejéig romlottak. Valóban láthattunk tőle egy kis jellemfejlődést, a végén még a félelmetes sz betűs szót is kibírta nyögni, és a családcentrikussága is előnyére válik. Az már más kérdés, hogy miközben Edwinának udvarolt – illetve később jegyben is jártak – előszeretettel került meglehetősen közel Kate-hez. Ez persze a nézőknek nem kevés szívet melengető-dobogtató izgalmas percet okozott, miközben a körmüket rágva várták a csók eldurranását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Netflix US (@netflix) által megosztott bejegyzés

Ám a való életben ezt aligha díjaznák hangos, „Jaj, de szépek együtt” sóhajjal. Na, egy szó, mint száz, a vikomt kissé megingott, de a végén azért elvette volna Edwinát becsületből, még ha ezzel mindkettőjüket boldogtalanságra is ítéli. Bátor vagy inkább gyáva lépés lett volna? De, ami neki nem ment, azt megtette az ara, akinek a sorozat végére kinyílt a szeme, és még az is kiderült: nagyon is van neki önbecsülése és méltósága.

Ezek alapján eléggé úgy tűnik: egy Anthony-típusú férfival való kapcsolat olyan, mint egy zsákbamacska. Lehet, hogy beletrafálunk és megfogjuk az Isten lábát, de az is megeshet: ráfaragunk, és pocsékba megy az időnk vagy az életünk. Nyilvánvaló, miszerint egyik kapcsolatra sincs garancia, de ehhez képest azért vannak olyanok, amelyek esetén több az esély a happy endre.

A tévéképernyőn meg a könyvekben jól mutat egy ilyen kapcsolat. A valóságban viszont nem árt kétszázszor is átgondolni, hogy biztos egy vikomt jellegű férfira – vagy az első évad hercegére – vágyunk-e, és megéri-e a küzdelmet.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!