spot_imgspot_img
spot_img

A Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat a nevelőapákat is köszöntötte Apák napján!

-

Article Top Ad (AdSense)

A Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat Apák napja alkalmából nemcsak az édesapákat, a nagypapákat köszöntötte, hanem a hálózat nevelőapukáit, és a gyermekvédelemeben dolgozó férfi kollégáit is! Az Apák napján az apaságot, és az apai szülői szerepet ünnepeljük. Ma már számos kutatás bizonyítja, hogy az apák szerepe, az apai minta a gyermekek életében rendkívül fontos már csecsemőkortól kezdve. Az „apai agyat” elemző vizsgálatok pedig arra is rávilágítottak, hogy az apaság, az anyasághoz hasonlóan egy genetikailag meghatározott biológiai- és pszichológiai szerep. Az apák napját Magyarországon 1994 óta ünnepeljük. 

-A Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat több férfi nevelőszülővel, nevelőapukával dolgozik együtt és nevelőszülői tanácsadónk is van férfi. Ők mindannyian bizonyítják, hogy egy apa is tud mindent, amit egy anya, csak másképp. A mi nevelőapukáink elkötelezetten, a gyerekek iránti végtelen szeretettel végzik a munkájukat és tesznek meg mindent értük nap mint nap – fogalmazott Gál Beatrix a hálózat igazgatója. Majd elmondta, hogy a hálózatukhoz, olyan gyermekek kerülnek leginkább, akiket a gyerekvédelem kiemel a családjukból, mert súlyosan elhanyagolják, vagy bántalmazzák őket. Ezek a gyerekek életük néhány éve alatt már olyan helyzeteket, eseményeket élnek át, amit a szerencsés többség, el sem tud képzelni. 

-Ezek a gyerekek már lemondtak a felnőttekről, nem bíznak bennük és nem várnak semmit tőlük. Innen elképesztő nehéz feladat „visszahozni” egy gyermeket. Ami segít az az odafigyelés, a megértés és a gyermekek iránti szeretet. Ezeket pedig az apukák, a nevelőapukák éppen úgy meg tudják adni, mint az anyukák, a nevelőanyák. Egyik egyedülálló nevelőapukánk a legjobb példa erre: két kisiskolás fiúval élte meg mindezt, de a nehézségek ellenére nem adta fel, megküzdött a fiúkért, akik mára jótanuló, sportolni szerető, vidám, kiegyensúlyozott kiskamaszok lettek. És ami legalább ennyire fontos, testvérek is. Vér szerint ugyan nem azok, de hármas szövetségük apukájukkal erősebb bármelyik vérszerinti kapocsnál, kötődésnél– hangsúlyozta Gál Beatrix.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyermekekkel kapcsolatos feladatokat, nevelési kihívásokat kizárólag az anyukák tudják optimálisan ellátni: vacsorát készítenek, tanulnak a gyerekkel, mesét olvasnak, esti puszit adnak. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az apukák képesek ugyanolyan szeretettel, és odaadással, türelemmel fordulni a gyermekek felé, mint az anyukák. Legyen szó akár saját-, akár nevelt gyermekükről, vagy éppen munkájukról.

Bóné András, a Benedetto nevelőszülői tanácsadója azt mondja, számára mindig a gyermek az első, a munkában és a magánéletben is. Igyekszik minden esetben azt a megoldást keresni, ami a számukra a legjobb.

-Apaként és a gyermekvédelemben hosszúidő óta dolgozó szakemberként is hiszem, hogy minden gyerekhez van kulcs, bármilyen traumákon ment is keresztül. Ez a kulcs pedig az empátia, az odafigyelés és a szeretet. Az nem számít, hogy ez az anyától vagy az apától érkezik– mondja Bóné András.

A Benedetto Gyermekvédelmi Szolgálat szerint, a törődés, az törődés, nem számít, hogy anya vagy apa adja. A lényeg, hogy adják, a gyerek pedig érezze. Nem tökéletesnek kell lenni, hanem jelen kell lenni. A hálózat tapasztalatból tudja, mennyit jelent ez a gyerekeknek, ezért apák napján köszöntötte a nevelőapukákat is!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!