spot_imgspot_img
spot_img

A bántalmazottak közöttünk vannak

-

Article Top Ad (AdSense)

A magyar nők több mint 23 százaléka szenved el élete során valamilyen fajta erőszakot, azonban mégis a legtöbben úgy gondoljuk, a bántalmazás nincs jelen környezetünkben, hiszen ismerőseinken nem látunk sebeket, zúzódásokat. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a kapcsolati erőszak nem csak a fizikai bántalmazást jelenti, hanem a lelki erőszakot, fizikai és gazdasági korlátozást is, amelyek legalább annyira nagy problémát jelentenek világszerte és ugyanolyan mély sebeket ejtenek, csupán könnyebben leplezhetőek. 

Magyarországon közel minden ötödik nő elszenved élete során valamilyen erőszakot a kapcsolatában, amely kiteljesedhet lelki-, testi-, szexuális erőszak, vagy gazdasági ellehetetlenítés, korlátozás formájában is. Bárki lehet bántalmazott és bárki lehet bántalmazó, nem függ iskolai végzettségtől, vagyoni helyzettől, vagy nemi hovatartozástól, -habár tény, hogy a nők gyakrabban válnak kapcsolati erőszak áldozatává. 

A kapcsolati erőszak jeleit a legtöbb esetben nagyon nehezen lehet észrevenni az áldozatokon, hiszen a megfélemlítés, az állandó bizonytalanság és függőség érzés a legtöbb áldozatból szégyenérzetet vált ki, így általában a bántalmazás titokban tartására törekednek. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk egymásra, ismerjük fel a jeleket és nyújtsunk segítséget a rászorulóknak. 

Fotó: Unsplash

Egy bántalmazó kapcsolat felismeréséhez fontos, hogy ismerjük annak hatásait. A bántalmazás célja legtöbb esetben, hogy a bántalmazottat megfélemlítse és állandó bizonytalanságban tartsa, elhitesse, hogy nem képes egyedül létezni, vagyis a függőségérzés megszilárdítása. A bántalmazott nőknek csökken az önértékelésük, önbizalmuk, elvesztik hitüket, hogy képesek önállóságra. Gyakran gondolják úgy, hogy ők tehetnek a történtekről és a legtöbb esetben szégyellik, ami velük történik. A fizikai erőszak következtében kialakuló megmagyarázhatatlan sebeken, hegeken és foltokon túlmutatva, a fizikai vagy lelki erőszak áldozatai gyakran válnak erőtlenné, depresszió, alvás-, evészavar alakulhat ki náluk, amelyek egyéb betegségeket előidézve akadályozhatják munkavégzésüket és mindennapi életvitelüket egyaránt.

Ha kapcsolati erőszak jeleit fedezzük fel környezetünkben vagy valaki segítségért fordul hozzánk, legyünk nyitottak és segítőkészek. Ne csak meghallgassuk a bántalmazottat, hanem tudassuk vele, hogy van hova fordulnia segítségért. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet honlapján, a www.aszeretetnemart.hu oldalon minden információt megtalálhatunk a segítségkérés formáiról. Ne tartsuk nyomás alatt, tájékoztassuk a lehetőségekről, de ne vonjuk kérdőre, ha még nem képes segítségért fordulni. Támogassuk őt a döntéseiben és abban, hogy kilépjen a bántalmazó kapcsolatból.

Fotó: Unsplash

„Az AVON évek óta igyekszik felhívni az emberek figyelmét a kapcsolati erőszak problémájára és, hogy a bántalmazottaknak van hova fordulniuk. Félelmetes belegondolni, hogy a mai napig mennyi nő él bántalmazó kapcsolatban, amely szám a pandémia hatására csak tovább nőtt, hiszen sokan vannak összezárva bántalmazójukkal. A kapcsolati erőszaknak számos formája lehet, de mindegyik megengedhetetlen és hatalmas trauma elszenvedőjének. A bántalmazottak átlagosan 35 alkalommal szenvednek el erőszakot, mielőtt segítséget kérnek, így nagyon fontos, hogy ne fordítsunk hátat nekik, vegyük észre, beszéljünk róla és merjünk közbelépni, hiszen így akár életeket is menthetünk” – nyilatkozta Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Idén nőnapon ezért nézzünk körbe környezetünkben és vegyük észre, ha valamelyik nőtársunknak segítségre van szüksége. Halljuk meg a bántalmazottakat és segítsünk egymásnak!

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!