spot_imgspot_img
spot_img

6 jel, ami megmutatja, hogy egészségesen működik a családod

-

Article Top Ad (AdSense)

Hogy van a családod? Nagyjából mindenki jól kijön egymással és tiszteletben tartja a másikat vagy állandóak a konfliktusok, az ordibálások, és a negatív interakciók?

Sok szülő teszi fel magának a kérdést, hogy vajon jól csinálja- e a dolgát és jól működik-e a családja. De erre nincs egyszerű válasz, mert a normális kategóriába sok minden belefér. Ennek ellenére számos olyan jellemző van, amelyet általában a jól működő családdal azonosítanak, olyanok, mint a támogatás, szeretet és gondoskodás, biztonság vagy a nyílt kommunikáció, hogy a családon belül mindenki fontosnak és megbecsültnek érezze magát.

Folyamatosan elemző emberként sok időt töltök a magam és a családtagjaim személyes jóllétének elemzésével. Szeretem, amikor minden jól működik, amikor mindenki elégedett és boldog és jól mennek a dolgaink. Szeretem, ha a felmerülő problémákat gyorsan meg tudjuk oldani. Ez folyamatos munka, és időről-időre egyre kreatívabbnak kell lennem. Amikor úgy érzem a dolgok kezdenek kicsúszni a kezeim közül, akkor a közös programok mindig helyrére billentik az egyensúlyt. Ilyenkor valahogy sokkal jobban oda tudunk figyelni egymásra és tartalmasabban tudunk együtt lenni és végre korlátlanul tudunk egymással beszélgetni. Sokszor úgy érzem, hogy kevés figyelmet fordítunk egymásra, és elbizonytalanodok, hogy vajon tényleg júl működünk-e. Szakértők szerint íme az egészségesen működő család néhány ismérve:

Tiszta kommunikáció

Problémák esetén a család összejön, hogy közösen megoldja a problémát. Mindenki világosan elmondhatja az érzéseit, felelősséget vállalva viselkedéséért. Egy egészségesen működő családban mindenki elmondhatja véleményét, gondolatait, szükségleteit, álmait, vágyait és érzéseit anélkül, hogy félne attól, hogy megszégyenítik, csúfolják, lekicsinylik vagy figyelmen kívül hagyják.

Egymás tiszteletben tartása

A boldog családok tiszteletben tartják a másik ember nézőpontját még akkor is, ha az eltér a sajátjuktól. Gyakorolják az értő hallgatást, vagyis:

  • lehetőséget adnak a másiknak gondolatai és érzései kifejezésére – anélkül, hogy megszakítanánk, őszintén megpróbálják megérteni a mások gondolatait és érzéseit,
  • félreteszik az előzetes véleményüket és nem ítélkeznek,
  • tiszteletben tartják a másik személy azon jogát, hogy neki is lehet a miénktől eltérő véleménye.

Együtt töltött idő

Az egészségesen működő családok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy rendszeresen időt töltsenek egymással. Ez magában foglalja a házastársak közös idejét és programokat, azt is, amikor az egész család együtt csinál valamit, közösen és azt is, amikor a szülők egyéni időt töltenek együtt a gyermekeikkel.

A változás és fejlődés lehetősége

Egy jól funkcionáló családban a családtagok kifejezhetik különbözőségüket, egyéni stílusukat. Lehetőségük van változásra, újabb és újabb érdeklődési körök felfedezésére, és persze tehetségük kibontakoztatására.

Határok

Szülőként vannak bizonyos témák, amelyeket nem a gyerekekkel vitatunk meg. Ez segít nekik gyereknek maradni. Nem tartoznak a gyerekekre a felnőttek vitái és konfliktusai, mert még véletlenül sem kell, hogy úgy érezzék, ők a hibásak, egy kialakult helyzetért.

Szeretet van – feltétel nélküli

A családban csinálunk dolgokat egymásért anélkül, hogy bármit is várnánk cserébe. Abszolút normális, hogy nézeteltérések vannak, hogy néha dühösek vagyunk és frusztráltak. Ami fontos, az az, hogy mindig elérhetők legyünk egymás számára és érezzük, szeretve vagyunk. Feltétel nélkül.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!