spot_imgspot_img
spot_img

Ezeket a legnagyobb rajongók sem tudták a Poirot sorozatról

-

Article Top Ad (AdSense)

Többen is bújtak már a híres belga detektív bőrébe, de mind közül a legkiemelkedőbb David Suchet volt, aki 24 éven keresztül játszotta Agatha Christie világhíres karakterét.

Az 1946. május 2-án született David Suchet pont olyan, mint amilyennek mindig is képzeltük a krimikirálynő által teremtett detektívet. Az 1989 és 2013 között készült Agatha Christie: Poirot című sorozatnak köszönhetően Suchet bújt bele a legtöbbször a címszereplő bőrébe, és ez idő alatt az írónő összes Poirot történetét feldolgozták.

Egyszer Suchet volt Japp felügyelő

A díjnyertes színész 1985-ben Japp felügyelőt játszotta Peter Ustinov mellett, aki Poirot-t alakította a CBS filmben, a Vacsora tizenhármasban.

Vonakodott elvállalni Poirot szerepét

Poirot karakterét 1988-ban, 41 évesen kezdte el játszani. De mikor először felajánlották neki a lehetőséget, nem volt biztos benne, hogy képes lesz tökéletesen alakítani a kis belgát, de elfogadta a szerepet, és a karakter lett élete legfontosabb szerepe. Sőt, mielőtt elkezdte megformálni Poirot-t Suchet-t figyelmeztette a bátyja, hogy ez a szerep egyáltalán nem neki való, és nem szabad eljátszania. Végül, az évek során a díjnyertes színész rájött, hogy több közös vonása van Poirot-val, mint azt valaha is gondolta volna.

Teljesen átlényegült a karekterrel

Bár soha nem olvasott Poirot-történeteket, mielőtt felajánlották neki a szerepet, Suchet – a szerepre készülve – minden regényt és novellát elolvasott, és dossziét állított össze a nyomozóról. „Elkezdtem írni a privát listámat Poirot szokásairól és jellemeiről. A „jellemzők dossziéjának” neveztem. Végül öt oldal lett, és 93 különböző aspektusát részletezte. A lista a mai napig megvan – sőt, én Poirot-ként eltöltött éveim alatt magammal vittem a forgatásokra, és minden rendezőnek adtam egy példányt belőle, akivel együtt dolgoztam egy Poirot-filmen.”

Mi több, néhány nappal a forgatás előtt David Suchet gyakran Hercule Poirot-nak öltözött. Még a saját családjával is elmerült a szerepben, és úgy viselkedett, mint a nyomozó. Ez megkönnyítette a szerepre való átállást a forgatás előtt.

Áldozatokat hozott a szerepért

A tökéletes hasonlóságért azt is vállalta, hogy levágják a haját a feje tetején, hiszen Poirot erősen kopaszodott. Idővel persze sajnos erre már nem volt szükség, mikor természetesen kopaszodni kezdett. Ha már a megformálásnál járunk… mit gondolsz, hogy sajátította el a detektív jellegzetes járását? Suchet azt mondta, elképzelte, hogy egy érmét szorít a feneke közé.

Keményen dolgozott azon, hogy megtalálja a tökéletes hangot

Hogy megtalálja a tökéletes hangot Poirot számára, David Suchet belga és francia rádiófelvételeket kapott a BBC-től, valamint angol nyelvű rádiót hallgatott, amelyek Belgiumból sugároznak, illetve angol nyelvű párizsi műsorokat.

Egyszer majdnem kiszállt a sorozatból

A sorozat első évadának felvételekor Suchet majdnem hagyta a munkáját a levesbe menni, mert összeveszett az egyik epizód rendezőjével, aki nem engedte, hogy Poirot jellegzetes modorossága (például az, hogy minden alkalommal leterít egy zsebkendőt, mielőtt leül egy padra) megjelenjen a képernyőn.

kép: pinterest

Kitömték a forgatásokhoz

Hogy kellően gömbölydednek tűnjön az egyébként jóval vékonyabb színész, a forgatások során kitömték, és plusz gallért is viselt, hogy a nyaka vastagabbnak látszódjon.

Christie lánya is támogatta

Suchet 1988-ban ismerkedett meg Agatha Christie egyetlen lányával, Rosalind Hicks-szel, mielőtt elkezdték volna forgatni az első epizódot. A harmadik széria sikere után kapott tőle egy levelet, ami a legtöbbet jelentette a színésznek, mert Agatha lánya azzal kezdte: „Kedves Poirot”, és dicsérte a színész belga nyomozóként való megjelenését is.

forrás: express.co.uk, imdb.com

főkép: pinterest

A legikonikusabb magyar szinkronhangok

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!