spot_imgspot_img
spot_img

5 magyar történelmi várrom, ahová kirándulhatunk

-

Article Top Ad (AdSense)

A várromok beindítják a fantáziát, és nem csak a gyerekek számára kalandok, hanem tökéletes túracélpontok. Ezért összegyűjtöttük hazánk néhány különleges várromját, ahová megéri elrándulni.

Amit sokan különösen értékelnek túrázáskor, a nyugalom és csend és a természet páratlan élménye mellett: a nagyszerű kilátás. A középkori várak pedig különösen szép kilátópontok, mert akkoriban elengedhetetlen volt, hogy jó rálástuk legyen a környékre és időben észrevegyék az ellenséget. Így nem véletlen, hogy számos, különösen nagyszerű panorámával rendelkező túraútvonal vezet el régi várromokhozt. Ezekből gyűjtöttünk össze néhány különösen szépet.

Cseszneki vár

cseszneki vár-várrom
Fotó: Zsu/flickr.com

A Bakonyban egy meredek sziklaszirtről néznek le ránk a több, mint hétszáz éves romok. A középkori zegzugos falak izgalmas legendákról és lovagokról mesélnek. Az évszázadok során sok lakója volt a Cseszneki várnak: a Garai család korában lovagvár volt, míg az Esterházyak idején barokk palota. A XVIII. század végén elhagyottá vált, és már nem tudta kiheverni a néhány évtizeddel későbbi földrengést, sem a pusztító tűzvészt. Néhány tornya azonban még kitartóan áll, és bármikor látogatható – akár kutyával is. A várból gyönyörű kilátás nyílik elénk Csesznekre és a Bakony vonulataira.

Csobánci vár

csobánc-várrom
Fotó: Horváth Zsolt/flickr.com

Szőlőtőkék és erdők között fent a távolban fekszik a Badacsony és a Szent György-hegy kistestvére, Csobánc, ahol a Balaton-felvidék egyik legizgalmasabb várromja vár, amit már csak a hihetetlenül mesés kilátás miatt sem érdemes kihagyni. Színes története a XIII. században kezdődött, majd Kinizsi Pál vette gondjaiba. Megerősítette és innentől kezdve végvárként működött a Habsburg Birodalom és a török által elfoglalt területek között. A török uralom után majdnem lerombolták, de a Rákóczi szabadságharc kitörése megmentette. Sok támadást vertek itt vissza, nem tudták bevenni a törökök sem, végül a XVIII. század elején a császári seregek pecsételték meg a sorsát.

Bujáki vár

bujáki vár
Fotó: wikiedia.commons.com

Nem könnyű megtalálni a várhoz vezető gyalogösvényt, amelyhez a falu végén egy kis kanyargós út vezet, de ha már megtaláltuk, onnan már nem lesz nehéz dolgunk.  A ma már romosan álló vár maga az élő történelem óra. Az 1300 körüli fennállása óta igen szövevényes története van: először Mária királyné adományozta Garai Miklósnak, majd a XV. században Luxemburgi Zsigmond feleségének adományozta. Később Báthory Istváné volt, majd Werbőczy Istváné. Aztán jöttek a törökök, akik kétszer is elfoglalták, majd 1666-ban felrobbantották. A mesélő romokat a törökök idején hozzáépített török mecset falainak maradványaival bármikor meglátogathatjuk, de siessünk, mert lassan benövi a buja erdő.

Hollókő vára

A vár legendás története szerelemről, boszorkányokról, lányrablásról és egy hollóról mesél, nem csoda, hogy a legtöbb idelátogatónak a régi mesék jutnak eszükbe róla. Viszontagságos sorsa még az Árpád-házi királyok korában kezdődött, majd Csák Máté és Károly Róbert is birtokolta. Az 1700-as években lerombolták és köveit széthordták. Szerencsére a XX. század közepén elkezdték feltárni a romokat és azóta több fejlesztésen és átalakuláson ment keresztül, amelyeknek hála betekinthetünk a középkori magyar történelem egy darabjába.

Rezi vár

rezi vár
Fotó: wikipedia.hu

Meredek hegyoldalon vezet fel az út a Keszthelyi-hegység északi oldalán álló romos várhoz, amelynek nem csak keletkezése, de utolsó napjai is a múlt homályába vesznek. Feltehetően a XIV. században épült, de a következő időkben annyiszor cserélt gazdát, hogy azt már követni is nehéz, mindenesetre a török időkben a lakosság menedéke lett. A vár ekkori tulajdonosa a Pethő család volt, akik a török hódoltság alatt elszegényedtek és nem tudták fenntartani váraikat. Így az 1500-as évek végén a megyei gyűlés elhatározta a lerombolását…

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!