Roger Moore: a valaha élt egyik legnagyobb James Bond

-

Roger Moore a legendás James Bond szerepének köszönhetően robbant be a köztudatba. Nem véletlenül tartják úgy, hogy ő volt a valaha élt egyik legjobb színész, aki mesterien megformálta a titkos ügynököt.

1927. október 14-én született a londoni Stockwellben. Az 1940-es években tört be először a film világába, és számos produkcióban statisztaként szerepelt. Első igazi szerepét az 1948-as brit vígjátékban, a One Wild Oat-ban kapta. Ezt követték az olyan sorozatok, mint az Ivanhoe, Az Angyal kalandjai, a Minden lében két kanál, majd jött ugye az áttörést hozó James Bond a 1970-es években, akinek aztán hétszer is a bőrébe bújt! Valószínűleg ez volt élete főszerepe, hiszen után már nemigen játszott emlékezetes filmben. Az utolsó, amiben feltűnt, a 2016-os Jutalomjáték.

Grafikus és modell is volt

Először nem színésznek készült, és a Durhami Egyetemen angol irodalmat tanult, de nem szerzett diplomát. A katonai évei után grafikusként, majd az 1950-es években fotómodellként dolgozott. Később lett filmstatiszta, és nem is akárhogy!

kép: pinterest

Apja „indította el” színészi karrierjét

George Alfred Moore rendőrként épp egy rablást vizsgált ki Brian Desmond Hurst filmrendező otthonában, és ennek apropóján bemutatta fiát a rendezőnek, aki statisztaként alkalmazta az 1945-ös Caesar és Kleopátra című filmhez. A rendező meglátta benne a tehetséget, és kifizette a képzési díját, hogy a Királyi Színművészeti Akadémián tanulhasson. Ott töltött ideje alatt csiszolta mesterségét, és kifejlesztette azokat a képességeket, amelyek révén később minden idők egyik legkedveltebb színészévé vált.

Katona volt Németországban

Alig 18 évesen, nem sokkal a második világháború vége után besorozták nemzeti szolgálatra. A Royal Army Service Corps-nál szolgált, ahol teherautó-sofőrnek és diszpécsernek képezték ki. Szolgálata alatt Németországba küldték, ahol két évig állomásozott.

Egy halom rangos díjjal is kitüntették

1999-ben kitüntették a Brit Birodalom Rendje címmel, és lovaggá ütötték. 2007-ben kapott csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán, a televíziós és filmes karrierje elismeréseként. 2008-ban a francia kormány a tekintélyes Művészetek és Irodalom Rendje díjjal jutalmazta, ezzel is elismerve a művészet, és az irodalom világához való óriási hozzájárulását. 2012-ben a Hertfordshire Egyetem tiszteletbeli “művészetek doktora” címmel tüntette ki.

kép: pinterest

Az UNICEF jószolgálati nagykövete volt

Moore barátja, Audrey Hepburn lenyűgözte őt az UNICEF-nél végzett munkájával, és ennek következtében 1991 augusztusában az UNICEF jószolgálati nagykövete lett.

A szerelmi élete elég James Bondosra sikeredett

1946-ban, 18 évesen, vette feleségül az egyik diáktársát a Királyakadémiáról, a színésznőt és korcsolyázót, Doorn Van Steynt (születési neve: Lucy Woodard), aki hat évvel volt idősebb nála. 1952-ben Moore megismerkedett a nála 12 évvel idősebb walesi énekesnővel, Dorothy Squires-szal, ezért a következő évben válásra adta a fejét.

1954-ben Moore és Squire az Egyesült Államokba költöztek, hogy karrierjüket fejlesszék, de a házasságukban feszültség alakult ki a korkülönbség, és Moore Dorothy Provine iránti rajongása miatt, ezért 1961-ben visszaköltöztek az Egyesült Királyságba. Tovább rontott a helyzeten, hogy Squires sorozatosan elvetélt, és egyre viharosabban alakult a kapcsolatuk: egy alkalommal a feleség összetört egy gitárt a hites ura fején. Még az évben, A szabin nők elrablása forgatása közben Moore elhagyta Squires-t Luisa Mattioli olasz színésznőért, aki a színészóriás harmadik felesége lett. Ám Squires miután értesült a viszonyáról, nemes egyszerűséggel bedobta férje otthonának ablakát egy téglával.

Moore és Tholstrupba

kép: pinterest

Squires nem akarta elengedni a férjét, és egy franciaországi ház ablakát is betörte, ahol Moore és Mattioli élt. Végül, hét év különélés után elengedte egykori szerelmét.

Moore-nak három gyermeke született Mattiolitól: Deborah és két fia, Geoffrey és Christian. Ám ez a házasság sem működött. A filmcsillag és Mattioli 1993-ban váltak el, majd a férfi beleszeretett Kristina “Kiki” Tholstrupba. Csakhogy ekkoriban más is történt: prosztatarákot diagnosztizáltak a színésznél, aminek hatására átértékelte az életét, ráadásul a gyerekei a válást követően egy darabig nem álltak szóba vele.

Mattioli is megnehezítette a dolgát, és egészen 2000-ig nem egyezett bele a válásba. Utána, két évvel később a Don Juan feleségül vette Tholstrupot, akinek már volt egy gyermeke: Christina Knudsen. Ezek után úgy nézett ki, Moore élete egyenesbe jött, és megtalálta élete szerelmét. Végül a 007-es 2017. május 23-án hunyt el Svájcban a családja körében, tüdő- és májrák miatt.

főkép: pinterest, forrás: 10-facts-about.com

14 tény Pierce Brosnan kihívásokkal teli életéből

Ezeket a legnagyobb rajongók sem tudták a Poirot sorozatról

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!