spot_imgspot_img
spot_img

5 lenyűgöző karácsonyi vásár, amit ne hagyj ki idén

-

Article Top Ad (AdSense)

Az adventi időszak egyik legnépszerűbb programja a karácsonyi vásár. A családom és én minden évben kilátogatunk egyik – másik helyszínre, hogy megcsodálhassuk a pompás fényeket, megkóstolhassuk az ínycsiklandó forralt bort és más finomságokat. Lássuk, hová érdemes ellátogatni idén, ha külföldre mennénk adventi vásárra. 

1. Advent a horvátoknál

Fotó: iStockphoto

Az utóbbi években kezdi lefölözni az ikonikus Bécsi Adventi vásárt. Olyannyira, hogy a MÁV Zrt. különjáratot is indított Zágrábba. A vásár a város főterén, a Jelačić-téren található. Az itteniek legismertebb találkozó helye a szökőkút, amely ilyenkor ünnepi díszkivilágítást kap. A vásárban a szokásos bódék mellett jégszobrok és jégpálya is található. Advent idején horvát szomszédaink különleges gasztronómiai élménnyel is készülnek. A forralt bor mellett megkóstolhatjuk a tradicionális horvát étel specialitást, a štrukle-t is.

2. Karamellás mandula szlovák módra

Fotó: iStockphoto

Budapestről autóval vagy busszal mindössze 2,5 óra alatt elérhetjük a szomszédos Pozsonyt. A belvárosban a Hviezdoslav téren, a Szlovák Nemzeti Színházzal szemben ütheti meg először az orrunkat a karamellás mandula és a forralt bor illata. Tovább sétálva az óvárosban megcsodálhatjuk az épületek különleges ünnepi kivilágítását, az ajándék bódékkal pedig a Főtéren találkozhatunk. A Duna-partra kisétálva már messziről látni lehet a híres UFO-tornyot, amely szintén nem mindennapi kivilágítást kapott az adventi időszakra.

3. Vendégségben Mozartnál

Fotó: iStockphoto

Osztrák szomszédainknál a már megszokott és népszerű bécsi vásár helyett most egy kicsit messzebbre utazunk, egészen az Alpok lábához. A Mozart szülővárosában rendezett karácsonyi vásár a XV. század óta létezik. Abban az időben a városlakók a katedrális előtti téren gyűltek össze, hogy apró és egyszerű dolgokat vásároljanak szeretteiknek karácsonyra. A téren majdnem 100 bódé található, és az egész teret betölti az osztrákok kedvenc frissen sült almás rétesének (Apfelsturdel) illata. Salzburg a zenei kultúrájáról is híres, így aztán részt vehetünk igazi karácsonyi kórus koncerteken is, ahol mi magunk is énekelhetünk.

4. Sör helyett forralt bor

Fotó: iStockphoto

A cseh főváros, Prága elsősorban kiváló söreiről és páratlan történelmi emlékhelyeiről híres, ám az adventi időszakban itt is élvezhetjük a karácsonyi vásár forgatagát. Az Óváros téren igazán egyedi ajándékokra bukkanhatunk a bódésoron. Van például tradicionális üveggolyó, üvegből készült gyöngyfüzérek és szalmából készült karácsonyi figurák is. De vannak még hagyományos cseh hímzett terítők és a kicsiknek fajátékok. Ha megéhezünk, mézeskalácsot és sült gesztenyét is kóstolhatunk a forralt bor vagy éppen a forró csoki mellé.

5. Gasztro mennyország a németeknél

Fotó: iStockphoto

Ha igazi gasztronómiai kavalkádra vágyunk adventkor, akkor irány Németország egyik legnagyobb karácsonyi vására. Nürnberg városa a történelemórákról lehet ismerős, hiszen a II. világháború után itt bonyolították le a náci Németország háborús bűnöseinek pereit. Ám a város történelme sokkal korábbra nyúlik vissza. Épületeiben és gasztronómiájában megőrizte a régmúlt emlékeit. Az itteni karácsonyi vásárban kóstolhatunk áfonyás forralt bort (Heidelbeer Glühwine), csokival bevont diós-mézeskalácsot (Nürnberger Lebkuchen) vagy épp a legendás német grillkolbászt (Bratwurst).

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!