spot_imgspot_img
spot_img

5 jel, ami megmutatja, hogy munkahelyi manipuláció áldozata vagy

-

Article Top Ad (AdSense)

Ha jól csinálják, nagyon nehéz felismerni. És ha még következetesen is, már tartós nyomot hagyhat a lelkünkben.

Igazán szerencsés az, akit még nem hozott össze a sors egy nárcisztikus vagy pszichés zavarokkal küzdő főnökkel, vagy egy manipulatív munkatárssal. Ezek sajnos nem egyedülálló esetek, hanem bonyolult napi problémák felhalmozódása, amelyek csökkentik az önbizalmunkat és hosszú távon mély sebeket hagynak bennünk. Egy hátborzongató bók vagy egy megalázó feladat, és máris tehetetlennek és inkompetensnek érezzük magunkat.

Fotó: unsplash.com

Ezeknek a pszichológiai trükköknek az a céljuk, hogy addig bombázzanak, amíg szinte le nem bénulunk és képtelenné nem válunk arra, hogy megállítsuk. Ez a fajta „sötét pszichológia” túlmutat a munkahelyi zaklatás fogalmán, mivel behatol a személyes megélhetésbe, maradandó fiziológiai és pszichológiai következményeket hagyva maga után. Ismételt esetekben érzelmi traumát okozhatnak és olyan hosszútávú pszichológiai rendellenességeket válthatnak ki, mint a szorongás vagy a depresszió. Ezért ezeket a manipulációs technikákat komolyan kell venni, be kell azonosítani és minél előbb leállítani. Ezeknek a történéseknek a megnevezésével és a különböző technikák felhasználásával erőt és hatalmat adunk magunknak arra, hogy fellépjünk a minket ért igazságtalanságok ellen.

1. Gázláng-módszer:

„Nem, én biztosan emlékszem, hogy keddről volt szó.” – mondja egy kollégád, miközben te esküdni mernél, hogy szerdát beszéltetek meg. Az érzelmi manipuláció, az igazság elferdítése és a hazugságok kivetítése éppen elegendő ahhoz, hogy bármelyikünk bolondnak érezze magát és megkérdőjelezze a saját képességeit. Ez a megtévesztő, úgynevezett „gaslighting” módszer a verbális és érzelmi manipuláció egyik formája, amikor az áldozat kétségbe vonja saját józanságát, tudását. Megkérdőjelezi még a saját magát vetett hitét is, miközben az elkövető reflektorfényben tündököl. Az áldozat annyira belekerül ebbe a spirálba, hogy egy idő után már a kisujját sem tudja mozdítani, hogy valahogy kikeveredjen ebből a méltatlan helyzetből. Teljesen beleragad, miközben a manipulátor továbbra is a zavartságából profitál.

Fotó: pexels.com

Megoldás:

Úgy tudsz kitörni ebből a mérgező spirálból, ha minden egyes részletet megosztasz egy-két barátoddal. Ők megerősítik a szavaid létjogosultságát, emlékeztetnek arra, hogy nagyon is józan vagy, és rámutatnak az elkövető következetes trükkjeire.

2. Elhallgatja az információkat:

Nem rakott rá egy fontos emailre vagy elhallgatott előled egy fontos eseményt, esetleg nem kaptál meg egy tájékoztatót. Vagyis a manipulátor szándékosan távoltart tőled alapvető információkat. És amíg te csak a sötétben tapogatózol, ennek az embernek – akinek az előled elhallgatott információk rendelkezésre állnak – hatalma van feletted, és képes bármikor felhasználni ellened. Mindeközben eltorzíthatja az igazságot, és mivel te nem rendelkezel az adott feladat elvégzéséhez szükséges ismeretekkel, hamis tényeket kezd terjeszteni az inkompetenciádról. Lényegében teljes kudarcra ítél.

Fotó: unsplash.com

Megoldás:

Ha rajtakapod, hogy információt tart vissza, kérd rajta számon. Kérd meg az érintetteket, hogy ők is vegyenek részt a beszélgetésben. Ha ezek a problémák továbbra is fennállnak, fordulj a magasabb szintű vezetőséghez, ahol azzal az érveléssel állj elő, hogy akadályozza a munkafolyamatot és ezzel a vállalat hatékonyságát.

3. Learatja a babérokat:

Van egy jó ötleted, aztán egyszer csak valaki „újraértelmezi”, és azt állítja, hogy az övé. Vagy segítesz neki valamiben, elmondod, hogyan kellene megcsinálnia, mire ő később úgy állítja be az egészet, mintha az ő projectje lenne. És innentől kezdve minden erőfeszítésed elbukik.

Megoldás: Rögzíts mindent, vagyis vezess nyilvántartást a főbb telefonhívásokról, találkozókról, kulcsfontosságú eseményekről és a feladatokról. Így bizonyítékként szolgálnak, és bárki pontosan követni tudja a dolgok állását és a feladatok haladását.

4. Trianguláció:

Felteszel egy kérdést egy felelős személynek, aki ahelyett, hogy foglalkozna vele, bevon a kommunikációba egy harmadik személyt is. A cél az elbizonytalanítás és egy tudatalatti versengés elindítása, illetve annak éreztetése, hogy nem vagy elég jó.  Ez egy rendkívül fárasztó és frusztráló módja annak, hogy meg tudj felelni az elvárásoknak és lényegesen lassítja a haladást. És ami még ennél is fontosabb aláássa a további kommunikációk hatékonyságát és további akadályokat is jelent.

Fotó: unsplash.com

Megoldás: Ki kell vonni a közvetítő személyt, és közvetlenül azzal a személlyel kommunikálj, aki képes az asszertív kommunikációra, vagyis arra, hogy az esetleges nehézségeket úgy tudja rendezni, hogy szem előtt tartja a saját és a te igényeidet is. Légy  mindig határozott, de tiszteletteljes.

5. Alacsony labda:

„Tudnál maradni még egy-két órát?” Te pedig egyszer óvatlanul igent mondasz, majd ezek a szívességek rendszeressé válnak bármiféle kompenzáció vagy elismerés nélkül. Vagy… ami még rosszabb: ezek az elvárások beszivárognak a vállalati kultúrába, legalizálja a fizetés nélküli túlmunkát és azt várja el minden dolgozótól, hogy a munka oltárán feláldozza a magánélet.

Fotó: pexels.com

Megoldás: Húzd meg a határokat azáltal, hogy világosság teszed, hogy ezek egyszeri szívességek, és a túlmunka egészen mást jelent. Ösztönözd a munkatársaidat, hogy ne keményen, hanem okosan dolgozzanak és értékeljék az elvégzett munkát.

Bármilyen ártalmatlannak is tűnnek ezek a technikák, ha következetesen alkalmazzák őket, ellenséges légkört teremtenek és rontják a mentális egészséget. És, hogy hol a határ a félreértések és a hatalmi játszmák között? A szándékban. Ha valaki közvetlenül és következetesen hasznot húz egy olyan helyzetből, amely negatívan hat egy másik személyre, az manipuláció.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!