spot_imgspot_img
spot_img

5 érdekesség Gobbi Hilda életéből

-

Article Top Ad (AdSense)

1913. június 6-án született minden idők egyik legikonikusabb magyar színésznője Gobbi Hilda Emília Gizella. Egyik leghíresebb szerepe a Szabó néni volt a Szabó család című rádiós szappanoperában.  Vérbeli színész és igazi ellenálló volt, aki egyáltalán nem élt szokványos életet. 

Családja elszegényedett

A színésznő dédapja, Gobbi Luigi, itáliai hegedűművész volt, nagyapja zeneszerző, karmester és szintén hegedűművész és Erkel Ferenc jó barátja volt. Hilda egyéves korában kitört az első világháború, amely végzetes hatással volt anyai családjára, akik selyemtapétával kereskedtek. A bajt tetézte, hogy a családi vállalkozásba betársult édesapja is, aki bár üzletember volt, mégis eltékozolva a család pénzét csődbe vitte a vállalkozást. Ezt követően szülei elváltak és a kis Hilda édesanyjával élt.  Szép lassan elvesztették bútoraikat, majd lakásukat is. Egyik napról a másikra éltek, ennivalóra is alig volt pénzük. Édesapja később a háború alatt sok száz embert mentett meg a deportálástól.

Édesanyja látnok és jósnő volt

Idővel aztán kiderült, hogy anyjának, Schneckenburger Margitnak látnoki képességei vannak; volt, amikor álma segített fényt deríteni egy bűntényre. Ettől kezdve jóslásból tartotta el magukat, ami igen kellemetlenül érintette Hildát.

Gobbi Hilda-Szabó család
a Magyar Rádió Szabó család című sorozatának főszereplői. Ülnek: Gobbi Hilda és Szabó Ernő, mögöttük Garics János, Balogh Erzsi, Benkő Gyula és Vörösmarty Lili színművészek. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Lázadt az igazságtalanság ellen

Fiatalon sok segítséget kapott az emberektől, ami hozzájárult ahhoz, hogy később ő is  másokon akarjon segíteni. A háború alatti ellenállás elkötelezett alakja volt.  Szenvedélyesen szavalta a háborúellenes verseket, olyannyira, hogy a háborús kormány betiltotta előadásait. Sokaknak segített: menekülőknek szerzett papírokat, szállást adott nekik, élelmiszert  osztott és segélyt szerzett a színészeknek. Színészotthont hozott létre idős színészek számára és nagyobb összeget hagyott hátra a támogatásukra. Ő alapította a Bajor Gizi Színészmúzeumot is.

Már fiatalon is idős szerepeket játszott

Gobbi Hilda hazánk talán legkülönlegesebb színésznője. Már főiskolás évei alatt a legnagyobb szerepeket játszotta el, majd 25 évig volt a Nemzeti Színház művésze. Első nagy szerepe egy öregasszony szerepe volt, amelyet 22 évesen játszott el. Később királyokat, királynőket, 106 éves öregasszonyt, boszorkányokat és vénlányokat alakított. Sokszínű volt és kortalan, akit egy ország imádott. Játszott a Mágnás Miskában, a III. Richárdban a herceget, A sasfiókban Napóleon fiát, Nyilas Misit a Légy jó mindhaláligban. Felejthetetlen volt a Különösen házasságban, Az aranyemberben és az Egy magyar nábobban.

 Gobbi HildaTemessy Hédi
Gobbi Hilda színművésznő (középen) az otthonában. Balra Balogh Erzsi, jobbra Temessy Hédi színművésznő. Fotó: Fortepan/Hunyady József

A nőkhöz vonzódott

Gobbi Hilda nemcsak munkájában, hanem magánéletében és a szerelemben is szenvedélyes volt. Akkoriban nyíltan ugyan nem vállalhatta fel, de a színészvilágban köztudott volt, hogy a nőkhöz vonzódott. Budai villájában évekig éltek együtt Temessy Hédi színésznővel. Gobbi Hilda vonzalma egyetlen embert zavart. Major Tamás a Nemzeti Színház igazgatója, aki egyébként Gobbi Hilda szoros barátja is volt kirúgta a színésznőt. A pár idővel szakított és Hilda a nála sok évvel fiatalabb íróval, Galgóczi Erzsébettel élte tovább az életét.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!