spot_imgspot_img
spot_img

5 +1 ok, amiért imádjuk a szusit Európában

-

Article Top Ad (AdSense)

A szusi napjainkban a japán konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb fogása. Ha még nem kóstoltad ezt a különleges japán ételt, akkor bizony az egyik legjobb kulináris élményről maradtál le. De mi is az a szusi és miért szeretik az emberek nemcsak Európában, hanem szerte a világon?

A szusi ecetes rizzsel készül, és jellemzően nyers halat vagy tenger gyümölcseit tartalmaz. Ezt a fajta ételt gyakran csemegeként tartják számon, és sokan szeretik friss, könnyű ízei miatt. Sokféle hozzávalóból készíthető, a legelterjedtebb szusifajta az ún. „nigirizushi”, amely ecettel ízesített rizsből és egy feltétből áll, általában nyers halból.

Honnan származik a szusi?

Eredetileg Kínából került át Japánba körülbelül a 8. századba. Eleinte a rizst csupán a halak fermentálásához használták, melyet a tartósítás után el is dobtak. Ma is létező formáját 1824-ben egy Hanaya Yohei nevezetű japán utcai árus találta fel. A szusi ízletes, tápláló és nem utolsósorban olcsó is volt, így nagyon hamar a kevésbé jómódú emberek számára is mindennapi fogyasztási cikké vált. Mondhatjuk, hogy ez volt a legelső japán gyorséttermi fogás.

Egy XIX. századi japán gyorséttermi bódé (Fotó: a szerző saját képe)

A szusi igazi népszerűsége a második világháború után kezdődött. 1966-ban Los Angelesben megnyílt a Kawafuku nevű japán étterem, amely a legelső sushi étterem volt Amerikában. Az étteremben olyan népszerű japán ételeket szolgáltak fel, mint a tempura és a teriyaki, de megtalálható volt a sashimi és a hagyományos szusi is. A séf, Ichiro Mashita nevéhez kötődik a mai is nagyon kedvelt szusifajta, az ún. „kaliforniai tekercs” vagy más néven „kifordított tekercs”. Az amerikaiak kezdetben meghámozták a szusit az azt körbe vevő alga borítástól. Ezért Mashita séf eldöntötte, hogy az algát ügyesen elrejti a tekercsek belsejébe, így nem veszik el az ízek összhatása az ételből. Ez az ötletes húzása segített abban, hogy a szusi végül világhódító útjára indulhasson.

A forgóasztalon mindenki megtalálja a neki tetsző darabot (Fotó: a szerző saját képe)

De miért szeretjük a szusit?

Számos oka van annak, hogy az emberek szeretik a szusit. Egyrészt egészséges választás, mivel alacsony a kalória- és zsírtartalma. Nagyon sokoldalú étel is, hiszen a feltétek és töltelékek tekintetében végtelen lehetőségek rejlenek. Mindegy, hogy az egyszerűen, vagy pedig az igényesen elkészített szusit szereti az ember, biztosan találunk köztük olyat, amelyet imádni fogunk. Szusit fogyasztani igazi kulináris élmény. Az étel ízei és textúrái egészen egyediek és élvezetesek lehetnek.

1. A szusi egészséges

A szusi fő összetevője az ecetes rizs és a friss, nyers hal. Viszonylag egészségesebb, mint a legtöbb gyorséttermi vagy más népszerű étel. Nem zsíros vagy olajos, és ez az egyik oka annak, hogy az emberek szeretik. Az összetevők megfelelő aránya és kombinációja gondoskodik arról, hogy ne okozzon puffadást evés után. Kiváló energia forrást biztosít az emberi szervezet számára. Más nehéz ételekkel ellentétben a szusi friss és könnyű összetevőkből áll, ami megkönnyíti az emésztést. Olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a fehérje, az omega-3 zsírsavak, valamint a B12- és D-vitamin.

Szusi válogatás (Fotó: a szerző saját képe)

2. Kitűnő választás diétázáshoz

A szusi egy sovány fehérje, ami jó hír azoknak, akik fogyni szeretnének vagy csak megőrizni a súlyukat. Alacsony a kalóriatartalma is, a legtöbb szusi tekercs körülbelül 200 kalóriát vagy annál kevesebbet tartalmaz. És mivel a szusit ecetes rizzsel készítik, nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a többi fehér rizsből készült étel.

3. Nagyon kényelmes enni

Kicsi, kényelmes és problémamentes étel. A modern, gyors tempójú emberek pedig ezt nagyon is értékelik. Nem számít, hogy egy japán étteremben vagy a saját otthonodban eszed, a szusihoz nincs szükség más evőeszközre, mint két bambuszpálcikára. Sőt, ha otthon fogyasztjuk, akár még kézzel is ehetjük a szusit.

Japánban is esznek kézzel szusit a gyerekek otthon (Fotó: iStockphoto)

4. Szemet gyönyörködtető látvány

Az egyik dolog, ami elmondható erről a különleges japán ételről az, hogy sosem unalmas. Soha nem lehet betelni vele, mert nagyon sok fajtát lehet kipróbálni, és a szusi tálalása vegytiszta művészet. Az étel mindig vonzónak tűnik, változatos színekkel és szerkezetekkel. Sok modern és hagyományos szusiválaszték létezik, kezdve a nigiritől a makin át a kaliforniai tekercsekig. Valóban nem lehet megunni, és mindenki számára van választás.

5. A szusi egzotikus

Az egyik legfontosabb ok, amiért a sushi olyan népszerű, az a sokszínűsége a többi nyugati konyhához képest. A sushi hihetetlenül különbözik a nyugati nemzeti és regionális ételektől, és izgalmas új kultúra, amelybe bele lehet merülni. Kipróbálhatjuk a különböző tengeri kagylós, tintahalas, angolnás vagy épp kaviáros verziókat. A modern, fúziós szusik között megtalálhatóak a vegetáriánus darabok is, mint például avokádós és uborkás tekercs, a tojásrántottás és a spárgás nigiri, vagy épp a tofus tekercs.

Vegetáriánus szusi (Fotó: iStockphoto)

+1. Tökéletes randiprogram

Tudtad, hogy a szusi tökéletes választás egy romantikus vacsorához a kedveseddel? Ráadásul nagyszerű módja annak, hogy a randinkat feldobjuk egy új dolog kipróbálásával. A szusizás ideális randiprogram, mivel rengeteg alternatíva létezik. Gyakorlatilag biztos, hogy az étlap legalább egy eleme tetszeni fog a partnerednek. A sushi azonban nem csak a tekercsekről szól. A szusi tálak és a szusi burritók jelenleg nagyon népszerűek a japán gasztronómia kedvelőinek körében.

Szusizás, mint randiprogram (Fotó: iStockphoto)

Ha kíváncsi vagy, Japánban melyik a legkedveltebb szusi halfajta, vagy hogy hogyan is nézett ki a szusi őse, mindenképp érdemes ellátogatni a Szusimánia c. időszaki kiállításra, mely a Japán Alapítvány és a Magyar Kereskedelmi – és Vendéglátóipari Múzeum jóvoltából került megrendezésre.

Bővebb információ: https://japanalapitvany.hu/hu/szusimania

Japánban már a várandós nők is ehetnek szusit

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!